Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

"ΕΦΚΑ" ονομάζεται ο διάδοχος το ΙΚΑ. Τί θα γίνει με συντάξεις- παροχές

07-01-2016


Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα ονομάζεται ο "διάδοχος" του ΙΚΑ, στον οποίο και σταδιακά, από την 1 Ιανουαρίου 2016, ξεκινούν να εντάσσονται όλοι οι υπάρχοντες φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ). Σε αυτό επίσης θα εμπεριέχονται - ως ξεχωριστές διευθύνσεις- και οι τομείς παροχής εφάπαξ, για την απόδοση των οποίων μάλιστα εφεξής θα ισχύουν κοινοί κανόνες υπολογισμού.
Οι εξελίξεις στο πεδίο της ασφάλισης αναμένεται να είναι ραγδαίες μέσα στους επόμενους μήνες καθώς, όπως εκτιμάται, με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, θα υπάρξουν και νέες μειώσεις συντάξεων για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αν και όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο αυτές θα αφορούν μόνο τους υψηλόμισθους. Αντίθετα στα χαμηλά εισοδήματα αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη και μικρές αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει επίσης να σημειωθεί, οι όποιες αλλαγές πιθανότατα δεν θα θίξει ολοκληρωτικά όσους βγουν σε σύνταξη έως το 2018. 

Στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται μελλοντικά ακόμη και κοινοί κανόνες (τόσο για τις εισφορές όσο και για τις παροχές) για όλα τα Ταμεία, πλην των διευθύνσεων του ΝΑΤ και του ΟΓΑ για την άσκηση μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων.

Με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δε, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα εφεξής θα οδηγούνται σε έναν κοινό "κουμπαρά" του ΕΦΚΑ, ενώ  θα λειτουργεί ειδική διεύθυνση συγκέντρωσης των οφειλών και προώθησης της διαδικασίας είσπραξης ή κατάσχεσης. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται μίαΑνώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών και μία Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: