Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Prognos: "H Ελλάδα θα βγει από την κρίση το…2034 - Σε 25 χρόνια η ανεργία θα πέσει στο 10%" - Μία ακόμη γενιά χαμένη

04-01-2016

H έκθεση της εταιρείας Prognos AG για το 2015 προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 19 χρόνια ακόμη για να βγει από την κρίση, δηλαδή το 2034! Tην ίδια στιγμή σε έρευνα της εταιρείας Κάπα Research αποτυπώνεται το αίσθημα απογοήτευσης των πολιτών και τη ..."διαίσθηση" ότι "τα πράγματα θα χειροτερέψουν" Και όχι άδικα αφού μόλις χτες ο Ε.Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι οι θεσμοί ζήτησαν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016-2018...
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Prognos AG που έχει έδρα την Ελβετία, Μίκαελ Μπρίμερ, αναφέρει ότι χρειάζεται μία ακόμη γενιά μέχρι να μπορέσουν οι Έλληνες να βρεθούν στη θέση που βρίσκονταν πριν από την κρίση.
Στην ίδια έκθεση προβλέπεται ότι για να πέσει το ποσοστό της ανεργίας στο 10% θα περάσουν ακόμη 25 χρόνια!
Ταυτόχρονα, την έκθεση της εταιρείας Prognos ενισχύει και η παραδοχή ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016 - 2018. Αυτό αποκάλυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του λέγοντας μάλιστα ότι το ΔΝΤ, και όχι μόνον αυτό, πολλές φορές αμφισβητεί την απόδοση μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πιο συγκεκριμένα, τα πράγματα θα χειροτερέψουν το 2016 δηλώνουν οι Έλληνες σε έρευνα της Κάπα Research.

Ήταν «έτος ελπίδας και απογοήτευσης από την πολιτική» λέει το 69,5% των ερωτηθέντων, και «τα πράγματα θα χειροτερέψουν» προβλέπει το 55,1%.
Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 71,5%, απαντούν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πήγαν προς το χειρότερο, ενώ σε ό,τι αφορά την προσωπική και οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση λένε, σε ποσοστό 65,6%, ότι η κατάσταση χειροτέρεψε. Το 57,7% είναι απαισιόδοξο για την οικονομική του κατάσταση και για το 2016.
Από την πλευρά του ο Ε.Τσακαλώτος προειδοποιεί ότι στη διαπραγμάτευση υπάρχουν νίκες, αλλά και ήττες.
Ο κ. Τσακαλώτος διευκρινίζει ότι το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι η μη εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά η ενσωμάτωσή της σε ένα πρόγραμμα που θα έχει ως προτεραιότητα την ανακούφιση όσων επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δηλώνει ότι "από τη μια το ΔΝΤ έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά, αλλά και σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι ‘φυσικός σύμμαχος’ της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, πιέζει τους Ευρωπαίους για μια πιο ευνοϊκή λύση στο χρέος.
Αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, δηλώνει ότι "σπάνια στην παγκόσμια οικονομική ιστορία έχουν ‘οδηγήσει’ οι ιδιωτικές επενδύσεις την έξοδο από μια μεγάλη ύφεση".
Όπως διευκρινίζει πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σε τρία επίπεδα, δηλαδή τη δημιουργία αναπτυξιακών θεσμών με το νέο αναπτυξιακό νόμο, την επενδυτική τράπεζα και το αναπτυξιακό ταμείο επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος προσθέτει ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παραμένουν το μεγάλο στοίχημα της Αριστεράς. "Δεν νομίζω ότι η φορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητα αν έχεις ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο" σχολιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: