Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα η λογική είναι ο ευκολότερος δρόμος


                                                   της Ασπασίας Π. Μανδρέκα
                                                                                                  Δικηγόρου
                                                                       Υποψήφιας Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας
                                                                                                στη Φωκίδα

 

Η χώρα βιώνει τη χειρότερη κατάσταση μεταπολεμικά. Διέρχεται βαθύτατη αξιακή, κοινωνική και οικονομική κρίση αλλά και κρίση στο πολιτικό της σύστημα. Ένα πολιτικό σύστημα που εμφανίζεται ρευστό και τείνει να κατακερματισθεί ως αναπόδραστο αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης λανθασμένης πολιτικής στρατηγικής χωρίς προοπτική για τη χώρα και τους πολίτες, αλλά με μοναδικό μοχλό της τη μικροπολιτική, τη σκοπιμότητα, το συμφέρον και το βόλεμα. Συνδυασμένα, μάλιστα, όλα αυτά από ένα πολιτικό λόγο ανούσιο, «ξύλινο» αλλά και πολλές φορές δυσνόητο που εκφερόταν από την πλειοψηφία των πολιτικών, είτε για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά συμφέροντα, είτε, ακόμη χειρότερα, για να αλλοιώσει την αλήθεια. Ψέματα ή, πιο επιεικώς, αποφυγή της αλήθειας συνετέλεσαν τα μέγιστα ώστε να φθάσουμε μέχρι εδώ.

Το βέβαιο είναι ότι έγιναν πολλά και σοβαρά λάθη. Ανεξάρτητα, δε, από το ποιό κόμμα βαρύνεται με τις περισσότερες, το βέβαιο είναι ότι όλα έχουν σοβαρότατες ευθύνες και ο κόσμος περιμένει να τις αναγνωρίσουν.


Αποτελεί κοινό τόπο πλέον ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν πρόλαβε καταστάσεις γιατί ποτέ δεν στηρίχθηκε στα πόδια του, στρεφόμενο πάντα στην εύκολη λύση του δανεισμού, και δεν έκανε εγκαίρως αυτά που θα έπρεπε να κάνει. Διαδοχικές Κυβερνήσεις μεταπολιτευτικά διόγκωσαν τον υδροκέφαλο, πολυδάπανο και αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. Καλλιέργησαν και στηρίχθηκαν σε πελατειακές σχέσεις. Έστρεψαν τον Έλληνα στον υπερκαταναλωτισμό και τον «ύπνωσαν» δημιουργώντας συνθήκες ανούσιου ευδαιμονισμού. Άφησαν ανεξέλεγκτες τις αυξήσεις και τα προνόμια των ΔΕΚΟ και δεν τόλμησαν να αντιμετωπίσουν δραστικά το ασφαλιστικό πρόβλημα και τη φοροδιαφυγή. Δεν απέτρεψαν τη διαφθορά που άπλωσε τα πλοκάμια της σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Γιατί; Γιατί φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος και αυτό πληρώνουμε τώρα.

Η σημερινή κατάσταση είναι γνωστή σε όλους τους Έλληνες. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει τί έχει συμβεί και κυρίως τί έχει συμβεί στην οικονομία μας. Σαφώς, είναι μέγιστο ζήτημα η αναζήτηση και ο εντοπισμός των λαθών του παρελθόντος. Διότι μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη αυτά στο μέλλον.

Αντίθετα, όμως, η προσκόλληση στα λάθη, η παρελθοντολογία και, ακόμη χειρότερα, η καταστροφολογία δεν οδηγούν πουθενά. Αν μάς ενδιαφέρει το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας, θα πρέπει, εφόσον έχουμε διδαχθεί από τα λάθη, να αναρωτηθούμε τί χρειαζόμαστε αυτή την ώρα; Τί θα έδινε προοπτική στη ζωή μας μετά τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα κάτω από τις γνωστές συνθήκες;

Η απάντηση είναι μία: Η Ελλάδα χρειάζεται Ανάπτυξη και Ανάκαμψη τώρα! Αν δεν υπάρξει Ανάκαμψη στο αμέσως επόμενο διάστημα η πτώση του βιοτικού επιπέδου θα πλησιάσει το 50% σε σχέση με το 2009, ενώ η πλήρης εξαθλίωση μεγάλων πληθυσμιακών μαζών θα αποτελέσει το επόμενο στάδιο. Πρέπει, λοιπόν, να δοθεί προτεραιότητα στα μεγάλα έργα, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων, τους οδικούς άξονες, τα έργα υποδομής που έχουν μείνει στη μέση, την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικότερα στον ανήμπορο πολίτη, τον εγκλωβισμένο στις δανειακές του υποχρεώσεις.

Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει σαν προτεραιότητα του προγράμματός της όλα τα προηγούμενα τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για να αναπνεύσει ξανά η κοινωνία μας. Προσηλωμένη στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, επιδιώκει να ανακάμψει αυτή μέσα από συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση των αδικιών που έπληξαν χαμηλοσυνταξιούχους, μικρομεσαίους και πολυτέκνους. Επιδιώκει να ορθοποδήσει ξανά η Ελλάδα με τη χρήση κοινοτικών πόρων, την επιδίωξη επενδύσεων, την παροχή κινήτρων, τις φορολογικές ρυθμίσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα με άμεση εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης και απασχόλησης.

Γιατί ζητά αυτοδυναμία; Ο λόγος και ο στόχος της Ν.Δ είναι ξεκάθαρος: Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω απαιτείται αυτοδύναμη και ισχυρή Κυβέρνηση. O τόπος δεν έχει ανάγκη μόνο για διαχείριση αλλά έχει ανάγκη για μεγάλες ανατροπές, για κάθετες τομές, τις οποίες μπορεί να επιφέρει μόνο ισχυρή και συμπαγής Κυβέρνηση. Ο κατακερματισμός των δυνάμεων είναι λάθος συνταγή. Αυτό επιτάσσει η κοινή λογική και η εμπειρία.

Και βέβαια δεν μπορεί να παραγνωρισθεί και είναι απολύτως δικαιολογημένη η απογοήτευση αλλά και η αγανάκτηση που νιώθουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι υφίστανται τις επώδυνες συνέπειες των ληφθέντων μέτρων.

Όμως, στο σημείο αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή! Την κρίσιμη τούτη ώρα για την πατρίδα μας, την ώρα που δεν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος της πλήρους κατάρρευσης των πάντων δεν επιτρέπεται συναισθηματική ψήφος. Δεν επιτρέπεται ψήφος «διαμαρτυρίας» ή ψήφος «αντίδρασης». Δεν είμαστε ενώπιον των εκλογών του 2009, όπου παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο. Η ψήφος «διαμαρτυρίας» δύναται, ενδεχομένως, να χωρέσει σε καιρούς ομαλότητας και σταθερότητας. Όχι, όμως, σε καιρούς κρίσης με την απειλή της ολοκληρωτικής καταστροφής να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας ως δαμόκλειος σπάθη.

Όχι μόνο δεν έχει κανένα δικαιολογητικό λόγο, αλλά θα είναι και καταστροφική, η, εκ μέρους των πολιτών, στήριξη προς κόμματα τα οποία δεν έχουν πρόταση που να εδράζεται σε λογικά επιχειρήματα. Δεν θα οδηγήσει σε λύση των προβλημάτων που μαστίζουν τη χώρα η ψήφος προς κόμματα που συνηθίζουν να αρθρώνουν αλλοπρόσαλλο και αντιφατικό πολιτικό λόγο. Σε κόμματα που, παρότι οι συνθήκες της ζωής μας έχουν αλλάξει εκ βάθρων, εξακολουθούν να βασίζονται σε λόγια που μυρίζουν μούχλα.

Επίσης, δεν αποτελεί λύση η παροχή της ψήφου μας σε κανένα από τα νέα ευκαιριακά πολιτικά σχήματα που δημιουργήθηκαν βασιζόμενα μόνο σε προσωπικούς τακτικισμούς. Τέτοια σχήματα, ακόμη κι αν εμφανίζουν σήμερα μια, κατά κάποιον τρόπο, δυναμική, εντέχνως στηριζόμενη από τα ΜΜΕ, όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός της αντιμνημονιακής αντίδρασης, η απουσία προγραμματικού λόγου εκ μέρους τους θα τα κατατάξει μετά βεβαιότητας στα θνησιγενή σχήματα.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να ξανασταθούμε στα πόδια μας, αν θέλουμε να ορθοποδήσει και πάλι η χώρα, θα πρέπει να επικρατήσει η λογική. Να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και η δικαιολογημένη αγανάκτησή μας να γίνει δύναμη ώστε να πράξουμε το ορθό. Να στηρίξουμε τις αρχές μας και να απορρίψουμε αντιλήψεις που μας οδήγησαν στον γκρεμό. Αν θέλουμε να βγούμε από το τέλμα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα και σύνεση. Να αξιολογήσουμε με ψυχραιμία. Να αναζητήσουμε αληθινές και στέρεες βάσεις και να επιλέξουμε αυτούς που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και πρόγραμμα για την έξοδο από την πρωτοφανή κρίση. Να επιλέξουμε αυτούς που μπορούν να εμπνεύσουν ξανά ελπίδα και αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Είμαι σίγουρη ότι θα επικρατήσει η λογική και η ωριμότητα. Ο κόσμος θα κάνει το καθήκον του. Θα στηρίξει τη Ν.Δ.

Μοναδική και ελάχιστη προϋπόθεση να σταθεί κι αυτή δίπλα στον κόσμο και να τον ενημερώσει ολοκληρωμένα για την πραγματική κατάσταση της χώρας και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της. Να μιλήσει με ρεαλιστικούς όρους και να πει την αλήθεια. Όλη την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή. Οι πολίτες το απαιτούν πριν ψηφίσουν! 






Δεν υπάρχουν σχόλια: