Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της πεδιάδας του Μόρνου, στην περιοχή που γίνονται τα έργα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Δίκτυο ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου του Ν. Φωκίδας», τα οποία αναλύθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχου Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή στην περιοχή, οδήγησαν σε μια εκ νέου σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή, του Δημάρχου Δωρίδας κου Γιώργου Καπεντζώνη, του Αντιδημάρχου Ευπαλίου κου Ανδρέα Ευσταθίου, του Προέδρου του Τ.Ο.Ε.Β. Μαλαμάτων Μανάγουλης κου Κώστα Τσιακούμη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μαλαμάτων κου Παναγιώτη Καραδήμου, του κου Ηλία Δημητρέλου Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και από πλευράς Υπουργείου της κας Αικατερίνης Συντήλα Διευθύντριας Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών, του κου Οδυσσέα Καρασαχινίδη Προϊσταμένου Τμήματος  Κατασκευών, του κου Γεωργίου Μπαϊρακτάρη και άλλων υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επιβλέπουν το έργο.
            Στη συνάντηση συζητήθηκαν:
Ø      Η πορεία του έργου: «Δίκτυο ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου του Ν. Φωκίδας»,
Ø      Το έργο «Τοπογραφικές εργασίες αναδασμού»,
Ø      Οι αποζημιώσεις ηρτημένης εσοδείας 2009 – 2010.
Για την πορεία του έργου «Δίκτυο ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας» για το οποίο όλοι οι παριστάμενοι μίλησαν για κακοτεχνίες και παραλείψεις του έργου, η κα Συντήλα ενημέρωσε ότι έχει σταλεί «ειδική διαταγή με προθεσμία 2 μηνών στον εργολάβο με την οποία ζητείται για τα ουσιώδη να προβεί στην αποκατάσταση τους, διαφορετικά θα δρομολογηθούν άλλοι τρόποι παρέμβασης, όπως η έκπτωσή του και η δημοπράτηση του νέου με άλλη εργολαβία.Για τα επουσιώδη θα γίνει περικοπή της ανάλογης πίστωσης. Μετά την αποκατάσταση θα τεθεί το έργο σε δοκιμαστική λειτουργία.      
Συμφωνήθηκαν ακόμα ο Τ.Ο.Ε.Β. να αποκαταστήσει τις μπαζωμένες τάφρους και τσιμενταύλακες και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας σε συνεργασία με το Υπουργείο να εκπονήσει τη μελέτη της περιφερειακής τάφρου.Ο αναδασμός βρίσκεται στη φάση δηλώσεων προτίμησης και θα ακολουθήσει η ανάρτηση πινάκων. Οι οριστικές διαβάσεις, η συστηματοποίηση εδαφών – ισοπεδώσεις και η μεταφορά δικτύων θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του αναδασμού.    
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για την ηρτημένη εσοδεία, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας απαντώντας σε έγγραφο του Υπουργείου που ζητούσε στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις περιπτώσεις ταυτόχρονης καταβολής αγροτικών επιδοτήσεων με δικαιούχους ηρτημένης εσοδείας, απάντησε ότι οι αποζημιώσεις ηρτημένης εσοδείας δίνονται ως απώλεια εισοδήματος των δικαιούχων παραγωγών λόγω μειωμένης παραγωγής εξ αιτίας της κατασκευής του έργου και δεν πρέπει να σχετίζεται με την οποιαδήποτε επιδότηση.
Η Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος και όλοι οι παριστάμενοι ζήτησαν την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων των δικαιούχων οι οποίοι θα προκύψουν από τον έλεγχο των στοιχείων που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες γιατί έχουν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από την κατασκευή του έργου.Ικανοποιημένη ήταν η Διεύθυνση του Υπουργείου από τη λειτουργία του αντλιοστασίου και την αποστράγγιση του κάμπου, ενώ επισήμαναν τις δολιοφθορές που έχουν γίνει στις εγκαταστάσεις όπως η κλοπή του κεντρικού ρυθμιστή του αντλιοστασίου.

       Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
   ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: