Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Έκπτωση με την καταβολή του 40% του προστίμου τακτοποίησεις αυθαιρέτων


Έκπτωση 10% (ίσως και 15%) θα παρέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε όσους, εντός ενός έτους, καταβάλλουν το 40% του επιβληθέντος προστίμου τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Εξετάζεται, επίσης, η διεύρυνση της βάσης όσων δικαιούνται υπαγωγή σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις (σήμερα ισχύει για άτομα με ειδικές ανάγκες), περιλαμβάνοντας και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι κ.α.
Άλλες ρυθμίσεις – αλλαγές που εξετάζονται είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων (σήμερα είναι 16 τριμηνιαίες ή 48 μηνιαίες) και περαιτέρω μειωμένα πρόστιμα για αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί μεταξύ 1983 – 2004. Τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας καταβάλλουν πρόστιμο μειωμένο κατά 20% και εξετάζεται η μείωση να ανέλθει ακόμη και στο 50%.
Σύντομα τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών (αφού οι όποιες μειώσεις συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του προϋπολογισμού), θα έχουν οριστικοποιήσει το ακριβές ύψος των παρεχόμενων εκπτώσεων, σε όσους καταβάλλουν το πρόστιμο σε δόσεις.
Οι εν λόγω μειώσεις δεν συνδέονται με καμιά από τις προαναφερθείσες κατηγορίες ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, αλλά ούτε και με τις έμμεσες μειώσεις που θα επέλθουν μετά την εναρμόνιση του νόμου 4014/11 (περί τακτοποίησης) με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί, έως το τέλος του έτους, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια έως τα μέσα Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση του νόμου 4014/11, ώστε να διαχωριστούν τα αυθαίρετα κτίσματα από τις όποιες πολεοδομικές παραβάσεις.
Όλες οι προωθούμενες ρυθμίσεις – διευκολύνσεις αποσκοπούν στο να υπαχθεί στην ρύθμιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός αυθαιρέτων και πολεοδομικών παραβάσεων, που σημαίνει έσοδα για τα ταμεία του δημοσίου. Γιατί η μέχρι σήμερα συμμετοχή, μάλλον, ως αποκαρδιωτική μπορεί να θεωρηθεί, αφού επί, περίπου, 1,2 εκατομμυρίων αυθαιρέτων κτισμάτων και λοιπών πολεοδομικών παραβάσεων, στην ρύθμιση έχουν υπαχθεί, μόλις, 400.000 περιπτώσεις.
Στόχος, τέλος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι, έως τα τέλη του έτους, να έχουν ολοκληρωθεί δύο «κεφαλαιώδη», όπως χαρακτηρίζονται θέματα, της ηλεκτρονικής πολεοδομίας και της ταυτότητας του κτιρίου. Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πολεοδομίας θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατία, αλλά και τα όποια φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς, ενώ με την ταυτότητα του κτιρίου κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης (αγοραστής ή ενοικιαστής) ή ελεγκτικός μηχανισμός, θα έχουν, ανά πάσα στιγμή, σαφή και ακριβή εικόνα για το κάθε κτίριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: