Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τέσσερις άσσοι Στυλιανίδη στον Ράιχενμπαχ

Από τη Δευτέρα θα συγκροτηθεί ενιαία ομάδα του υπουργείου Εσωτερικών και της Ομάδας Δράσης για προγράμματα εναντίον της φτώχειας

Τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για να εξοικονομηθούν κονδύλια από τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας την ερχόμενη εβδομάδα, συμφώνησαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb, η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και χαρακτηρίστηκε από το καλό κλίμα χάρη στην πολύ καλή ενημέρωση που είχε ο υπουργός για τα θέματα του χαρτοφυλακίου του.Γι’ αυτό και δρομολογείται άμεσα η συγκρότηση ενιαίας ομάδας στελεχών του υπουργείου και της Ομάδας Δράσης ώστε να αρχίσει το συντομότερο δυνατό η υλοποίηση προγραμμάτων που θα ανακουφίσουν κοινωνικές ομάδες που έχουν θιγεί από την οικονομική κρίση. Σε πρώτη φάση μάλιστα θα γίνει πιλοτική εφαρμογή των προγραμμάτων κατά της φτώχειας σε δήμους με άμεσες ανάγκες αρωγής πολιτών και οικογενειών.Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην προετοιμασία που είχε κάνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χ. Αθανασίου, ζήτησαν από την πρώτη στιγμή να μελετήσουν τις άμεσες εκκρεμότητες του υπουργείου και την ατζέντα της συναντήσεως με τον κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Τέσσερα επίπεδα
Μελετήθηκαν οι πίνακες μειώσεως κόστους και διαπιστώθηκε περιορισμός δαπανών από τρία «κέντρα κόστους»:
α) Από την μείωση του κόστους των εκλογών εξοικονομήθηκαν 40 εκατ. ευρώ συγκριτικώς με το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έγινε περικοπή δαπανών κατά 50% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
β) Από τη μη πληρωμή Ειδικών Συμβούλων και Επιτροπών έμειναν στα κρατικά ταμεία 7 εκατ. ευρώ.
γ) Από την ανάθεση έργου αποκομιδής απορριμμάτων σε εξωτερικούς συνεργάτες δήμων εξασφαλίσθηκαν άλλα 9 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το ετήσιο κόστος μειώθηκε από 87 εκατ. ευρώ σε 78 εκατ. ευρώ.
δ) Επιπροσθέτως έγινε εξοικονόμηση κονδυλίων από τον εξορθολογισμό δαπανών σε κοινωνικές δομές, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Στυλιανίδης κατάφερε να εκπλήξει τον κ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος έκανε λόγο για δημιουργική συνεργασία και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του επειδή η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών φάνηκε ενήμερη επί παντός θέματος της αρμοδιότητάς της. Εξήρε μάλιστα την ιδιαίτερη γνώση και την προετοιμασία για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία η Ομάδα Δράσης της Ε.Ε. θα παρουσιάσει οσονούπω ένα νέο οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων.
Το κόστος του μεταναστευτικού
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων σχετικώς με ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής. Ο κ. Αθανασίου μάλιστα προέβη σε αναλυτική παρουσίαση του κόστους που προκύπτει από την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη προς τους νόμιμους και τους παράνομους μετανάστες. Ο κ. Ράιχενμπαχ ανεγνώρισε πως το μεταναστευτικό αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα για την Ελλάδα και επιφυλάχθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: