Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Τα λύματα των Φυλακών Μαλανδρίνου καταλήγουν στην λίμνη του Μόρνου!!!

Ανάστατοι οι κάτοικοι της περιοχής…στον ΄΄ύπνο του δικαίου΄΄ η μισή Ελλάδα
 
Εφημερίς ΄΄ΦΩΚΙΣ΄΄- 23 Ιουλίου 2012, Αρ.Φυλ.2010

Εδώ και δυο εβδομάδες τα λύματα των Φυλακών Μαλανδρίνου ρίχνονται στο ρέμα δίπλα στις φυλακές, καταλήγουν στην λίμνη του Μόρνου και από εκεί στα σπίτια της μισής Ελλάδας!
Αναλυτικότερα τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν συνεχώς τα λύματα των φυλακών στο Βιολογικό του Γαλαξειδίου και τώρα λόγω θέρους στον Βιολογικό της Άμφισσας (μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ.Δελφών, καθότι το Γαλαξείδι είναι τουριστική περιοχή και τα βυτιοφόρα δεν ευωδιάζουν στο πέρασμά τους) σταμάτησαν να παραλαμβάνουν τα λύματα αφού οι οδηγοί τους είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό. Η "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε." είναι εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου και διαχειρίζεται τη μεταφορά των επεξεργασμένων λυμάτων (που έχουν υποστεί τριτοβάθμιο στάδιο επεξεργασίας) από το Βιολογικό Καθαρισμό του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου στο Βιολογικό Καθαρισμό του Γαλαξειδίου και τώρα της Άμφισσας. Η εν λόγο εταιρεία με την υπ. αριθμ. 368/07-03-2012 απόφασή της συνάπτει πρόσθετη πράξη επί της αρχικής από 21-3-2008 σύμβασή της για τη «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Γ.Κ.Κ. ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ ΜΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ» με την εταιρεία «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ ΕΠΕ». Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο χρόνια τώρα πληρώνει με κάμποσες χιλιάδες ευρώ εργολάβο για τη μεταφορά των λυμάτων, ενώ θα ήταν προτιμότερο να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος Βιολογικός Καθαρισμός στις Φυλακές Μαλανδρίνου, πράγμα το οποίο έχει στερέψει η πέννα μας, αλλά όχι η μνήμη μας να γράφουμε αφού έχουμε ασχοληθεί διεξοδικά από το 1997 μέχρι και σήμερα.
Το ευτράπελο της υπόθεσης δεν τελειώνει εδώ, αλλά η "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.", δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει και στο Δήμο Δελφών 150.000 ευρώ!

Για να επανέλθουμε, πέρα από τα λύματα βόθρων, τα γεωργικά υγρά απόβλητα, τα νερά απορροής εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορεί να περιέχουν λιπάσματα ή/και φυτοφάρμακα, τα κτηνοτροφικά υγρά απόβλητα από σφαγεία, τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από τα γύρω ποιμνιοστάσια τώρα έχουμε στη λίμνη του Μόρνου και τα λύματα των Φυλακών.
Φανταστείτε ότι απ’το νερό του Μόρνου πίνει η μισή Ελλάδα, το νερό…αυτός ο πολύτιμος φίλος μας μολύνεται καθημερινά. Η μόλυνσή του, δηλαδή η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον.
Όπως μας ανέφερε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαλανδρίνου κ. Θεοχάρης Μανιτάρας μαζί με το Συμβούλιο αντέδρασαν άμεσα και έστειλαν απόφαση της Τ.Κ. Μαλανδρίνου στους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί. Τα βυτία μετέφεραν 300 με 400 m3 την ημέρα, μετά την κινητοποίηση της κοινότητας προχθές έστειλαν 2 βυτία του στρατού που μετέφεραν μόλις 50 m3 τη μέρα. Άρα τα υπόλοιπα συνεχίζουν το γνώριμο δρόμο τους…
Επισημαίνοντας δε ότι πλάι στο ρέμα που πέφτουν τα λύματα υπάρχουν δύο ποιμνιοστάσια και κινδυνεύουν να μολυνθούν τα ζώα πίνοντας νερό.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν τη μόλυνση του Μόρνου και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας.
Κι αν δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον αφού δεν αναπνέουμε τον ίδιο αέρα ας ενδιαφερθούν για το νερό που πίνουν.
Η ευθύνη κατά νόμον δεν προκαλείται μόνο δια της θετικής πράξεως αλλά και δια της παραλήψεως των ανωτέρω αρμοδίων να προστατεύσουν την υγεία των διοικουμένων.
Το κράτος είναι υπεύθυνο για την προστασία της υγείας των πολιτών και δεν νοείται να κωφεύει…

                                                                                                                       ΄΄Φ΄΄

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πέραν της δημοσιογραφικής επιτυχίας, οφείλω να ομολογήσω ότι η τεκμηρίωση είναι αναμφισβήτητη. Το ζητούμενο όμως είναι, αν είναι δυνατόν αυτή η θολή, φθίνουσα, νοσηρή και παραπαίουσα επικρατούσα κατάσταση στον Δήμο μας, να αναστραφεί. Να προλάβουμε κάτι. Είναι εδραιωμένη η αντίληψη στους ενήμερους κατοίκους ότι η Φωκίδα θεωρείται η αυλή, το μποστάνι ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, η συνιδιοκτησία 5-6 οικογενειών. Τώρα όμως τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν. Μιλάμε για την υγεία και μάλιστα όχι μόνον ημών των ''ιθαγενών'' αλλά και πολλών άλλων. Άρα; Να τον φέρουμε πίσω απ' την Αμοργό, ή την Σίκινο για να τακτοποιηθεί και αυτό το θέμα;...

CHRIS είπε...

Θάθελα να προσθέσω ενα ερώτημα που με καίει αρκετό καιρό.Που καταλήγουν τα βοθρολύματα απο τα Καστέλια,Γραβιά,Μαριολάτα,Λιλαία, Πολύδροσσο και αρκετα αλλα χωριά;;;Σε κανένα ποτάμι ως συνήθως;; Αν έχει κανένας ανευθυνοαρμόδιος το θάρρος και το κουράγιο ας απαντήσει