Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Το αρχαίο Θέατρο Δελφών ανοίγει μετά από 30 χρόνια με μια μοναδική εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Μετά από τα έργα συντήρησης που έγιναν, το αρχαίο Θέατρο Δελφών, ένα από τα ωραιότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα σ’ έναν από τους πλουσιότερους σε ευρήματα τόπους της Ελλάδα, είναι και πάλι επισκέψιμο. Το αρχαίο Θέατρο των Δελφών, τριάντα επτά χρόνια μετά την τελευταία του παράσταση, ανοίγει για μια μοναδική θεατρική και μουσική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου, από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ο εμβληματικός αυτός χώρος θα φιλοξενήσει μία ιδιαίτερη παράσταση, με αποσπάσματα από έργα του αρχαίου δράματος, τα οποία θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Καραθάνος, Ελένη Κοκκίδου, Λυδία Κονιόρδου, Όλια Λαζαρίδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρένη Πιττακή, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, σε συνδυασμό με Ελληνικές Μελωδίες του Μωρίς Ραβέλ, από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, με τη συμμετοχή της σοπράνο, Λένιας Ζαφειροπούλου και το Κουϊντέτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ, με τη συμμετοχή τού Διονύση Γραμμένου.«Στην αρχή είχα μία αμφιβολία, μου φάνηκε ότι το κίνητρο ήταν προεκλογικό, όμως, όταν πήγα στο θέατρο, ο χώρος με νίκησε»,«Με τη σημερινή συγκυρία θα πρέπει να επενδύσουμε στο μοναδικό πλούτο που έχουμε, τον πολιτισμό. Όλα αυτά τα μνημεία είναι μοναδικά στον κόσμο. Πως ζει η Αίγυπτος; Από τους τουρίστες που επισκέπτονται τις πυραμίδες. Είναι μια επένδυση για να βοηθήσουμε την Ελλάδα, τον τουρισμό, αλλά και το θέατρο», είπε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης, ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος.
Το αρχαίο Θέατρο των Δελφών συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαίων ελληνικών θεάτρων που διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική γωνία του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Απολλώνιου Ιερού, αν και σε σύγκριση με άλλα γνωστά μνημεία του είδους του, οι διαστάσεις του είναι περιορισμένες. Στο Θέατρο των Δελφών πραγματοποιούνταν οι αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, με σκηνικό την κοιλάδα του Πλειστού και το όρος της Κίρφης, στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών. Η σημασία των εορτών αυτών προσδίδει στο θέατρο των Δελφών πνευματική και καλλιτεχνική αξία ισότιμη με την αθλητική ιδέα που συμβολίζει το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.
Το πρώτο λίθινο θέατρο κτίστηκε από ντόπιο ασβεστόλιθο τον 3ο αι. π.Χ. Το 160/159 π.Χ. ο Ευμένης ο Β', βασιλιάς της Περγάμου, χρηματοδότησε την επισκευή του θεάτρου, που απόκτησε πιο μνημειακή μορφή. Η σημερινή μορφή του θεάτρου ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.
Το 1927 ο Άγγελος Σικελιανός και η Εva Palmer-Σικελιανού, αναβίωσαν τις Δελφικές Εορτές, στο πλαίσιο των οποίων διδάχτηκε ο Προμηθέας Δεσμώτης, η πρώτη μετά τους αρχαίους χρόνους, παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Δελφών.
Το 1930 στις δεύτερες και τελευταίες Δελφικές Εορτές, παρουσιάστηκε πάλι ο Προμηθέας Δεσμώτης, μαζί με τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Στη συνέχεια δόθηκε περιορισμένος αριθμός παραστάσεων, από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους. Η τελευταία παράσταση ανέβηκε το 1975 και στη συνέχεια με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την έναρξη της ανασκαφής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής πραγματοποιήθηκε το 1992 μία εορταστική μουσική εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: