Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Τελικά είμαστε μόνο για τα…πανηγύρια;!

Εφημερίς ΄΄ΦΩΚΙΣ΄΄- 23 Ιουλίου 2012, Αρ.Φυλ.2010

Μαζί με το καλοκαίρι που ήρθε, γυρίσαμε και στις "παλιές καλές" συνήθειες!
Της…αφισοκόλλησης το κάγκελο γίνεται στις κεντρικές πλατείες, στους πεζοδρόμους, στα δένδρα (τραυματίζοντας τα με συραπτικό) και το παιχνίδι της αφισοκόλλησης στους δρόμους της πρωτεύουσας έχει ξεκινήσει για τα καλά!
Η Άμφισσα είναι γεμάτη με αφίσες σε κάθε κολόνα, σε κάθε γωνιά, σε κάθε ελεύθερο χώρο για το Χ πανηγύρι και τώρα που τελείωσε, οι επόμενοι διοργανώνουν ένα ανάλογο αλλά πάντα διαφορετικό Ψ πανηγύρι, γεμίζουν ότι έχει απομείνει ελεύθερο από τους προηγούμενους.
Λες και αν βλέπω συνέχεια τον τάδε τραγουδιστή θα λειτουργήσει άμεσα η πλύση εγκεφάλου!
Η εικόνα δεν περιγράφεται, ακόμη και κάτω από την πινακίδα σήμανσης για το Μουσείο της πόλης υπάρχει αφίσα που το περιεχόμενό της δεν ταιριάζει καθόλου στην ένδειξη Μουσεία. Το θέαμα είναι θλιβερό, αλλά ακόμα πιο θλιβερό είναι ότι αυτό το θέαμα δε φαίνεται να ενοχλεί και πολλούς αφού γίνεται ακόμη και ΄΄κάτω από τη μύτη΄΄ του Δημαρχείου!
Και όλα αυτά παρότι έχει ήδη διανεμηθεί στους πολίτες τυπωμένος, ακριβοπληρωμένος σε ειδικό 16σέλιδο έντυπο φυλλάδιο, ο νέος Κανονισμός Καθαριότητος του Δήμου Δελφών μετά την έγκρισή του και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το Άρθρο 16 του κανονισμού:
«Ρύπανση από υπαίθρια διαφήμιση από ιδιώτες επαγγελματίες & εμπορικές
επιχειρήσεις
Απαγορεύεται η αφισοκόλληση, ο διασκορπισμός εντύπων (φειγ-βολάν), η αναγραφή συνθημάτων και διαφημίσεων πλην καλλιτεχνικών απεικονίσεων (λ.χ. graffiti) κατόπιν άδειας του Δήμου, η ανάρτηση ταμπλό και επιγραφών (σε τοίχους, κάδους απορριμμάτων, κολώνες, δέντρα, παραδοσιακά κτίρια, κτίρια Δημοσίου, κ.λ.π.). Οι παράνομες διαφημιστικές αφίσες, ταμπλό, αεροπανώ κ.λ.π. θα συλλέγονται από συνεργεία του Δήμου και θα επιβάλλεται πρόστιμο από  150,00έως 6.000,00€, τόσο στο διαφημιστή όσο και στο διαφημιζόμενο, πέρα από το τέλος παράνομης διαφήμισης.

- Στις εταιρείες διαφήμισης που ρυπαίνουν με κόλλες, σχισμένες αφίσες, ταμπλό κ.λ.π., επιβάλλεται πρόστιμο από 900,00έως 6.000,00€.
- Κάθε είδους εμπορική διαφήμιση (επιγραφές) που επιτρέπεται από τις διατάξεις του Ν 1900/90 και 2130/93 και τροποποιείται με το άρθρο 25 παρ. 4 του Ν 2753/99, γίνεται ύστερα από άδεια αποκλειστικά του Δήμου όπως ορίζεται από τις ειδικές διατάξεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πάντοτε σε χώρους που καθορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με το Ν. 2946/2001. Υπαίθριες διαφημίσεις που τοποθετούνται σε δημοτικούς, κοινόχρηστους χώρους και δεν καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρούνται ρύποι και απομακρύνονται άμεσα από το Δήμο. Ο τύπος το μέγεθος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιγραφών καθορίζονται με απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ανάλογα με το χώρο που θα τοποθετηθούν (παραδοσιακοί οικισμοί κ.λ.π.)».
Δια χειρός του Δημάρχου μας δε, οι διατάξεις του Κανονισμού είναι σαφείς, εύληπτες και αποτελεσματικές, όσο για τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να τον εφαρμόσει είναι δεδομένη!
«Ο Κανονισμός Καθαριότητας που κρατάτε στα χέρια σας, αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση για τα θέματα καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος στο Δήμο Δελφών.
Οι διατάξεις του Κανονισμού καθαριότητας, καθώς και του Κανονισμού εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών που τον συνοδεύει, έχουν τεθεί με τρόπο ώστε να είναι σαφείς, εύληπτες και αποτελεσματικές.
Η ουσιαστική όμως αποτελεσματικότητα του Κανονισμού αυτού θα κριθεί όχι τόσο από τη (δεδομένη) βούληση της Δημοτικής αρχής να τον εφαρμόσει, αλλά κυρίως από την κοινωνική κινητοποίηση στην κατεύθυνση αυτή.»
Αρμόδια αρχή για τον καθορισμό κατάλληλων χώρων για αφισοκόλληση είναι ο Δήμος, με ή χωρίς Κανονισμό Καθαριότητας.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την ανεξέλεγκτη αφισορύπανση, αφού τις περισσότερες φορές ακριβώς επειδή δεν τις μαζεύει ποτέ κανείς μετά το πέρας των διαφημιζόμενων εκδηλώσεων, στη συνέχεια γίνονται σκουπίδια στους δρόμους με τα γνωστά αποτελέσματα. Κάποιες φορές προσβάλλουν ακόμα και την αισθητική μας.
Η Καθαριότητα είναι η μισή Αρχοντιά...Βλέπετε κανέναν ΑΡΧΟΝΤΑ εδώ;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: