Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η τουριστικοποίηση πρό των πυλών του Δήμου Δελφών

Επανερχόμενοι σε παλαιότερο δημοσίευμά μας και μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στον Δήμο Δελφών όσον αφορά την τουριστική προβολή του, είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι όντως ''κάτι θέλει να πει ο ποιητής''.  Και εξηγούμαστε:
Πριν από μερικούς μήνες και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, με πρόταση του Δημάρχου κ. Φουσέκη, συστήθηκε  μια Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Δελφών όπως ονομάσθηκε της οποίας το έργο θα ήταν η προστασία και η προβολή του Τουριστικού προϊόντος της περιοχής του Δήμου μας.  Με πρόεδρο την κ. Μάρω Τασιού-Γουργουρή και μέλη τους: Παναγιωτόπουλο Αθ.  Λύτρα Γιούλα, Λύτρα Λουκά, Ψάλτη Αθανασία, Κοντογιάννη Νικόλαο, Δρόλαπα Νικόλαο, Λέφα Ανδρέα, Χατζηδήμου Απόστολο, Παπαλάϊου-Κατσαρέλη Ευσταθία και Μοσχονά Στέλιο, η Επιτροπή άρχισε να ασχολείται με το αντικείμενό της και όπως όλοι θα θυμάστε, η πρώτη σχετική με το θέμα δήλωση της Προέδρου ήταν: ''Αν δεν καταφέρω μέσα στην 4ετία να  αναβαθμίσω και να καταστήσω επισκέψιμες  τις παραλίες του Δήμου μας, θα  το θεωρήσω  σαν προσωπική  μου αποτυχία.''
Δεν θα αναφέρουμε  στο τί προέκυψε σαν δράση της Προέδρου και της Επιτροπής γενικά, αλλά θα σταθούμε στην τελευταία εξέλιξη μιας κάποιας ''Μελέτης''.  Πληροφορηθήκαμε λοιπόν  ότι σε πρόσφατη Συνεδρίαση της Επιτροπής, εμφανίσθηκε ένα βιογραφικό συντοπίτη μας (από το Σερνικάκι) και με επιμονή και προσωπική πρωτοβουλία της Προέδρου, έγινε (;) πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο (και την Οικονομική Επιτροπή;) να δωθεί με κατευθείαν ανάθεση στον εν λόγω συντοπίτη μας, το έργο της σύνταξης Μελέτης με θέμα τον ''επαναπροσδιορισμό του τουριστικού αντικειμένου του Δήμου Δελφών'' και βεβαίως να χρηματοδοτηθεί το κόστος  της Μελέτης ανερχόμενο στα 8.000 ευρώ από τον Δήμο Δελφών.
Το νόμιμο αυτήν την στιγμή, δεν μας απασχολεί. Ενδεχομένως απασχολεί τους ενυπόγραφα εμπλεκόμενους. Μας απασχολεί όμως το ηθικό και το κατά πόσον είναι δυνατόν μια Επιτροπή της οποίας ο λόγος της συστάσεώς της είναι η αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, να έχει την δυνατότητα να το μετατρέπει σε...υπεργολαβία προς τρίτον.  Υποτίθεται ότι η ποιότητα και οι γνώσεις των μελών της Επιτροπής, εξασφαλίζουν το ζητούμενο, αλλιώς δεν υπήρχε λόγος ούτε της συμμετοχής τους, ούτε καν της συστάσεως αυτής της Επιτροπής. Θα ήταν δυνατή η ανάθεση οποιασδήποτε τέτοιας εργασίας, μέσω αποφάσεων του Δ.Σ.  ή ακόμη στην καλύτερη των περιπτώσεων  μέσω δημοπρασιών.
Του ηθικού όμως άπτεται και η προσπάθεια ''κάποιων'' ώστε να είναι πλέον συζητήσιμο και εν τέλει προ των πυλών, το θεωρητικό  ερώτημα: μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τουριστικό προσανατολισμό μας  και να τον κάνουμε π.χ. ολίγον εναλλακτικό με  ισχυρή δόση αρχαιολογίας, ολίγον περισσότερο ορειβατικό και χειμερινών αθλημάτων, συνοδευόμενο από προσκυνηματικό τουρισμό;  Μήπως περιηγητικό με δείγματα γευσιγνωσίας ή στο τέλος παραθεριστικό με ex-treme διαλείμματα;  Δηλαδή, να έχουμε τους (αναξιοποίητους) Δελφούς στο πιάτο μας και να θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή του πιθανού επισκέπτη στο...Vagonetto;
Μην λησμονούμε ότι αναμένεται η εμφάνιση της αναδόχου εταιρείας για τον χωροταξικό σχεδιασμό του Νομού Φωκίδος, της οποίας η μελέτη-πόρισμα, θα εισηγείται τον οριστικό χαρακτηρισμό της περιοχής μας προς την Κεντρική Διοίκηση. Επίσης μην λησμονούμε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ανανέωση της αδείας των εγκαταστάσεων της εταιρείας S&B στο ''Λαρνάκι''. Και πάνω από όλα αυτά βεβαίως το πέπλο του Δελφικού Τοπίου. Συνεπώς, ποια βαρύτητα και ποια χρησιμότητα θα έχει μια Μελέτη κάποιου ιδιώτη, ο οποίος θα προτείνει λύσεις για τον ''επαναπροσδιορισμό του τουριστικού αντικειμένου του Δήμου Δελφών'';  Μυστήρια πράγματα! Και για να προβάλουμε τα Ταμπάκικα ή το Ναυτικό Μουσείο, ή το Χάνι είναι απαραίτητο να πληρώσουμε Μελέτη η οποία θα μας πει  ότι πρέπει να...επαναπροσδιοριστούμε!
Μήπως όντως κάτι άλλο θέλει να μας πει ο ''ποιητής'', κάτι το οποίο αυτός ξέρει αλλά όχι εμείς;
Κάτι περί επαναπροσδιορισμού σχέσεων, ρόλων, στόχων, στρατηγικής, σημείων, ορίων, κουλτούρας, επικοινωνίας, αξιών ακόμη και…φύλλου;!...Και ο νοών νοείτω.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν περίμενα κάτι λιγότερο απο εσένα Φρόλυ! ''Ο καθείς εφ' ό ετάχθει''. Αν είχες ταχθεί με την ...κουλτούρα, ή με την...πλέμπα, είναι πλέον αναγνωρίσιμο για τον καθένα μας και απο τον καθένα μας. Τί γίνεται όμως άν ...αφρατέψει το φρούτο κι εσύ εξακολουθείς να ζείς στην Άμφισσα, στο Γαλαξείδι ή στους Δελφούς; Τώρα όμως επιτέλους το μάθαμε: Αυτό που δεν είχαμε καταλάβει για το τουριστικό προϊόν του Νομού μας, περνάει μέσα απ' το...Σερνικάκι