Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Με το δεξί μπαίνει ο Ιούλιος: Η τρόικα ξανάρχεται στην Αθήνα!

Στα ύψη θα ανέβει αύριο το θερμόμετρο, όχι μόνο λόγω καιρού, αλλά και λόγω ΔΝΤ. Έτσι για να μας ευχηθεί καλό μήνα έρχεται με άγριες διαθέσεις μέσα στην εβδομάδα η τρόικα στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων για το πρώτο της ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, έχοντας στην φαρέτρα της και τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Τι μέτρα φέρνουν στην βαλίτσα τους οι τροϊκανοίΣύμφωνα με πληροφορίες του Lay-Out.gr, οι «τροϊκανοί» θα μείνουν στη χώρα μας για περίπου τρεις εβδομάδες.
Εκτός από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πίσω έχουν μείνει μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη έχουν συμφωνηθεί (π.χ. άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τόνωση του ανταγωνισμού, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).
Ψηλά στην ατζέντα της τρόικας βρίσκονται επίσης και οι αποκρατικοποιήσεις, όπου οι στόχοι… χάνονται ο ένας μετά τον άλλο. Ενδεικτικά, έως το τέλος Ιουνίου, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει οι φάκελοι των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΥΑΘ και IBC.

Ποιες είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του νέου τσάρου της Οικονομίας, Γιάννη Στουρνάρα, είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, ώστε να ανακοπεί η ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει αίτημα για την όσο πιο σύντομη εκταμίευση των 6,5 δισ. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο σε ιδιώτες.
Το οικονομικό επιτελείο προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς την κατάρτιση του νέου φορολογικού, με έμφαση στην βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και στην εύρεση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να ζητηθούν από την τρόικα οι συγκλίσεις που έχουν ανακοινώσει τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, όχι άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σταδιακή μείωση των έμμεσων φόρων και αύξηση του αφορολόγητου).
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις-εξπρές, έχοντας ήδη καταγράψει τις εταιρείες που θα κάνουν την αρχή, μέσα στο καλοκαίρι.
Κατά πληροφορίες, σε εξέλιξη είναι συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και των θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής (ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Δωδώνη). Μάλιστα, για τις τελευταίες η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πωληθούν ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: