Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ολοι και όλα στον αέρα μετά το «ατύχημα» των Βρυξελλών

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις μετά το χθεσινό αδιέξοδο. Σκηνικό ρήξης και νέο τελεσίγραφο για το Eurogroup της Πέμπτης. Στο Μαξίμου ο Τσακαλώτος.


   Στο κόκκινο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της Ελλάδας και των δανειστών μετά τη χθεσινή ρήξη που επήλθε στις διαπραγματεύσεις.
   Οι συνομιλητές της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν είχαν καν την εξουσιοδότηση να δεχτούν κάτι λιγότερο από την πεντασέλιδη πρόταση των θεσμών.
   Η επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από τις Βρυξέλλες μετά το τελεσίγραφο των εκπροσώπων των δανειστών που επιμένουν στην πρόταση την οποία έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Ζ. Κ. Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα χωρίς να αποδέχονται τα ισοδύναμα μέτρα της ελληνικής πλευράς, διαμορφώνουν ένα πολεμικό σκηνικό μεταξύ των δύο πλευρών.
   Η δήλωση Γιούνκερ θέτει ως όριο των συζητήσεων το τέλος του μήνα όμως το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης αλλά και η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ την επόμενη Τετάρτη θα δώσουν τον στίγμα των επικείμενων αποφάσεων για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις πιέζεται από τους εταίρους, από τον χρόνο και από την έλλειψη χρήματος στα κρατικά ταμεία προκειμένου να λάβει την κρίσιμη επιλογή για συμβιβασμό ή ρήξη με τους δανειστές.
   Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάντως, στην Εφημερίδα των Συντακτών σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει υπομονετικά να προσχωρήσουν οι θεσμοί στον ρεαλισμό επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρέπει να θάψουμε την δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε.
   Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών προκειμένου να συζητηθούν οι όροι που διαμορφώνονται μετά τη χθεσινή ρήξη με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες ενώ θα επιδιώξει εκ νέου να επικοινωνήσει την με την Αν. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ για να βρεθεί πολιτική διέξοδος.
   Ηδη συναντάται με τον συντονιστή της διαπραγμάτευσης αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μέγαρο Μαξίμου.
   Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές
Η ελληνική κυβέρνηση μετά τη χθεσινή εξέλιξη αντιμετώπισε με αμηχανία την διακοπή των διαπραγματεύσεων αλλά και την επιμονή των δανειστών στην πρόταση Γιούνκερ.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είχε επιλέξει τον δρόμο της πολιτικής διαπραγμάτευσης μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής καθώς και τον Πρόεδρο της Ε.Ε., αποφάσισε να στείλει μέσα στο Σαββατοκύριακο υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία που κόμιζε τις ελληνικές αντιπροτάσεις αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά και τον αν . υπουργό Ευ. Τσκαλώτο και τον Γ. Χουλιαράκη.
   Η ελληνική πλευρά ανέμενε ότι θα γίνονταν αποδεκτές οι αντιπροτάσεις με στόχο να αποφευχθούν μειώσεις συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και η ένταξη των λογαριασμών της ΔΕΗ στον υψηλότερο ΦΠΑ.
   Μέχρι και χθες το βράδυ κυβερνητικά στελέχη δεν ανέφεραν καν τα ονόματα των συνομιλητών της ξένης αντιπροσωπίας που ήταν τελικώς οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group κ.κ. Κογιάλ, Κοστέλο και ο διευθυντής του γραφείου του Γιούνκερ κ. Σταλμάγερ.
   Στην συζήτηση που έγινε σε καθαρά τεχνικό επίπεδο η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι κατέθεσε ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις τα οποία όμως δεν έγιναν αποδεκτά από την πλευρά των ξένων διαπραγματευτών που επέμεινα στην πρόταση των θεσμών.
   Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επέλεξε τον Γ. Δραγασάκη να συνομιλήσει με χαμηλόβαθμα στελέχη της δανειστών στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το πέρας των συζητήσεων και λίγο πριν από την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα αργά χτες το βράδυ, οι συνομιλητές της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν είχαν καν την εξουσιοδότηση να δεχτούν κάτι λιγότερο από την πεντασέλιδη πρόταση των θεσμών.
Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει ότι στις συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους ξένους διαπραγματευτές, η ελληνική πλευρά ανέμενε ότι θα γίνονταν αποδεκτές οι αντιπροτάσεις με στόχο να αποφευχθούν μειώσεις συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και η ένταξη των λογαριασμών της ΔΕΗ στον υψηλότερο ΦΠΑ.
«Μας είπαν ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για αλλαγές στην πεντασέλιδη πρόταση των θεσμών που περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων κατά 1,8 δις. ευρώ και έσοδα από τον ΦΠΑ 1,8 δις. ευρώ αντίστοιχα», σημειώνει η ίδια πηγή.
«Υπήρξε αδιαλλαξία από την πλευρά τους. Μας είπαν ότι δεν ήρθαν να διαπραγματευτούν, δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι για κάτι τέτοιο και ζήτησαν αντιπροτάσεις πάνω στο πεντασέλιδο σχέδιο», επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος.
   Οι κρίσιμα 24ώρα που ακολουθούν μέχρι την Πέμπτη – Προάγγελος μαντάτων η ΕΚΤ την Τετάρτη
Η σύγκρουση με τους δανειστές και η επιμονή των εταίρων για την πρόταση Γιούνκερ σε συνδυασμό με τον χρόνο και τα χρήματα που τελειώνουν για την κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά αναζητά εναγωνίως λύση μέχρι την επόμενη Πέμπτη που θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει έναν νέο γύρο επικοινωνιών με την τρόικα Μέρκελ- Ολαντ – Γιούνκερ ενώ θα εντείνει τις πιέσεις για να αποφύγει μία απόφαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στις ελληνικές τράπεζες με ένα ενδεχόμενο κούρεμα των τραπεζικών εγγυήσεων.
   Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με αμηχανία τις εξελίξεις καθώς από την μία πλευρά πιέζει ο χρόνος για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέχρι τα τέλη του μήνα προκειμένου να καταβληθεί η συνολική δόση ύψους 1,7 δις. στο ΔΝΤ και να πληρωθούν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις οι μισθοί και οι συντάξεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει τα περιθώρια ελιγμών που έχει η ελληνική κυβέρνηση με δεδομένη την αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματος σε μία ενδεχόμενη περικοπή συντάξεων και μισθών, προκειμένου να επέλθει ο συμβιβασμός με τους δανειστές.
   Παράλληλα κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αναζητηθεί πολιτική συναίνεση και στήριξη από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει ότι μέρα με την ημέρα η κυβέρνηση χάνει και τους τελευταίους συμμάχους της στην Ευρώπη (π.χ. Ζ. Κ. Γιούνκερ, Ματέο Ρέντσι) με την ηγεσία της Ευρώπης να πιέζει για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.
   Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ακόμα και να υπογραφεί συμφωνία την ύστατη στιγμή, στο παρά πέντε, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό τόσο με την εσωκομματική αντιπολίτευση όσο και με τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: