Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Βόμβες από Κοέλιο - Οσμπορν: Προετοιμαζόμαστε για Grexit

Η Ευρώπη προετοιμάζεται πλέον και επίσημα για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ηχηρά μηνύματα από Πορτογαλία, Βρετανία αλλά και τον επικεφαλής του Eurogroup.
 
  Για πρώτη φορά πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών χωρών της Ευρώπης βγαίνουν επίσημα και ξεκάθαρα και δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τόσο ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, όσο και υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας τόνισαν ότι σχεδιάζουν την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου για την Ελλάδα και των συνεπειών που θα έχει αυτό στις οικονομίες τους.
  Ηχηρά είναι και τα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους, τα διεθνή πρακτορεία, και τις επενδυτικές τράπεζες οι οποίες διαμηνύουν ότι σε περίπτωση που δεν «τα βρουν» η Ελλάδα με τους πιστωτές της στο αυριανό Eurogroup, τότε η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων είναι εξαιρετικά πιθανή και μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Αξιωματούχος της ΕΕ μάλιστα προειδοποιεί ότι η Κύπρος δείχνει τον δρόμος στην Ελλάδα για τα capital controls.
  Σύμφωνα με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίος αξιωματούχος τους... ενημέρωσε ότι η διάσωσης της Κύπρου την άνοιξη του 2013 δείχνει ότι οι έλεγχοι των κεφαλαίων δεν μπορούν να επιβληθούν στην ευρωζώνη, αν και είναι ανεπιθύμητοι.
  Όπως όλοι θυμόμαστε, οι κυπριακές τράπεζες είχαν κλείσει για αρκετές ημέρες αμέσως μετά την αποδοχή του πακέτου διάσωσης από την κυπριακή κυβέρνησή ύψους 10,7 δισ. ευρώ.
Επιβλήθηκαν περιορισμοί για το πόσα χρήματα θα μπορούσε κανείς να βάλει από τον τραπεζικό του λογαριασμό ή από τη χώρα, και οι καταθέτες με πάνω από 100.000 ευρώ υπέστησαν ένα βαρύ κούρεμα για τις καταθέσεις τους.
Την ίδια στιγμή ο Ντάισελμπλουμ δίνει το δικό τους τελεσίγραφο τονίζοντας ότι ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται, ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι εξαιρετικά μικρή σε διάρκεια, υποδηλώνοντας ότι δεν θα γίνουν περαιτέρω παραχωρήσεις από καμία πλευρά.
 Κοέλιο: Δεν θα μας πιάσουν εξαπίνης
Η Πορτογαλία είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς διαθέτει επαρκή αποθέματα για να ξεπεράσει τους ενδεχόμενους περιορισμούς στην αγορά όσον αφορά τη χρηματοδότηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Κοέλιο.
«Δεν θα μας πιάσουν εξαπίνης, Αν κάτι συμβεί (με την Ελλάδα), έχουμε τα αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε κάθε σοβαρό περιορισμό της χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει χώρα στις διεθνείς αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
  «Είμαστε έτοιμοι. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν κάτι πιο σοβαρό συμβεί στην Ελλάδα, η Πορτογαλία δεν θα πέσει ακολουθώντας την».
Οσμπορν: Η Βρετανία προετοιμάζεται για το Grexit
Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε από την πλευρά του ότι η βρετανική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των «σοβαρών οικονομικών κινδύνων» που θα προκύψουν στην περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας και πιθανής εξόδου από το ευρώ.
 «Η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει την Βρετανία» δήλωσε ο Οσμπορν, καθώς η ελληνική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στην συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου την Τετάρτη.
  Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian και του δημοσιογράφου Nick Watt, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης οι οποίοι μετέχουν στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης των επιπτώσεων πιθανού Grexit, επιταχύνουν τις διαδικασίες καθώς οι ενισχύονται οι φόβοι για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος εξαντλείται
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, δήλωσε σε Ολλανδούς δημοσιογράφους ότι ο χρόνος που έχει η Ελλάδα για να καταλήξει σε συμφωνία και να αποτρέψει την χρεοκοπία, εξαντλείται, όπως μεταδίδει το Reuters.
 «Ο χρόνος εξαντλείται, αλλά μια συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν ξεκινήσει συζήτηση στην ολλανδική Βουλή για το προγραμματισμένο Eurogroup της Πέμπτης.
Την ίδια ώρα, δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μεταδίδουν ότι το αυριανό Eurogroup θα είναι σχετικά μικρό σε διάρκεια.
Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος των FT, Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει στο Twitter πως ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ προσθέτει στην ολοένα αυξανόμενη αίσθηση ότι ίποτα δεν θα συμφωνηθεί στο αυριανό Eurogroup: «Πιστεύω ότι θα είναι αρκετά μικρό σε διάρκεια».
  Επίσης, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι έχουν ήδη κάνει σοβαρές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, από τότε που συμφώνησαν να δοθεί μια τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα διάσωσης το Φεβρουάριο.
  Αυτό, επισημαίνει ο Guardian, σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν περαιτέρω συμβιβασμούς προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: