Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012


Ενός κακού μύρια έπονται…


 Τι κάνει η Διαχειριστική Επιτροπή θα συνεχίσει την μοιραία και άβουλη στάση της ή θα προσπαθήσει έστω και την τελευταία στιγμή να διασώσει το Γηροκομείο;


Γηροκομείο Άμφισσας: Ώρα μηδέν ή στο μηδέν;


Το 2006 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΦΩΚΙΣ»

13 Νοεμβρίου 2006 με αριθ. Φυλ. 1760 είχαμε γράψει το προφητικό άρθρο: Γηροκομείο Άμφισσας: ώρα μηδέν ή στο μηδέν;

Διαπιστώνοντας την προεκλογική βιασύνη για την άμεση και μαζική στελέχωση της Διαχειριστικής Επιτροπής ρωτούσαμε εάν είχαν εξευρεθεί οι αναγκαίοι πόροι για την λειτουργία του και αν είχαν υπολογιστεί οι ανάγκες και ο αριθμός των τροφίμων που θα κάλυπτε. Υπήρχε οικονομοτεχνική μελέτη για την λειτουργία του και πως θα καλυπτόταν το συνολικό κόστος;

Επισημαίναμε δε ότι το Γηροκομείο όνειρο πολλών χρόνων πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εχόντων ανάγκη και όχι των υπαλλήλων του, ως ίδρυμα για την σεβάσμια ηλικία και όχι για μικροπολιτικούς σχεδιασμούς….

Το 2007 το δημοτικό κληροδότημα Κονιάκου με  εφετειακή απόφαση από τον τότε Δήμαρχο Άμφισσας πηγαίνει στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας στο Στάλλειο – Γάτειο Γηροκομείο μαζί και με τόσα άλλα μικρότερα κληροδοτήματα ευεργετών της πόλης μας, προφανώς για να λειτουργήσει το γηροκομείο!
Παραμονές εκλογών γίνονται οι διορισμοί των υπαλλήλων και το Γηροκομείο πλήρως εξοπλισμένο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων  με την βοήθεια του τότε υφυπουργού υγείας κ. Δημητρίου Θάνου, ξεκινάει την λειτουργία του χωρίς τους αντίστοιχους πόρους…


12 Σεπτεμβρίου 2011 αρ. φυλ. 1970

Πληροφορούμεθα ότι η Διαχειριστική Επιτροπή του Ιδρύματος με αίτημα προς το εφετείο ζητά την πώληση του οικοπέδου « φιλέτο» στο Χολαργό του δωρητή ευεργέτη Κονιάκου και επανερχόμεθα στο θέμα:

Με το όμορφα, αειφόρα, εφετειακά κληροδοτήματα, αγγελικά προσφερόμενα…

Για το συγκεκριμένο οικόπεδο - στον Χολαργό – είχανε πάρει απόφαση από το Εφετείο για αντιπαροχή. Από το 2007 δεν έπραζαν τίποτα οπότε πληροφορηθήκαμε ότι η Διαχειριστική Επιτροπή του Ιδρύματος ζητά την αλλαγή της απόφασης και αντί αντιπαροχής να δοθεί απόφαση για πώληση. Ακολούθησαν δελτία τύπου από τους εργαζόμενους όπου μας κατηγορούσαν αντί να απευθυνθούν προς τη Διαχειριστική Επιτροπή! Σίγουροι δε όλοι τους ότι με την αίτηση της επιτροπής στο εφετείο θα λυθεί το πρόβλημά τους όπου θα πουληθεί το οικόπεδο και θα λυθούν έτσι τα οικονομικά τους προβλήματα.


9 Ιουλίου 2012 αρ. φυλ. 2008

Στην εφημερίδα μας με τίτλο ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ δημοσιεύσαμε:



Εφημερίς Φωκίς - 9 Ιουλίου 2012, Αρ.Φυλ.2008
Με την επικρατούσα κατάσταση στο Γηροκομείο Άμφισσας ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους υπεύθυνους, αλλά φαίνεται ότι δεν πέσαμε σε «ευήκοα ώτα».
Τα κληροδοτήματα και οι δωρεές ανήκουν στους δημότες προς όφελός τους και όχι μόνο, αλλά και των παιδιών τους.
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουμε γιατί πληροφορηθήκαμε ότι οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο Άμφισσας προκειμένου να ικανοποιηθούν στις απαιτήσεις τους (19 μήνες απλήρωτοι και πόσους άραγε ακόμη) θα εκπλειστηριάσουν το οικόπεδο μεγάλης αξίας στο Χολαργό που ανήκει στο κληροδότημα Κονιάκου και για το οποίο αφενός έχουν ενδιαφερθεί εταιρείες και αφετέρου υπάρχει η αντιδικία του κ. Τριαντάφυλλου Κονιάκου-Επιτροπής Κληροδοτημάτων Υπουργείο Οικονομικών και της Διαχειριστικής Επιτροπής του Γηροκομείου Άμφισσας στο Εφετείο Αθηνών, απ’ όπου αναμένεται η έκδοση της απόφασης, δηλαδή αν θα πουληθεί ή δεν θα πουληθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο.
Τι άλλο πρέπει να γίνει για να δραστηριοποιηθεί η Διαχειριστική Επιτροπή του Γηροκομείου;
Μήπως επιθυμούν να κλείσει το Γηροκομείο ξεπουλώντας όσο-όσο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Γιατί με τη σιωπή τους εκεί οδηγούνται τα πράγματα.
Με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και με την ζοφερή υπάρχουσα κατάσταση, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει ούτε καν ελπίδα προοπτικής για την υπόθεση του Γηροκομείου. Είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να αναμένονται αίσια αποτελέσματα;
Το αμίληκτο ερώτημα:
Για ποιο λόγο οι αποφάσεις στρέφονται και εμμένουν από την ίδρυση του Γηροκομείου στην πώληση της περιουσίας του κληροδοτήματος Κονιάκου;
Γιατί από το 2007 που ζήτησαν Εφετειακή Απόφαση για αξιοποίηση του συγκεκριμένου οικοπέδου, δεν έκαναν τίποτα;
Γιατί τόση εμμονή με το οικόπεδο του Χολαργού, από το 2010 που άρχισαν να χρωστούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους έχουν πάρει δάνεια από Τράπεζες, ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το οικόπεδο-φιλέτο στον Χολαργό ώστε να φτάσουν και οι εργαζόμενοι να εκπλειστηριάζουν σήμερα το οικόπεδο έχοντας μάλιστα και προτάσεις από ενδιαφερόμενους για τον πλειστηριασμό!!
Τι κάνει η Διαχειριστική Επιτροπή;

Τι κάνουν οι «Φίλοι του Γηροκομείου»;

Τέλος απευθυνόμεθα στον Σεβασμιώτατο, Σεβαστέ μας Ποιμενάρχη μας, σας εμπιστευόμαστε, είστε Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής.
Με το στέμμα της τιμιότητας που πορευθήκατε όλα αυτά τα χρόνια συνεχίστε και τώρα την ύστατη στιγμή. Αυτοί που σας πίεσαν για να λειτουργήσει εσπευσμένα το Γηροκομείο ήθελαν (μήπως;) ψήφους. Εσείς φροντίσατε και φροντίζετε για την ανακούφιση των ηλικιωμένων αλλά και των εργαζομένων.
Το ζήτημα πρωτίστως πέρα από κοινωνικό είναι και ηθικό.
Χτυπήστε την ποιμενική σας ράβδο και ποιήστε αυτό που οφείλετε και όχι αυτό που επιθυμούν οι άλλοι γύρω σας….


Δημοσιεύουμε στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 την απόφαση του εφετείου Αθηνών για την μη πώληση του οικοπέδου Κονιάκου στο Χολαργό.


Είναι να απορεί κανείς με την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα τόσα σοβαρά προβλήματα από την Διαχειριστική Επιτροπή του Ιδρύματος όπως είναι η επιβίωση του Ιδρύματος Στάλλειο-Γάτειο Γηροκομείο Άμφισσας.

Αρκεί κανείς να διαβάσει την εκδοθείσα απόφαση του Εφετείου Αθηνών στην οποία προσέφυγε η Διαχειριστική Επιτροπή για την πώληση του οικοπέδου Χολαργού, όπου επιλεξεί αναφέρετε: « Όσον αφορά τον επικαλούμενο πρώτο λόγο: 1) από κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύεται ότι εκ παραδρομής έχει συμπεριληφθεί το εν λόγω ακίνητο στην από 20.12.2006 αίτησης της. 2) Από κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύεται ότι κατέβαλε το αιτούν εξ ιδίων το χρηματικό ποσό των 500.000 ευρώ για την επισκευή κτηριακής πτέρυγας με το όνομα του διαθέτη Αντωνίου Κονιάκου και της συζύγου του. Ο μάρτυρας του αιτήματος Ιωάννης Πάλλας κατέθεσε ότι “έγινε αναπαλαίωση και χρηματοδοτήθηκε και από το κράτος”. Δεν προσκομίζεται κανένα έγγραφο αποδεικτικό των ανωτέρων ισχυρισμών ενώ εκκρεμεί η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για τα έτη 2000-2011 και δεν έχει εκδοθεί η σχετική έκθεση ελέγχου, δεν δαπανήθηκε το ποσό για τη ανέγερση νέας πτέρυγας (βλ. 232/35/96/ 2012 Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας).

Όσον αφορά τον επικαλούμενο δεύτερο λόγο η κρινόμενη αίτηση πρέπει να απορριφθεί γιατί δεν αποδείχθηκε μειωμένο ενδιαφέρων κατασκευαστών ακινήτων με το σύστημα αντιπαροχής ούτε μείωση των ποσοστών αντιπαροχής. Σε κάθε όμως περίπτωση κατά την κρίση του Δικαστηρίου η αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου με το σύστημα της αντιπαροχής υπερτερεί σε σύγκριση με την εκπόνηση του διότι στην πρώτη περίπτωση το αιτούν θα έχει διπλό όφελος, τόσο από τις αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα περιέλθουν και θα παραμείνουν στην κυριότητα του αιτούντος όσο και από τα έσοδα μισθώματος που αυτές θα αποφέρουν. Τέλος ουδόλως αποτελεί επωφελέστερη η αξιοποίηση και μάλιστα από τις παρούσες συνθήκες, η εκποίηση του ακινήτου και η έντονη τοποθέτηση του τμήματος σε έντοκο τραπεζικό λογαριασμό, από την ανοικοδόμηση με το σύστημα αντιπαροχής, έστω και αν έχει επέλθει μείωση των ποσοστών αντιπαροχής όπως ισχυρίζεται ο αιτών.

Επομένως πρέπει να γίνουν δεκτές οι παρεμβάσεις, να απορριφθεί η αίτηση και να επιβληθεί σε βάρος των αιτούντων της η δικαστική δαπάνη των παρεμβαινόντων (αρθρ. 176, 181, 182 κ.τ.λ Δ) όπως ορίζεται στο διατακτικό».


Τα συμπεράσματα δικά σας τι να πει κανείς……


Οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα προβαίνουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γηροκομείου λόγω εργατικών οφειλών κατόπιν δικαστικής απόφασης του πρωτοδικείου Αμφίσσης.
Στις 28 Αυγούστου 2012 αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας δια του  υπ’αριθ./ Πρωτ.1060/168156 ζητάει την επίσπευση διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου στο γηροκομείο, ο οποίος έλεγχος σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πρόκειται  να γίνει εντός του μηνός Νοεμβρίου.
4 Σεπτεμβρίου η Διαχειριστική Επιτροπή ζητά με απόφασή της, αύξηση της αντικειμενικής αξίας από €750.000 σε €1.246.000. Όπου με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών  ως τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό ορίζεται το ποσό του €1.000.000 αντί της καθορισμένης τιμής των €750.000 και μεταθέτει την ημερομηνία του πλειστηριασμού του οικοπέδου Κονιάκου για την 9η Ιανουαρίου 2013.






Άνθρακες  ο θησαυρός;


Προς πληροφόρηση των αναγνωστών μας άπαντες οι εργαζόμενοι, πλην του Διευθυντού, επέβαλαν επίσχεση εργασίας και κατάσχεση λογαριασμών του Γηροκομείου και του ΕΟΠΥΥ
Δυστυχώς, φαίνεται ότι η εκτίμηση μας θα επαληθευτεί και το Γηροκομείο βαίνει προς αναστολή της λειτουργίας του.
Η Διαχειριστική Επιτροπή έδειξε το ενδιαφέρον της για το πώς κάνει θα διορισμούς-ρουσφέτια και από το 2007 εγκατέλειψε το Ίδρυμα στην τύχη του.
Κάποιοι δε, από τα εκάστοτε μέλη της επιτροπής επιθυμούσαν το κλείσιμο του γηροκομείου παρόλο που στους διορισμούς είχανε βάλει το χεράκι τους και αυτοί.
Είναι πασιφανές ότι έχουν υποκατασταθεί από τον περιβάλλοντα χώρο του εδώ και χρόνια οι πρωτοβουλίες και οι καθοριστικές ενέργειες για το θέμα Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη  μας, του οποίου όμως παραμένει ακέραια η ευθύνη.
Τι να πει κανείς !!!;;;
Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί λύση εδώ και τώρα με αφορμή τα πρόσφατα και εν’ εξελίξει γεγονότα, προκειμένου να μην εκρεμοδικούν μισθοί και λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: