Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Αρχαιολογικός χώρος Δελφών - Αποκαταστάθηκε και αναστηλώθηκε η οφιόσχημη στήλη του τρίποδα των Πλαταιών

01-12-2015

Προ ολίγων ημερών η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος ολοκλήρωσε την επανέκθεση της οφιόσχημης στήλης του τρίποδα των Πλαταιών  στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών» Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος (2007-2013). Ο χρυσός τρίποδας, το μοναδικό κοινό ανάθημα όλων των Ελλήνων στο ιερό των Δελφών, ανατέθηκε μετά τη νίκη τους κατά των Περσών στην μάχη των Πλαταιών, το 479 π.Χ.  Όπως αναφέρεται από τις πηγές, ο τρίποδας είχε στηθεί κοντά στο βωμό του ναού του Απόλλωνα. Ο χρυσός τρίποδας στηριζόταν σε μία χάλκινη στήλη με μορφή τρισώματου φιδιού, ο γνωστός και ως τρικάρηνος όφις, και είχε ύψος 7,50μ. Στη βάση της στήλης ήταν χαραγμένα τα ονόματα των τριάντα ενός ελληνικών πόλεων οι οποίες έλαβαν μέρος όχι μόνο στη μάχη των Πλαταιών σε όλες έως τότε τις νικηφόρους μάχες κατά της Περσικής αυτοκρατορίας. Τον τρίποδα έλιωσαν οι Φωκείς στη διάρκεια του Τρίτου Ιερού πολέμου (354-343π.Χ.), ενώ την οφιόσχημη στήλη μετέφερε ο Μέγας Κωνσταντίνος στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία των εγκαινίων , το 330μ.Χ.,  και την έστησε στον Ιππόδρομου, όπου βρίσκεται έως σήμερα.
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αρχιτεκτονική μελέτη των Didier Laroche και Γ. Αντωνίου και την στατική της Μυρτούς Τσιτσινάκη, η στήλη τοποθετήθηκε στη θέση όπου θεωρείται ότι θα ήταν στημένος ο τρίποδας κατά την αρχαιότητα υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων, Στελίνας Ροπακά και Σοφίας Χριστοδούλου. Επίσης, ειδική μελέτη εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε για την αντικεραυνική της προστασία. Το χάλκινο αντίγραφο του τρικαρήνου όφεως, χυτεύτηκε στο εργαστήριο του χαλκοχύτη κου Καπαρού από το γύψινο αντίγραφο του πρωτοτύπου,  το οποίο  παρήχθη τη δεκαετία του 1980 και μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στους Δελφούς μετά από ενέργειες του τότε Εφόρου, Π. Θέμελη. Η βάση επί της οποίας ίσταται το χάλκινο αντίγραφο είναι σύγχρονο αντίγραφο της αρχαίας κωδωνόσχημης βάσης,  η οποία έχει θεωρηθεί από την έρευνα ότι στήριζε την  φιδόσχημη στήλη.
Η οφιόσχημη στήλη του τρίποδα των Πλαταιών, μετά από δεκαεπτά αιώνες,  ίσταται πάλι στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, σύμβολο αιώνιο ενός αδελφωμένου λαού, ο οποίος στο όνομα της Ελευθερίας αγωνίστηκε με ηρωϊσμό και αυταπάρνηση κατά των ξένων κατακτητών, σφραγίζοντας την εξέλιξη της ιστορίας ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: