Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Η φωτογραφία που συγκλόνισε όλο τον κόσμο το 2015

17-12-2015

i-fwtografia-pou-sugklonise-olon-ton-kosmo-to-2015

Στις 2 του περασμένου Σεπτεμβρίου ο κόσμος συγκλονίστηκε από μια φωτογραφία. Το άψυχο σώμα ενός τρίχρονου αγοριού - του Αϊλαν Κούρντι - κείτονταν σε μια τουρκική ακτή του Αιγαίου, απέναντι από την Κω.

Εκανε τον γύρο του κόσμου σε δευτερόλεπτα

Αλλά και στο διαδίκτυο η εικόνα αυτή διασώθηκε με αστραπιαίες ταχύτητες. Σύμφωνα με μια έρευνα αναπαράχθηκε στο Twitter με ρυθμό 15 φορές ανά δευτερόλεπτο. Η έρευνα του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, η ηλεκτρονική αναπαραγωγή της στο διαδίκτυο έφτασε σε ρυθμό τις 53.000 φορές ανά ώρα και δώδεκα ώρες μετά την πρώτη ανάρτηση 20 εκατομμύρια ζευγάρια μάτια είχαν δει την εικόνα του νεκρού Αϊλάν στην αμμουδιά.Η φωτογραφία που τράβηξε η τουρκάλα ρεπόρτερ Νιλουφέρ Ντεμίρ έμελλε να αποτελέσει τον καταλύτη για την πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη και γενικότερα στη Δύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η Φαρίντα Βις, επικεφαλής της έρευνας δηλώνει ότι η συναισθηματική ανταπόκριση των χρηστών του διαδικτύου στον θάνατο του παιδιού ήταν κάτι πρωτοφανές. «Θέλαμε να μετρήσουμε την επιρροή των εικόνων αυτών στον δημόσιο διάλογο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η ανάλυσή μας δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτή η ιστορία δεν προκάλεσε μόνο το παγκόσμιο ενδιαφέρον αλλά άλλαξε και τον τρόπο που οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συζητούν πλέον για το ζήτημα της μετανάστευσης», λέει η Φαρίντα Βις.

Η καταλυτική επίδραση στην παγκόσμια κοινή γνώμη

Η έρευνα του πανεπιστημίου του Σεφιλντ έδειξε ότι αυτή η φωτογραφία άλλαξε τη φρασεολογία που χρησιμοποιείτο στο διαδίκτυο για να περιγραφεί η προσφυγική κρίση. Στο μεγαλύτερο μέρος του 2015 οι έννοιες του «πρόσφυγα» και του «μετανάστη» δεν είχαν καμία διαφορά για τους χρήστες. Ομως μετά την 2α Σεπτεμβρίου όλα άλλαξαν. Οι πολίτες σε όλον τον κόσμο άρχισαν να αναφέρονται 3 φορές περισσότερο σε «πρόσφυγες».
«Το 2015 ήταν η χρονιά που η Συριακή προσφυγική κρίση, έπληξε την συνείδηση των Ευρωπαίων. Ομως είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι τα πράγματα ήταν ενταλώς διαφορετικά πριν γίνει γνωστή η φωτογραφία του νεκρού Αϊλαν» σχολιάζει η Κλερ Γουόρντλ ερευνήτρια του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κολούμπια που πήρε μέρος στην ίδια έρευνα και θυμίζει: «Τον Απρίλιο του 2015, πάνω από 700 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τις ζωές τους όταν το σκάφος τους ανετράπη στα ανοικτά της Λαμπεντούζας. Μετά από μια μέρα δημοσιογραφικής κάλυψης, η ιστορία εξαφανίστηκε, παρά τις τραγικές απώλειες ζωών. Η φωτογραφία του Αϊλάν Κούρντι κινητοποίησε τους πολίτες, τόσο πολύ που ώρες ατελείωτες στην τηλεόραση και άρθρα ολόκληρα στις εφημερίδες δεν θα μπορούσαν να το καταφέρουν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: