Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Σε αποχή οι αρχαιοφύλακες εξαιτίας του νέου μισθολογίου

16-12-2015


Αποχή των αρχαιοφυλάκων από τα καθήκοντά τους τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2015, με αποτέλεσμα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι να παραμείνουν κλειστοί, αποφάσισε η εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΦΥΑ) σε έκτακτη διευρυμένη σύνθεσή της.

Μειώσεις 35% προβλέπει το νέο μισθολόγιο
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «η μείωση κατά 35% της αποζημίωσής μας, για την παροχή εργασίας μας κατά τα Σαββατοκύριακα, όπως προβλέπει το νέο μισθολόγιο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων (διότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σύμφωνα με τα ανωτέρω θα αμείβεται με 16 ευρώ περίπου για κάθε Κυριακή και αργία).
Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα διορθώσουν την αδικία αυτή και θα επαναφέρουν τόσο τον φορέα καταβολής της, όσο και το ύψος της αποζημίωσης στο επίπεδο που ίσχυε μέχρι σήμερα», τονίζεται.

Η ΠΕΥΦΑ καλεί επίσης τους αρχαιοφύλακες «να μην εργάζονται εθελοντικά σε καμία εκδήλωση πέραν του ωραρίου λειτουργίας (π.χ. κρουαζιέρες, ομαδικές επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.τ.λ.), μέχρι την έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ» και «να φροντίσουν όπως πάντα για το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας» σε κάθε χώρο εργασίας τους.
Σημειώνεται, ότι με ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει εξασφαλίσει την επαναπροκήρυξη των 728 κενών θέσεων φύλαξης αρχαιοτήτων του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας, σε δύο κύκλους συμβάσεων, ώστε το προσωπικό που θα προσληφθεί να λειτουργήσει επικουρικά κατά το 2016», ενώ στο πλαίσιο ενεργειών του «προωθείται η πρόσληψη 1.209 και 134 ημερησίων και νυχτοφυλάκων αρχαιοτήτων αντιστοίχως, ώστε οι χώροι και τα μουσεία με τη μεγαλύτερη προσέλευση να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο τους κύριους τουριστικούς μήνες κατά το 2016».

Δεν υπάρχουν σχόλια: