Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Δύο στους τρεις Έλληνες γιατρούς παίρνουν φακελάκι

14-12-2015

Ένας στους τρεις γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία απαιτεί φακελάκι και ένας στους τρεις παίρνει απλά ό,τι του δίνουν οι ασθενείς.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των καθηγητών Κ. Σουλιώτη, Ι. Τούντα και Λ. Λιαρόπουλου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.741 πολιτών από όλη την Ελλάδα, ένας στους τρεις Ελληνες δίνει “φακελάκι” για περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο, αναφέρει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος-Σωκράτης Ρακιντζής, στο πλαίσιο της 8ης επιστημονικής εκδήλωσης «Δωροδοκία - Δωροληψία στην Υγεία» που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. 
Συνολικά, 55,2% των χρημάτων που πληρώνουν οι ασθενείς από τη τσέπη τους σε υγειονομικές μονάδες δεν συνοδεύεται από απόδειξη. «Υπολογίζω ότι ο πληθυσμός των γιατρών “τριχοτομείται”: ένα τρίτο απαιτεί το φακελάκι, ένα τρίτο λαμβάνει ό,τι του προσφέρει ο ασθενής και ένα τρίτο δεν δωροδοκείται εκ πεποιθήσεως», σημειώνει ο κ. Ρακιντζής, μιλώντας στην "Καθημερινή". Εξ ου και η συλλήβδην δαιμονοποίηση των γιατρών κρίνεται άδικη.
Τα ποσά κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μια απλή οφθαλμολογική επέμβαση έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Εν μέσω κρίσης, ωστόσο, το ύψος της παράτυπης αμοιβής είναι διαπραγματεύσιμο, σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή, καθώς ακολουθεί τον νόμο της... προσφοράς και της ζήτησης. 

 «Η νοοτροπία αυτή αρχίζει να αλλάζει ελέω κρίσης, ασθενείς και γιατροί είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι στο ότι ο κρατικός λειτουργός οφείλει να εξυπηρετεί χωρίς αντάλλαγμα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: