Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Πλήγμα για τους εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση το Νέο Μισθολόγιο

16-12-2015
Πλήγμα για εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση το Νέο Μισθολόγιο

Για «μισθολόγιο - φτωχολόγιο», που προβλέπει νέες μισθολογικές απώλειες για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, «μονιμοποιήσεις» του μισθολογικού "παγώματος", τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια, καταργήσεις επιδομάτων, αλλά και πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α., κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σχολιάζοντας το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, καλώντας ταυτόχρονα τα μέλη της να "προχωρήσουν", από σήμερα κιόλας, σε καταλήψεις, γενικές συνελεύσεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις, προκειμένου οι εργαζόμενοι στους Δήμους να ενημερωθούν για τις επικείμενες αλλαγές στους μισθούς τους.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί, επίσης, όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει, σήμερα, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στις 6.00 το απόγευμα, στην Πλατεία Κοραή και στην πορεία των συνδικάτων, που θα ακολουθήσει αυτής, προς τη Βουλή.
Κυριότερα, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι,
Το νέο μισθολόγιο κινείται στη λογική της μείωσης του μισθολογικού κόστους που επιβάλλει και το Μνημόνιο 3. Προβλέπει νέες μισθολογικές απώλειες για τους εργαζόμενους και μονιμοποιεί το μισθολογικό "πάγωμα" τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια. 

- Ακυρώνονται «εν τη γεννήσει τους», οι όποιες ελπίδες από το "ξεπάγωμα" των μισθών που ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2016. 
- Για το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπονται μεγαλύτερες μειώσεις, αφού πλέον η χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου στις κατηγορίες Δ.Ε. και Υ.Ε. θα γίνεται κάθε 3 χρόνια αντί για 2 χρόνια που προβλέπονταν μέχρι σήμερα.
- Παρά τις όποιες δημόσιες διαβεβαιώσεις για μη σύνδεση της μισθολογικής εξέλιξης με την αξιολόγηση, θεσπίζεται η καταβολή bonus και αυξήσεων σε εργαζόμενους που θα βαθμολογηθούν ως "υπέρ-άριστοι", «δημιουργώντας έτσι την ενδιάμεση κατηγορία ανθρώπων που θα χρησιμοποιηθούν για την χειραγώγηση και έλεγχο του συνόλου των εργαζομένων». 
- Σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες αυξήσεις στα επιδόματα θέσης - ευθύνης, διευρύνονται οι μισθολογικές διαφορές και οι ανισότητες.
- Καταργείται το επίδομα παραμεθορίου από εργαζόμενους Νομών όπως, Κιλκίς, Δράμας, Πέλλας, Σερρών, Κυκλάδων, Ευρυτανίας κ.λπ.
- Θέτονται οι βάσεις για την κατάργηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας μέχρι το τέλος του 2017.
- Προβλέπεται «υπερβολικά δυσανάλογη προωθημένη μισθολογική κατάταξη συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων».
- Γίνεται σύνθεση του μισθολογίου με το νέο ασφαλιστικό, «οδηγώντας σε αύξηση των εισφορών για Υγεία - Ασφάλιση (νέα έμμεση μισθολογική μείωση), ενώ προαναγγέλλεται κατάργηση των Β.Α.Ε. για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Ούτε λόγος επίσης δεν γίνεται για τα τρία πλασματικά μισθολογικά κλιμάκια των εργαζομένων που εντάχθηκαν και πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ από την εξαγορά ενσήμων που προέβλεπε το άρθρο 4 του Ν.3660/2008».
- Συνεχίζεται η «τιμωρητική» μισθολογική πολιτική σε όσους συμμετέχουν σε απεργία, αφού, ενώ ο μήνας υπολογίζεται σε 30 εργάσιμες ημέρες, ο υπολογισμός περικοπής λόγω απεργίας υπολογίζεται σε 25 ημέρες και μάλιστα επί των μεικτών αποδοχών.
- Καταργείται η πρόβλεψη του Ν.4024/2011, για την αναγνώριση χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έως 7 έτη.
- Τέλος, καμία πρόβλεψη δε γίνεται για την διατήρηση της καταβολής της «υπερβάλλουσας μείωσης», που διατηρούν οι εργαζόμενοι μετά και την δικαίωσή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: