Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Παναγιώτης Ταγκαλής: Απορρίμματα, Αυξήσεις & Προϋπολογισμός

17-12-2015


Το Δεκέμβριο του 2014 ο Δήμαρχος ζήτησε από τους Πολίτες του Δήμου Δελφών πρόσθετα τέλη συνολικής αξίας 750.000 €, για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε Λαμία και Λειβαδιά. Η παράταξή μας επισήμανε ότι η επιβάρυνση των Πολιτών για μια καθαρά ανταποδοτική υπηρεσία είναι λογική, όμως το ζητούμενο ποσό είναι παράλογο, επειδή στηρίζεται σε ψευδή στοιχεία και επειδή δεν τηρήθηκαν οι κατά Νόμο διαδικασίες.
Οι αυξήσεις ψηφίστηκαν, απεστάλησαν στη ΔΕΗ προς είσπραξη και ενσωματώθηκαν στους λογαριασμούς της τον Ιούνιο του 2015. Παράλληλα η Δημοτική Αρχή ενέγραψε στον προϋπολογισμό της όλο το ποσό των 750.000 € , παραλόγως , αφού η είσπραξή του δεν ξεκίνησε από αρχές του έτους αλλά αρκετούς μήνες μετά, γεγονός που οδηγεί από μόνο του σε ‘πλασματικό’ προϋπολογισμό.

Η παράταξή μας προσέφυγε αρμοδίως και ακύρωσε τις παράλογες αυξήσεις των τελών (πλέον του 60 % σε μερικές περιπτώσεις), λόγω μη τήρησης της Νόμιμης διαδικασίας, οι οποίες στο μεταξύ είχαν αρχίσει να εισπράττονται. Ο Δήμαρχος προσέφυγε στο ΣτΕ για να καταρρίψει την ακύρωση της απόφασης  ζητώντας, παράλληλα, προσωρινή αναστολή, ώστε να μπορεί να εισπράττει τα χρήματα από τις παράλογες αυξήσεις. Σε αυτή την απόφαση, του ασκήσαμε δριμεία κριτική, επειδή εκτιμούμε ότι αποτελεί μια κίνηση εξαιρετικά υψηλού ρίσκου γιατί στηρίζει ολόκληρο τον ‘πλασματικό’ και ήδη ανεφάρμοστο  προϋπολογισμό του Δήμου Δελφών σε μια δικαστική απόφαση !
Αν επιτευχθεί η πολυπόθητη προσωρινή αναστολή της ακύρωσης της απόφασης αύξησης των τελών, μετατίθεται το ‘πρόβλημα’ στη λήψη οριστικής απόφασης του ΣτΕ μετά από 4~5 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αν δεν επιτευχθεί η προσωρινή αναστολή, τότε θα πρέπει ο Δήμος Δελφών να επιστρέψει τα εισπραχθέντα ποσά στους Δημότες, εντόκως, όπως ξεκάθαρα αναφέρει η πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και νυν αντιδήμαρχος Ιτέας κα Πιλάλα σε απαντητικό της έγγραφο προς το ΣτΕ. (παρατίθεται)
Η δική μας πρόταση ήταν να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την προσφυγή στο ΣτΕ-περίπου 5.000 €- για τη σύνταξη μια σωστή μελέτης  για τα απορρίμματα (άλλωστε υπήρχαν στοιχεία από τις ποσότητες που ήδη μεταφέρονταν στη Λαμία), ώστε να προκύψουν οι ορθές αυξήσεις με στόχο την ανταποδοτικότητα  και να την επανεισάγουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να την ψηφίσουμε κι εμείς. Με αυτή την εφικτή και σύντομη λύση θα έβγαινε η Δημοτική Αρχή από το αδιέξοδο που μόνη της δημιούργησε, δυστυχώς όμως ουδέποτε αποδέχθηκε.
Μάλιστα, τον Ιανουάριο στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε ερώτηση σχετική που είχαμε υποβάλλει στο Δήμαρχο κ. Αθ. Παναγιωτόπουλο, αποδέχθηκε την αδικία των αυξήσεων για πολλές κοινότητες και είχε υποσχεθεί τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης για κάθε μια Κοινότητα μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, ώστε να εξορθολογιστούν οι αυξήσεις ανά περιοχή, την οποία σύντομα ‘ξέχασε’ !
Η αφορμή της παράθεσης των παραπάνω σκέψεων περικλείεται σε τρεις βασικούς λόγους:
Πρώτος λόγος είναι η παράνομη μεταφορά πιστώσεων  250.000 € από τον κωδικό των απορριμμάτων σε άλλο κωδικό στις τελευταίες δύο αναμορφώσεις του προϋπολογισμού                        (υπενθυμίζουμε ότι η Νομοθεσία τονίζει την ανταποδοτικότητα των Υπηρεσιών για τις οποίες εισπράττονται έσοδα)
Δεύτερος είναι η υποβάθμιση της καθαριότητας των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και η δημιουργία χωματερών (ΒΙΟΠΑ -Άμφισσα, Γαλλικοί Μώλοι-Ιτέα),  παρά την είσπραξη αυξημένων τελών και
Τρίτος ο μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης του προϋπολογισμού του Δήμου.
Τέτοιες κινήσεις δεν συνάδουν με χρηστή διοίκηση και οδηγούν σε επικίνδυνους ατραπούς.
Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου για τις επιλογές του είναι μεγάλες και η περίοδος που διανύουμε ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ακολουθεί  το υπ’ αριθμόν 25957/14.10.15 ερώτημα του ΣτΕ και η ταυτάριθμη απάντηση της Προέδρου του Δ.Σ.: 


Δεν υπάρχουν σχόλια: