Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Παρουσιάστηκε ο νέος Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.)

23-12-2015

Στην πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία συστοιχίζονται οι Κοινωνικοί Εταίροι και το σύνολο των Παραγωγικών και Επιστημονικών Φορέων και του Νομικού κόσμου της χώρας.


Ένα σημαντικό βήμα μπροστά στη συλλογική απαίτηση για μια γενναία και αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας στην επίλυση των διαφορών στην Ελλάδα και την αποφασιστική διάδοση και εμπέδωση της Διαμεσολάβησης, αποτελεί η δημιουργία του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.) που παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα, (Τρίτη, 22.12.2015) σε κεντρική εκδήλωση, στην Αθήνα. Όπως τονίστηκε, βασικό χαρακτηριστικό και στρατηγικό πλεονέκτημα του νέου Οργανισμού είναι η συμμετοχή όλων των Κοινωνικών Εταίρων και των σημαντικότερων Θεσμικών Εκπροσώπων της οικονομικής ζωής, και της Επιστημονικής Κοινότητας.

Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος αναφερόμενος στην ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία του στάθηκε στη σημερινή κατάσταση στην ελληνική δικαιοσύνη που αφορά στον όγκο των εκκρεμών υποθέσεων και στην υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων με πολύ αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία εν γένει και ειδικότερα στη οικονομική δραστηριότητα.  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στο θεσμό της Διαμεσολάβησης και επισήμανε ότι εάν αυτός επιτύχει θα αποσυμφορηθούν τα Δικαστήρια και θα υπάρξει ισχυρή συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας. Κυρίως όμως θα συμβάλει στην «αλλαγή της νοοτροπίας και της κουλτούρας του Έλληνα» και θα προσθέσει ένα στοιχείο πολιτιστικής αναβάθμισης της χώρας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των  Φορέων που στηρίζουν τους σκοπούς του Οργανισμού. Ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος,Γεν.Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. επισήμανε από την πλευρά του ότι μέσα από μια ευρεία δέσμη σύγχρονων δράσεων προβολής και ευρείας προώθησης, ο Οργανισμός φιλοδοξεί να καταστήσει τη Διαμεσολάβηση «χειροπιαστή» πραγματικότητα για κάθε πολίτη και επιχείρηση στην Ελλάδα. Επιπλέον, όπως σημείωσε, ο Οργανισμός φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνέργειες με πλήθος Φορέων και Αρχών, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στη μελέτη και διαμόρφωση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου και της στέρεης βάσης για την εμπέδωση της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα. Όραμα και έμπνευση για τη νέα προσπάθεια αποτελεί η ανάγκη της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας για ένα νέο, σύγχρονο σύστημα επίλυσης των διαφορών, καθώς και για μια σταδιακή αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι “συγκρούσεις” σε κάθε πεδίο της κοινωνικής συμβίωσης και της οικονομικής δραστηριότητας (οικογένεια, εμπόριο, σχολείο, εργασία, αθλητισμός κ.α.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. συνέταξαν τις δυνάμεις τους 14από τους πλέον σπουδαιότερους και πλέον δραστήριους Φορείς της χώρας μας. Συγκεκριμένα, στον Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.συμμετέχουν:
·         ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών (ΣΕΒ)
·         Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
·         Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
·         Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
·         Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)
·         Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ)
·         Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)
·         Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)
·         Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)
·         Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ)
·         Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)
·         Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)
·         Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ)

·         Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas)

Δεν υπάρχουν σχόλια: