Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Νίκος Δρόλαπας: Τουριστικά Φληναφήματα της κ. Κοτσάνου

22-12-2015


Χρειάζεται πολλή δουλειά για να υπάρξει παραγωγή μετρήσιμου έργου σε οποιοδήποτε τομέα, πολύ δε περισσότερο για τον τουρισμό,  που είναι ένα πολυσύνθετο αντικείμενο και οι χειρισμοί του απαιτούν ποιοτικές ευαισθησίες και όραμα.  Πρωταρχικά στοιχεία είναι η γνώση και ο σωστός προγραμματισμός, σε συνδυασμό πάντοτε με το τουριστικό προϊόν που διατίθεται.
Όσοι επιφορτίζονται  με το έργο της  τουριστικής προβολής  και  προώθησης  μιας  περιοχής  θα πρέπει να συνθέσουν πολλούς παράγοντες και δεδομένα προκειμένου να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα, το οποίο, είναι αλήθεια,  δεν έρχεται από τη μία ημέρα στην άλλη.Δυναμική βεβαίως προϋπόθεση για το εγχείρημα αυτό είναι τα διατιθέμενα οικονομικά μέσα και κυρίως η εμπειρία.
Τον τομέα αυτό στον Δήμο Δελφών έχει αναλάβει ο κ. Δήμαρχος  και η κ. Κοτσάνου – Ρομβοτσάνου.

Από την ανάληψη των καθηκόντων τους  και με την όποια ενασχόλησή τους με το θέμα  όχι μόνο δεν έχουν να παρουσιάσουν κάποιο αποτέλεσμα,  αλλά δεν έχουν δημιουργήσει ούτε καν  το αναγκαίο υπόβαθρο για να υποστηρίξουν τις δράσεις στους άξονες  στους οποίους  θα κινηθούν.
Εάν δεν υπάρξει  ένα σωστά σχεδιασμένο στρατηγικό σχέδιο για να προχωρήσει  η εν λόγω προσπάθεια  είναι επόμενο να γίνονται κινήσεις στη τύχη και ενέργειες αποσπασματικές, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά και  οι  διατιθέμενοι οικονομικοί  πόροι θα  πηγαίνουν χαμένοι.
Κάπως έτσι φαίνεται ότι κινείται η κ. Κοτσάνου, γιατί η τουριστική επιτροπή του Δήμου συνεδριάζει όποτε θέλει να έχει τυπικές εγκρίσεις, αφού  έχει εξασφαλίσει το πράσινο φώς από τον κ. Δήμαρχο για να κάνει ότι νομίζει,  κατά τη κρίση της.
Στα πλαίσια αυτά η κ. Κοτσάνου,  όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου, το οποίο η ίδια υπογράφει,  χαρακτηρίζει παραγωγική την επιτροπή τουρισμού για το τρέχον έτος  με τις τρείς δράσεις που πραγματοποίησε κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.  Σύμφωνα δε με το δελτίο, είχε επαφές με ένα  ( από τα οκτακόσια  τουριστικά  γραφεία ), βραβεύοντας  κατά τη διάρκεια της βραδιάς της εκδήλωσης, η ίδια,  δύο φίλες της ξεναγούς για την αφοσίωσή τους στον τουρισμό…
Κατά τη δεύτερη δράση, οργάνωσε  « εκπαιδευτικό » γύρο  και ταξίδι γνωριμίας  με τουριστικούς πράκτορες από την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Κατάρ.   Κατά τη τρίτη δράση έδωσε στην ΕΡΤ συνέντευξη ο κ. Δήμαρχος.
Οι επιδόσεις αυτές  της κ. Κοτσάνου,  όπως ήταν αναμενόμενο,  συγκέντρωσαν τα δυσμενή σχόλια του τοπικού τύπου του διαδικτύου,  τα οποία,  εξέφρασαν την απορία τους  για το εάν ΄΄υφίσταται΄΄  η  ούτως ή άλλως ,  …ανενεργός  τουριστική  επιτροπή του Δήμου.  Γιατί δεν είναι δυνατόν και πρέπον,  να εμφανίζεται  έργο  εκεί  που  δεν υπάρχει.
Στην ημερίδα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής των Δελφών που διοργάνωσαν σαράντα Σύλλογοι του Νομού υπό την αιγίδα του Χαροκόπειου  Πανεπιστημίου Αθηνών,  η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών την στις 28-11-2015,  η κ. Κοτσάνου  παρουσίασε  το γνωστό  και  ως  ΄΄ουτοπία΄΄,  κείμενο εμπνεύσεως του κ. Δημάρχου για το Σύμφωνο ποιότητας, για το οποίο, σε άμεση παρέμβασή μας, αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατή η ολιστική διαχείριση ζητημάτων που δεν έχουν δυνατότητα σύγκλισης ή ταύτησης αρμοδιοτήτων και έχουν άλλες σκοπιμότητες.
Εκείνο  δε που  έκανε  ιδιαίτερη αίσθηση σε όλους τους συμμετέχοντες της ημερίδας ήταν η τοποθέτηση του Καθηγητή κ. Τσάρτα, ότι : « Η Φωκίδα τα έχει όλα, αλλά Τουριστικός προορισμός δεν είναι » !  Η αποστροφή αυτή αποτέλεσε και το κύριο συμπέρασμα για τον τουρισμό της περιοχής μας και η οποία έμεινε αναπάντητη και από τον παριστάμενο κ. Δήμαρχο και από τη κ. Κοτσάνου,  γεγονός  που αποκαλύπτει σε όλο του το μεγαλείο την αδιαφορία των διοικούντων της Αυτοδιοίκησης,  όχι μόνο  για τον τουρισμό , αλλά και  για  κάθε μορφή ανάπτυξης.
Βέβαια,  δεν είναι μόνο αυτά.  Επιγραμματικά  αναφέρεται  ότι  η τουριστική επιτροπή  δεν ανέπτυξε συνεργασία  στο τομέα της τουριστικής προβολής  με τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η βοήθεια της οποίας είναι δεδομένη, αφού ο θεματικός  Αντιπεριφερειάρχης  κ. Ηλίας Σανίδας  συνεργάζεται  τακτικά  με την Αντιπεριφέρεια  Φωκίδας  και έρχεται στην Άμφισσα.
Αν όμως ήθελαν από τον Δήμο να ολοκληρώσουν  ένα έργο που θα ενισχύσει  πραγματικά τη τουριστική ανάπτυξη στη περιοχή, αυτό είναι η  βελτίωση του δρόμου  Άμφισσας προς Χιονοδρομικό Κέντρο  Παρνασσού  δια μέσου της  Αργοστίλιας. 
Ο συνδετήριος αυτός δρόμος , με την άμεση και κοντινή  πρόσβαση,  θα δημιουργήσει ένα ρεύμα επισκεπτών  και  προς τη δυτική πλευρά του Παρνασσού,  ώστε να αναπνεύσει λίγο ολόκληρη η ενδοχώρα της Άμφισσας και οι επαγγελματίες της, να δημιουργηθούν  νέες  επιχειρήσεις, νέες  θέσεις εργασίας και να αλλάξει  η εικόνα  της περιοχής  μας,  η οποία,  είναι καταδικασμένη να ζει στην απομόνωση από τον έξω κόσμο,  γιατί δεν βρέθηκε  ένας εκπρόσωπός της με πυγμή, να  κάνει  έργα  πραγματικής  ανάπτυξης.  
Η βελτίωση του ημιτελούς αυτού δρόμου είναι πολύ εύκολη και οικονομική.  Περιορισμένες  ευθυγραμμίσεις  χρειάζονται  και  μικροέργα  για την απαγωγή των νερών.
Ήδη  προ  ημερών,  αποφάσισαν  τα  αρμόδια  Συλλογικά  όργανα  της Περιφέρειας Στερεάς  Ελλάδας, να ολοκληρωθεί  η μελέτη του έργου με  τίτλο  :  « Βελτίωση οδού Αμφίκλειας  -  Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού »  με διατιθέμενη πίστωση ανερχόμενη στο ποσό των 95.000  ευρώ  συν  Φ.Π.Α. 
Αν ο Δήμος  δεν  θέλει ή δεν μπορεί,  λόγω του υψηλού χρέους που έχει  δημιουργήσει,  να προωθήσει το έργο, ας ζητήσει από τη Περιφέρεια να το χρηματοδοτήσει  και να προέλθει στις απαιτούμενες ενέργειες,  όπως  μεθοδικά  προχωράει και το αντίστοιχο έργο της Αμφίκλειας.
Είναι  αδιανόητο το πως…ενδημεί  στον Δήμο,  μία κακοήθης ασυμφωνία,  μεταξύ των οφειλόμενων ενεργειών  και  της πεισματικής άρνησης…!
Πώς  μπορεί ο κ. Δήμαρχος  να δικαιολογήσει την άρνησή του αυτή, όταν,  όλες οι γύρω από τον Παρνασσό πόλεις  έχουν απ΄ ευθείας πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο και η Άμφισσα δεν έχει ;
Πού πήγαν τα πολλά λόγια για διαβουλεύσεις και συνελεύσεις, έχουμε πάλι ενός ανδρός αρχή ;  Ακριβώς  για τον λόγο αυτό, κρίθηκαν αναγκαίες  οι  δημόσιες παρεμβάσεις μας,  με τις οποίες , δεν  ασκούμε  ανούσια  κριτική,  απλά για να πούμε κάτι.   Όταν δεν έχουμε να αναφερθούμε σε γενικού ενδιαφέροντος  τοπικά  ζητήματα  σιωπούμε.  Και αν,  ενίοτε , η κριτική μας φαίνεται να υπερβάλει και τότε ακόμη δικαιωνόμαστε  από τα γεγονότα,  δυστυχώς για το τόπο. Αλλά, πάντοτε προτείνουμε  λύσεις.   Γι’ αυτό και  ο κ. Δήμαρχος δεν διακινδυνεύει να μας αντικρούσει ή  πολύ περισσότερο,  να  μας διαψεύσει.
Όσες φορές , σε κάθε ευκαιρία και δημόσια,  προτείναμε το έργο αυτό,  ο κ. Δήμαρχος  δεν άφηνε κανένα περιθώριο αποδοχής του έργου.          
Μπορεί να εξηγήσει γιατί ;  Τι τον εμποδίζει ;  Έχει κάποιο κώλυμα  και  ποίο ;   Μήπως  ο δρόμος  δημιουργεί  προβλήματα  και  είναι  ως  εκ  τούτου  ΄΄ανεπιθύμητος΄΄  στις  μεταλλευτικές  εταιρείες ;  Τι ακριβώς συμβαίνει ;  Αλλά την ίδια στάση δεν είχε κρατήσει και η προηγούμενη Δημοτική αρχή υπό τον κ. Φουσέκη ; τι ψάχνουμε λοιπόν ;   
Πέρα και πάνω απ΄ όλα,  ζητείται  μία καθαρή απάντηση.
Γιατί  όποιος ασχολείται με τα κοινά  οφείλει να μιλάει καθαρά και να εξηγεί  δημόσια τις όποιες  επιλογές  του και  ιδιαίτερα  όταν  αυτές επηρεάζουν τις  ζωές όλων μας και αφορούν το κοινό συμφέρον του τόπου μας σε θέματα υψηλού αναπτυξιακού  χαρακτήρα , όπως  είναι  ο δρόμος  αυτός.      
Διαφορετικά,  δίδεται  το αυτονόητο άλλωστε δικαίωμα  για κάθε συνδημότη  μας να ερωτήσει τους διοικούντες  τον  Δήμο : « αν δεν κάνετε  ούτε  αυτά,  τότε  ποιους  λόγους  είχατε  και  επιδιώξατε  την εκλογή  σας  στον Δήμο Δελφών  » ; ; ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: