Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΚΕΘΕΑ: Η κρίση όξυνε τα προβλήματα στις πιάτσες των τοξικομανών. Δραματικά τα ποσοστά σε αστέγους και εκδιδόμενες.

11-12-2015

"Ανεξίτηλα σημάδια" αφήνει η οικονομική κρίση σε εκατοντάδες χρήστες ναρκωτικών, καθώς η σημαντική μείωση της χρηματοδότησης σε προγράμματα όπως το ΚΕΘΕΑ αλλά και η απουσία κινήτρων απεξάρτησης, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αστέγων, σε χρήση νέων, κακής ποιότητας ουσιών και σε κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των εξαρτημένων γυναικών που εκδίδονται.  
Τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του, προκαλούν προβληματισμό, καταδεικνύοντας ξεκάθαρα πως η κρίση έχει επιδεινώσει την τελευταία πενταετία τις ήδη άσχημες συνθήκες στις πιάτσες της Αθήνας.


Άστεγοι
Πιο συγκεκριμένα, από την ανάλυση των δεδομένων του Κέντρου βρέθηκε ότι το ποσοστό των χρηστών που πλέον δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία έφθασε στο 42% (από 24,5% που ήταν το 2010), με πολλούς από αυτούς να είναι μάλιστα γυναίκες ή και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Την ίδια ώρα, δε, που η έλλειψη στέγης επιδεινώνει τη γενική κατάσταση των εξαρτημένων και τον κοινωνικό τους αποκλεισμό, η χρήση γίνεται συχνά αίτιο αποκλεισμού τους από υπηρεσίες για αστέγους, παρατείνοντας έτσι τον φαύλο κύκλο...
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ, σήμερα "πολλές βασικές ανάγκες των χρηστών, όπως η στέγαση, η σίτιση, η ιατρική φροντίδα αλλά και η νομική στήριξη, μένουν ακάλυπτες, ενώ έχει μειωθεί αισθητά το κίνητρό τους να κάνουν έστω και μικρά βήματα βελτίωσης της κατάστασής τους, όπως να φροντίσουν την υγείας τους".

Πορνεία
Σε μείζον θέμα έχει εξελιχθεί και εκείνος της έκδοσης εξαρτημένων γυναικών, με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ να μαρτυρούν μάλιστα ότι ενώ το 2005 δήλωνε ότι εκδιδόταν μία στις δύο εξαρτημένες, το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα ανέρχεται στο 84%!
Παράλληλα, βάσει της έρευνας που διενεργήθηκε το 2015, κατεγράφη ότι οι γυναίκες είναι κυρίως χρήστριες ηρωίνης με δεκαετή πορεία στη χρήση, οι 3 στις 10 είναι άστεγες. Σημαντικό ποσοστό αυτών, δε, πάσχει από κάποιο λοιμώδες νόσημα (4 στις 10 έχουν ηπατίτιδα και 3 στις 10 HIV/AIDS), με το 50% ωστόσο εξ αυτών να μην έχει ιατρική παρακολούθηση και 40% να μην λαμβάνει κάποια ειδική αγωγή.  
Σημαντικά κενά και δυσκολίες παρατηρούνται επίσης στον προγεννητικό έλεγχο και τη φροντίδα των παιδιών τους (οι μισές από τις γυναίκες που παρακολουθήθηκαν είναι μητέρες). Από αυτές έχουν παιδιά, επίσης, 6 στις 10 έχουν απολέσει την επιμέλειά τους.

Φθηνά ναρκωτικά 
Εξίσου σημαντικό πρόβλημα αποτελούν για τους ειδικούς του Κέντρου και η εμφάνιση νέων, κακής ποιότητας ουσιών, όπως το thai, η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, και νέα συνθετικά ναρκωτικά άγνωστης σύστασης και προέλευσης, καθώς έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τους κινδύνους για τη ζωή των εξαρτημένων.

Οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ
Προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εξαρτημένων, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ έχει αναπτύξει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής φροντίδας, μείωσης της βλάβης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κάλυψης βασικών αναγκών επιβίωσης, οι οποίες προσφέρονται στον δρόμο ή σε χώρους άμεσης πρόσβασης για ενεργούς χρήστες.
Την τελευταία τριετία, μάλιστα, με δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", οι προσπάθειές του ενισχύθηκαν σημαντικά με τη δημιουργία του  Δικτύου Φροντίδας Εξαρτημένων στον Δρόμο, στο πλαίσιο του οποίου τέθηκε σε λειτουργία μια νέα, ειδικά διαμορφωμένη και εξοπλισμένη κινητή μονάδα και ένα νέο Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ στην Αθήνα, και αντίστοιχες μονάδες από το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στη Θεσσαλονίκη.
"Παρά την αύξηση των αναγκών τα τελευταία χρόνια, η χρηματοδότηση και το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ έχουν μειωθεί δραστικά, η υλοποίηση των παραπάνω δράσεων εξαρτάται από την εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων" επισημαίνεται από το Κέντρο.
To 2015, σημειώνεται, oι κινητές μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ πραγματοπoίησαν 490 εξορμήσεις στις πιάτσες της Αθήνας, ενώ τα δυο του Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης υποστήριξαν 939 διαφορετικά άτομα. Στη διάρκεια της χρονιάς μοιράστηκαν 29.937 μερίδες φαγητού, ενώ πραγματοποιήθηκαν 1.768 ιατρικές πράξεις, εντός και εκτός δομής, που αφορούσαν κυρίως την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, λοιμώξεων του αναπνευστικού, κεφαλαλγιών, αποστημάτων και την περιποίηση τραυμάτων.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ εφαρμόζει επίσης πρόγραμμα ανταλλαγής συριγγών. Η πρακτική της ανταλλαγής έχει περισσότερα οφέλη  από την απλή διανομή, καθώς περιορίζει τον αριθμό των μολυσμένων συριγγών στον δρόμο και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Από το 2013, που άρχισε η συστηματική εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής, μέχρι σήμερα το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ έχει διανείμει 165.977 καθαρές σύριγγες και έχει συλλέξει 155.444 χρησιμοποιημένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: