Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ "δείχνει" νέο πόρισμα των Ράμπο της Υγείας

11-12-2015



Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος καταλόγισε στο ΚΕΕΛΠΝΟ η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια μίας σπάνιας όσο και επεισοδιακής συνέντευξης Τύπου, στόχος της οποίας ήταν να παρουσιάσει στοιχεία από το πόρισμα των "Ράμπο της Υγείας" σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων που προορίζονταν για επικοινωνιακή καμπάνια του Κέντρου την περίοδο 2012-2014.
Οι κκ. Ξανθός και Πολάκης, αν και αρνήθηκαν να δώσουν το πόρισμα που στοιχειοθετεί τις καταγγελίες τους και το οποίο ούτως ή άλλως έχει διαρρεύσει ήδη - κατά άγνωστο κατά τον υπουργό τρόπο- σε περιοδικό, ανέφεραν ούτε λίγο ούτε πολύ πως υπάρχει "μαύρη τρύπα" γύρω από τη διαχείριση 3,026 εκατομμυρίων ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο αν. υπουργός, κ. Π. Πολάκης, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος επικοινωνίας ανήλθε στα 9.762.000 ευρώ, εκ των οποίων συμβασιοποιήθηκαν 4.575.000 ευρώ και τελικά πληρώθηκαν 3.026.000 ευρώ
"Από αυτά το 1,5 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να μη δοθεί καθόλου, καθώς αφορούσε μηνύματα που θα μπορούσαν να προβληθούν δωρεάν", ανέφερε ο κ. Πολάκης, ο οποίος μάλιστα δεχόμενος επίμονα διευκρινιστικές ερωτήσεις από δημοσιογράφους έκανε λόγο για μαντρόσκυλα που έχει βάλει η διαπλοκή να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης.

Όπως ειπώθηκε επίσης, στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρείες (με μία εξ αυτών να διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος) και 15 έως 20 υπάλληλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ως ύποτα γεγονότα, δε, αναφέρθηκαν τόσο το ότι το Κέντρο εμφάνισε προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνου και για τα γενόσημα, χωρίς να έχει τη σχετική αρμοδιότητα, όσο και ότι γινόταν χρήση ενδιάμεσων παρόχων (διαφημιστικών) στη συζήτηση με τα ΜΜΕ, και ότι κάποια από τα τηλεοπτικά μηνύματα θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί δωρεάν ως κοινωνικά μηνύματα.
Υπογραμμίσθηκε επίσης ως ύποπτο το γεγονός ότι υπήρξαν απ΄ ευθείας αναθέσεις έργων προβολής μετά από σχετική κατάτμηση των προγραμμάτων σε μικρότερα ποσά, καθώς και ότι κάποιες προσφορές είχαν κατατεθεί πριν δημοσιοποιηθεί ο διαγωνισμός.
"Από την πλευρά μας υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, όχι μόνο στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Στόχος είναι μια συνολική εξυγίανση του ΕΣΥ. Δεν ήρθαμε για να κάνουμε πολιτική καριέρα και να επενδύσουμε σε προσωπική στρατηγική" είπε ο Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, γνωστοποιώντας παράλληλα πως ήδη αναζητούνται ευθύνες ποινικές αλλά και πειθαρχικές και πως βάσει του πορίσματος που έχει σταλεί στον Εισαγγελέα, διαπιστώνονται ευθύνες στη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Από την πλευρά του, ο αν. υπουργός, κ. Π. Πολάκης άφησε για ακόμη μία φορά αιχμές για την όλη λειτουργία του συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο χώρος της Υγείας βρίθει παρανομιών, θα μπορούσαμε αυτά τα χρήματα να τα χαρακτηρίσει κάποιος και ψίχουλα συγκριτικά με άλλα, αλλά πρόκειται για δημόσιο χρήμα". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: