Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Αυτό είναι το κρυφό πόρισμα για τις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση

16-12-2015

Σύνταξη από το Ταμείο όπου έχουν τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, και όχι από τον τελευταίο φορέα, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα, θα παίρνουν όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση. 
Αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του φορέα όπου έχουν τα περισσότερα «ένσημα», τότε η αίτηση θα πηγαίνει όχι στον αμέσως επόμενο φορέα, αλλά στο φορέα που ο ασφαλισμένος έχει κατά φθίνουσα σειρά τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης, εφόσον έχει πραγματοποιήσει σε έναν από τους επόμενους φορείς 1.500 ημέρες εργασίας για σύνταξη λόγω γήρατος ή θανάτου. 
Για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, η αίτηση θα υποβάλλεται στον τελευταίο φορέα ασφάλισης, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί 1.000 ημέρες εργασίας, εκ των οποίων οι 300 πριν από την υποβολή της αίτησης. 
Για να συντομευθεί, δε, η έκδοση των αποφάσεων, οι ασφαλισμένοι θα προσκομίζουν πιστοποιητικό προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, το οποίο θα συνυποβάλλουν στην αίτηση συνταξιοδότησης.
Για την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση δύο χρόνια πριν συμπληρώσουν την ηλικία συνταξιοδότησης. 

Στην περίπτωση που έχουν διαδοχική σε δυο, τρεις ή και περισσότερους φορείς, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν οικειοθελώς το διάστημα ασφάλισής τους σε άλλα Ταμεία, προκειμένου να αποφεύγεται η άσκοπη γραφειοκρατία και η αλληλογραφία από το ένα Ταμείο στο άλλο, που καταλήγει πολλές φορές στην απόρριψη των φακέλων και στην επανεκκίνηση της διαδικασίας από την αρχή για το ποιος είναι αρμόδιος να βγάλει την απόφαση συνταξιοδότησης.
Οι παραπάνω προτάσεις που φέρνουν τα πάνω-κάτω στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση και ξεμπλοκάρουν εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις που είναι σε αναμονή για μεγάλο διάστημα περιλαμβάνονται στο εμπιστευτικό πόρισμα που συνέταξε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων για τις αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση.
Το πόρισμα που εξασφάλισε και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος", παραδόθηκε στις αρχές καλοκαιριού στο υπουργείο, με στόχο να αποτελέσει τη βάση νομοθετικών αλλαγών στη διαδοχική ασφάλιση με ένα νέο -απλούστερο και δικαιότερο- σύστημα για τους ασφαλισμένους, ώστε να μειωθεί ο χρόνος απονομής συντάξεων που φτάνει αν δεν ξεπερνά και τα τρία χρόνια.
Μέσα από τις προτάσεις της επιτροπής αποκαλύπτεται μάλιστα και μια μεγάλη ανατροπή, η οποία, αν υιοθετηθεί από το υπουργείο Εργασίας, θα υποχρεώσει το ΙΚΑ να επιστρέψει και χρήματα σε ασφαλισμένους από τους οποίους έκοψε συντάξεις με εγκύκλιο που τέθηκε σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2013 και μετά και η οποία στην πράξη καταργούσε συνταξιοδοτικές αποφάσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: