Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η Μύρτις δεν βρίσκεται πια μόνο «πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», αλλά και πρόσωπο με πρόσωπο με το μέλλον της ανθρωπότητας

Εικαστική έκθεση «Μύρτις» στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Απο 1η Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η εντεκάχρονη Μύρτις γίνεται «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας» και στέλνει μέσω του ΟΗΕ ένα ηχηρό μήνυμα στην ανθρωπότητα: «Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως εσείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα απαραίτητα μέσα και πόρους για να σώσετε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών που όπως εγώ πεθαίνουν από αρρώστιες οι οποίες μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν.
2.500 χρόνια μετά το θάνατό μου, ελπίζω ότι το μήνυμά μου θα επηρεάσει και θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και να κάνουν πραγματικότητα τους “Στόχους της Χιλιετίας της Ανάπτυξης”. Ακούστε με! Ξέρω τι λέω. Μην ξεχνάτε ότι είμαι πολύ μεγαλύτερη και ως εκ τούτου πιο σοφή από εσάς.»
Με αφορμή το μήνυμα της Μύρτιδος η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχ/των, το United Nations Regional Information Centre (UNRIC) και ο Επίκουρος Καθηγητής κος Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης διοργανώνουν την εικαστική έκθεση «Μύρτις» σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.


Μετά την αναγνώριση της Μύρτιδος από τους «Φίλους της χιλιετίας» του ΟΗΕ, ανερχόμενοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες δημιούργησαν και δώρισαν έργα τους, στηρίζοντας με τον δικό τους τρόπο την επιστημονική έρευνα του κ. Παπαγρηγοράκη και τη μάχη κατά της παιδικής θνησιμότητας. Από τις δωρεές αυτές συγκροτήθηκε η συλλογή, που πλέον αριθμεί πάνω από 48 έργα, η οποία θα εκτεθεί στην πόλη των Δελφών αυτό το καλοκαίρι. Όσο η ιστορία του μικρού αυτού κοριτσιού συγκινεί και άλλους καλλιτέχνες, ελπίζουμε η συλλογή αυτή να διευρυνθεί με νέες δωρεές που θα πρεσβεύουν το πνεύμα και τις αξίες αυτές.
Παράλληλα με την εικαστική έκθεση, η έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» θα συνεχίσει να φιλοξενείται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.
Οι καλλιτέχνες που έχουν δωρίσει έργα τους είναι: Ο. Αγγελίδου, Π. Αγγελίδης, Β. Αποστόλου, Ν. Ασπέτα-Zωγραφίνα, Κ. Βάγια, Σ. Βαμβακάρη, Γ. Γεωργακόπουλος, Α. Γρηγορά, Μ. Γρηγοριάδης, Μ. Καλοπαστά, Α. Κούστας, Μ. Μαδένης, Π. Μαναβή, K. Mαρούδα, Ι. Μαστερόπουλος, Γ. Μητράκας, Δ. Μυταράς, Κατ. Νικολάου, Χ. Ξένος, Δ. Παπαγρηγοράκης, Ε. Πλατανιώτη, Ε. Σούτογλου, Α. Σπηλιόπουλος, Κ. Σπυριούνης, Μ. Σταυρίδου, Γ. Σταύρου, Π. Τζανουλίνος, Λ. Τσίλαγα, Γ. Στέρης (Σταματελάτος), Ν. Φόρτωμας, Ι. Φραγκούλη και οι μαθητές του Τοσίτσειου Δημοτικού Σχολείου.
Τόπος έκθεσης: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
1 Αυγούστου-30 Σεπτεμβρίου 2012
Επίσημα εγκαίνια: Παρασκευή 17 Αυγούστου, 18.30
Η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό, όλο τον Αύγουστο
Απο 1-16 Αυγούστου: 08.30-14.30, καθημερινές (εκτός Σαββάτου & Κυριακής)
15 Αυγούστου ΚΛΕΙΣΤΑ
Απο 18 Αυγούστου-31 Αυγούστου
Πρωί: 09.00-13.30 και Απόγευμα: 17.30-20.00

Δεν υπάρχουν σχόλια: