Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Είδα την Μύρτιδα…στην αγκαλιά του Απόλλωνα



Εφημερίς «ΦΩΚΙΣ»

Με μια λιτή τελετή το απόγευμα της Παρασκευής 17 Αυγούστου 2012, κάτω από τον Ιερό βράχο του Απόλλωνα, άνοιξε κι επίσημα τις πύλες της στο κοινό η εικαστική έκθεση «Μύρτις» που φιλοξενείται αυτό το καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών συνοδεύοντας την ομώνυμη σπουδαία κεντρική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Νάνσυ Ψάλτη, η οποία και ανέπτυξε στους επισκέπτες την προσπάθεια για την παρουσίαση της «Μύρτιδας» στον τόπο των Δελφών. Συγκινητικός υπήρξε ο λόγος του Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, κου Μανώλη Παπαγρηγοράκη, πατέρα κι εμπνευστή της Μύρτιδας, που παρουσίασε στο φιλότεχνο κοινό τους στόχους και την πορεία του προγράμματος. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στη θερμή ανταπόκριση των καλλιτεχνών οι οποίοι, υπό την επιμέλεια του Μιχάλη Δουλγερίδη, Διευθυντή του Εργαστηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, θα συμβάλλουν με την προσφορά τους στην ενίσχυση του επιστημονικού έργου.
Σε αυτή τη σημαντική έκθεση η Φωκίδα εκπροσωπείται επάξια από μια νέα Ζωγράφο-Εκπαιδευτικό, την Ερμιόνη Δελή, που ζει και δημιουργεί στην Αθήνα εδώ και αρκετά χρόνια αλλά δεν αρνείται σε φίλους από τη γενέτειρα πόλη της να θαυμάσουν τα έργα της. Με τη σειρά της δώρισε το έργο της «φευ̃ελπίς νέος», το οποίο διαπραγματεύεται την Ιδέα που μεταστρέφει την απελπισιά του θανάτου σε ελπίδα ζωής,

«φευ̃ελπίς νέος»
στηρίζοντας το λαμπρό πόνημα του Καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη και της ομάδας του, που αρμονικά συνένωσε την επιστήμη με την τέχνη, το άτομο με την ομάδα και γέννησε μια πανανθρώπινη ιδέα για τη μάχη κατά της παιδικής θνησιμότητας.
Μπράβο στην καλλιτέχνιδα που πραγματικά μας συγκίνησε!


Στα άκρα της φωτογραφίας διακρίνονται ο Καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης και η συμπολίτισσά μας, Ζωγράφος Ερμιόνη Δελή που συμμετέχει στην ομάδας της Μύρτιδας.
Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, θεωρούμε πως πρέπει ημείς να σταθούμε, όχι στις επίσημες παρουσίες που έλαμψαν δια της απουσίας τους σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση ή τυχόν οργανωτικά λάθη και επικοινωνιακές παραλείψεις, αλλά να χαιρετήσουμε αληθινά τη σύγκληση και συνεργασία των σημαντικών φορέων του τόπου μας που, προς μεγάλη μας έκπληξη, υπηρέτησαν επάξια τη δημόσια λειτουργία τους.
Είθε το πνεύμα της Μύρτιδας να οδηγεί από εδώ και πέρα τα βήματα των εν Φωκίδα κατοικούντων και….διοικούντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: