Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Φάκελος "Υδρογονάνθρακες & ορυκτά" σε Α. Σαμαρά


Θα αλλάξουν τη μοίρα της χώρας;


To "χαρτί" των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου στον ελληνικό χώρο ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους στην προσπάθειά της να αλλάξει το οικονομικό κλίμα, τόσο από το εξωτερικό προς το εσωτερικό, αλλά κυρίως σε ότι αφορά την εσωτερική αγορά η οποία πάσχει από "οικονομική κατάθλιψη".
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θεωρεί ότι κάποια "καλά νέα" από το μέτωπο των ερευνών υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο (τα οποία "καλά νέα" πιθανολογούνται με ποσοστό 80% σε ότι αφορά τις αξιοποιήσιμες ποσότητες, θα μπορούσε να μεταβάλει προς το θετικότερο το οικονομικό κλίμα έναντι της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία φακέλου που βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο, στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο και ανοιχτά της Κέρκυρας στις περιοχές «Αχιλλέας» και «Πύρρος» υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου 300 με 500 εκατ. βαρέλια, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι μπορούν να φτάσουν τα 2,5 δισ. βαρέλια. Υπάρχουν αναφορές αμερικανικών κέντρων για δεκαπλάσιες ποσότητες, αλλά καλό είναι να κρατάμε "μικρό καλάθι" έτσι ώστε αντί της εθνικής ανάτασης να μην υπάρξει "εθνική απογοήτευση".

Σύμφωνα με πληροφορίες της defencenet, τα βεβαιωμένα κοιτάσματα αναφέρεται στο φάκελο, μπορούν να δώσουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια (με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια). Υπολογίζεται δε, ότι μετά το 2015 οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν μόνιμα επάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι.
Στο Ιόνιο Πέλαγος λόγω ύπαρξης ασβεστολιθικών κοιτασμάτων αναμένεται η ύπαρξη κυρίως πετρελαίου με πιθανότητες 80%. Για τα κοιτάσματα ανοικτά της Κέρκυρας, τον Πύρρο και τον Αχιλλέα οι εκτιμήσεις είναι από συγκριτικές αναλογίες των κοιτασμάτων πετρελαίου που έχουν βρεθεί στην Απουλία, γεωλογική Λεκάνη που βρίσκεται στα Αππένινα Όροι της Νότιας Ιταλίας και εκτείνεται μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος (Κεφαλονιά και Ζάκυνθο) περνώντας μέσα από το κόλπο του Τάραντα.
Αντίθετα οι ψαμμίτες στην περιοχή της νότιας Κρήτης δείχνουν ότι έχουμε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ποσοστό 80%.
Στο ίδιο φάκελο υπάρχει και αναφορά για τον ορυκτό πλούτο που υπολογίζεται η αξία του στα 28 δισ. ευρώ μόνο για τα εντοπισθέντα κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, μόλυβδου, ψευδάργυρου, άργυρου, αντιμονίτης κλπ...
Μόνο ο μεταλλευτικός χώρος της περιοχής Βάθης-Γερακαρίου στον νομό Κιλκίς, έχει βέβαια απολήψιμα αποθέματα 1,5 δισ. ευρώ και αναμενόμενα αποθέματα αξίας 7 δισ. ευρώ.
Στις περιοχές Πολυκάστρου-Σκρα στο Κιλκίς και του Καλλυντηρίου στη Ροδόπη. Η συνολική αξία των βέβαιων αποθεμάτων είναι 1 δισ. ευρώ και των αναμενόμενων στα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή στα μεταλλεία Βάθης-Γερακαρίου, Πολυκάστρου-Σκρα και Καλλυντηρίου τα βέβαια αποθέματα είναι 2,5 δισ. ευρώ και τα αναμενόμενα 10 δισ. ευρώ.
Στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου έχουν εντοπιστεί 366 διαφορετικά ορυκτά που την κατατάσσουν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, ενώ μόνο στη Χαλκιδική τα κοιτάσματα είναι αξίας άνω των 12 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: