Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ο Δήμος Δελφών θέλει να γίνει το Τ.Ε.Ι. Άμφισσας;!


Σήμερα 23 Αυγούστου 2012 λάβαμε από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Δελφών δελτίο τύπου καθυστερημένα με θέμα ΄΄Απάντηση σε δημοσίευμα περί ακύρωσης της απαλλοτρίωσης σχετικά με το κτίριο του ΤΕΙ Άμφισσας΄΄.
Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο (από ποιόν;) και τα χρήματα υπάρχουν (που;). Στο νου μου ήρθε μια παροιμία που λένε στα Σάλωνα ΄΄Δεν με νοιάζει πόσες ελιές έχω στα δένδρα μου αλλά στις κάδες μου!΄΄
Επεξήγηση 1η: Δεν μας αφορά πόσα χρήματα είναι στο Παρακαταθηκών και Δανείων και από πότε, αλλά πόσα είναι διαθέσιμα αύριο το πρωι;!
Επεξήγηση 2η: Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο προς το Τ.Ε.Ι. αύριο, χωρίς δικαστική απόφαση; Αφού η απόφαση απερρίφθη ως προς ορισμένους δικαιούχους της αποζημίωσης για τυπικούς λόγους, λόγω αβλεψίας (αλήθεια από ποιούς;).
Προς γνώση και ενημέρωση αναδημοσιεύουμε το άρθρο μας 16 Ιουλίου 2012 και το δελτίο τύπου του Δήμου Δελφών:

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ Τ.Ε.Ι. ΑΜΦΙΣΣΑΣ; ; ;

Εφημερίς ΄΄ΦΩΚΙΣ΄΄- 16 Ιουλίου 2012, Αρ.Φυλ. 2009

Στις 25 Ιουνίου 2012 δημοσιεύθηκε η απόφαση αριθ. 18/ΑΠΜ/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άμφισσας (Ειδική διαδικασία αναγκαστικών απαλλοτριώσεων) με δικαστή την Πρωτοδίκη κ. Καλλιόπη Λαδιά.
Η απόφαση αυτή αφορούσε αίτημα του Νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Λαμίας» για να γίνει δεκτή η με αριθμό κατάθεσης ΑΠΜ3/26-09-2011 αίτηση, με αντικείμενο τον προσδιορισμό προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης.
Συγκεκριμένα με την υπ’αριθμ. 2/2009 Πράξη Αναλογισμού της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας η οποία κυρώθηκε με την υπ’αριθ. 7063/02-12-2009 του Νομάρχη Φωκίδας κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για τη διάνοιξη των προβλεπόμενων από το ρυμοτομικό σχέδιο της Άμφισσας οδών προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας με υπόχρεους για αποζημίωση, για μεν τις ρυμοτομούμενες εκτάσεις το αιτούν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και για τα επικείμενα αυτών τον Δήμο Άμφισσας, σημερινό Δήμο Δελφών.
Από πληροφορίες μας, η αίτηση του Δήμου Δελφών στο Πρωτοδικείο Άμφισσας απερρίφθη ως προς ορισμένους δικαιούχους της αποζημίωσης για τυπικούς λόγους, λόγω αβλεψίας…
Με αυτή την απόφαση γίνεται κατανοητό ότι η προσπάθεια νομιμοποίησης της κατασκευής και της συνέχισης του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας κατέπεσε στο κενό και χρειάζεται να επανέλθουν οι αιτούντες με νέα στοιχεία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η καταβολή της πλήρους αποζημίωσης στον καθ’ου η απαλλοτρίωση πρέπει να προηγείται της κατάληψης του απαλλοτριωθέντος ακινήτου, δηλαδή να προηγείται τόσο της απώλειας κυριότητας όσο και της αφαίρεσης της νομής του απαλλοτριωθέντος. Επιπλέον δε, η πλήρης αποζημίωση (μετά των τόκων) πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών διαφορετικά η απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδίκαια.
Πέραν τούτων ερωτούμε τον τέως Δήμο Άμφισσας. Η απαλλοτρίωση της Λεωφόρου Καραμανλή από την οποία ξεκινά η νέα οδός προς τις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα;
Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων από το 1965 με την καταβολή των νομίμων στους δικαιούχους ή η απαλλοτρίωση βρίσκεται στο στάδιο της αυτοδίκαιας άρσης (Συντακτική πράξη 1/1974).
Μπορεί η Πολεοδομία του Δήμου Δελφών να χορηγήσει οικοδομικές άδειες στην περιοχή αφού η περιφερειακή οδός και ήδη Λεωφόρος Καραμανλή στα χαρτιά είναι αδιάνοιχτη και πρέπει να πριν απ’όλα να ολοκληρωθεί η διάνοιξη αυτής με την καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων στους δικαιούχους;
Ποιος ή ποιοι έχουν την ευθύνη για όλα αυτά;
Κάποιοι τελευταία μιλάνε για Συνεδριακό Κέντρο στο κτίριο του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας.
Είναι εύλογο λοιπόν να ρωτάμε. Ο Δήμος Δελφών θέλει να κατασκευαστεί το κτίριο του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας;;;     

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ. Δελφών

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε δημοσίευμα περί ακύρωσης της απαλλοτρίωσης σχετικά με το κτίριο του ΤΕΙ Άμφισσας.
 Η απόφαση του Πρωτοδικείου Άμφισσας για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης για την διάνοιξη της δημοτικής οδού που οδηγεί στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας, εκδόθηκε στις αρχές του καλοκαιριού και τυγχάνει θετική για το Τ.Ε.Ι. Λαμίας (που κίνησε την διαδικασία), αλλά και για το Δήμο μας.
Όχι μόνο δεν ακυρώνει την απαλλοτρίωση (όπως εσφαλμένα αναφέρετε στο δημοσίευμα), αλλά και καθορίζει μια πολύ ευνοϊκή για το Δήμο και για το Τ.Ε.Ι. τιμή αποζημίωσης (σύμφωνα βέβαια και με τις ισχύουσες πραγματικές αξίες).
Ούτως ή άλλως η απαλλοτρίωση έχει κατά νόμο συντελεστεί ήδη από τον Αύγουστο του 2010, όταν ο τότε Δήμος Άμφισσας και το Τ.Ε.Ι. Λαμίας κατέβαλαν και δημοσίευσαν σε ΦΕΚ την κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων των αποζημιώσεων (σύμφωνα με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες) των ιδιοκτησιών που συμμετέχουν στην πράξη αναλογισμού.
Η διαδικασία της ολοκλήρωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τ.Ε.Ι. προχωρά, πάντα με το Δήμο μας να επαγρυπνεί και να βοηθά σε όλα τα απαιτούμενα στάδια, ελπίζουμε δε πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε επίσημα την εγκατάσταση του εργολάβου και την έναρξη των εργασιών.
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

*Ευχαριστούμε το Δήμο Δελφών που έστω και μετά από ένα μήνα απαντά με Δελτίο τύπου στην Εφημερίδα μας.
Η Εφημερίδα «ΦΩΚΙΣ» εδώ και έναν αιώνα στάθηκε δυναμικά στα προβλήματα των συμπολιτών μας και του τόπου.
Ακολουθώντας τις αρχές με τις οποίες ξεκίνησε δεν θα δημοσιοποιεί Δελτία Τύπου με αμφιλεγόμενο πολιτικό συμφέρον και ενδιαφέρον. Εξηγούμε, δεν είναι δυνατόν για έργα μη πραγματοποιήσιμα ή σε εξέλιξη να στέλνονται δελτία τύπου μόνο για την επαναφορά του θέματος ή για δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.

                                                                                                                     ΄΄Φ΄΄    

Δεν υπάρχουν σχόλια: