Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Τι ισχύει με τις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της τρόικα είναι οι νέες δόσεις για την Εφορία
Η ρύθμιση, όπως την ανακοίνωσε χθες επισήμως το υπουργείο, είναι λιγότερο «απλόχερη» από ότι αναμενόταν καθώς απέχει πολύ από τα αρχικά σενάρια στα οποία γινόταν λόγος για εννέα ή ακόμη και δέκα δόσεις που θα εκτείνονταν χρονικά σχέδον μέχρι τα μέσα του επομένου έτους. Κάτι, που προφανώς δεν έγινε αποδεκτό από την τρόικα αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να θεσπίσει επτά, μόνον, δόσεις με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί μέχρι και τον επόμενο Φεβρουάριο, προκειμένου το όλο έσοδο να συμπεριληφθεί στον τρέχοντα προυπολογισμό. Στα θετικά της ρύθμισης, όπως έσπευσε να διευκρινίσει αργότερα το υπουργείο, η μη υπάρξη πλαφόν στο ύψος της κάθε δόσης, καθώς η κατώτατη δόση μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Συγκριτικά, έτσι, τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης σε σχέση με αυτήν που ισχύει μέχρι σήμερα συνοψίζονται ουσιαστικά στην επιμήκυνση της προσθεσμίας καταβολής του φόρου εισοδήματος κατά δύο μήνες και στον επιμερισμό του φόρου σε μικρότερα ποσά από ότι επέτρεπαν οι τρείς διμηνιαίες δόσεις που ισχύουν σήμερα.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος με το ισχύον σύστημα των τριών διμηνιαίων δόσεων παραμένει σε ισχύ και εξακολουθεί να αποτελεί επιλογή του φορολογουμένου. Ετσι ,έαν κάποιος φορολογούμενος έλαβε χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλείται να καταβάλλει 3.000 ευρώ φόρο μπορεί να τον πληρώσει σε επτά μηνιαίες δόσεις από τον Αύγουστο μέχρι το Φεβρουάριο 2013, καταβάλλοντας 429 ευρώ το μήνα, ή σε τρείς διμηνιαίες δόσεις καταβάλλοντας από 1000 ευρώ τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο Επίσης τακτοποιητέα με δόσεις των 50 ευρώ το μήνα είναι και μιά οφειλή της τάξης των 350 ευρώ . Αντίθετα φόρος 300 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ από το φορολογούμενο
Στα ...αντιγραφειοκρατικά της ρύθμισης θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η κατάργηση οποιασδήποτε αίτησης από την πλευρά του φορολογούμενο για την ένταξή του στο καθεστώς των δόσεων Αντίθετα όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Αναλυτικότερα οι λεπτομέρειες της ρύθμισης για την καταβολή του φόρου εισοδήματος όπως τις ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών έχουν ως εξής :
Θεσμοθετούνται διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012.
Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.
Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.
Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι Φεβρουάριο 2013.
Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από 300 ευρώ
Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Στο προτεινόμενο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.
Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.
Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%.
Όσοι επιθυμούν να καταβάλουν το φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.
Οι ρυθμίσεις επιτρέπουν στους φορολογούμενους να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Έτσι:
Οι ρυθμίσεις καλύπτουν το 96% των νοικοκυριών που υποβάλλουν δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος.
Η μέση δόση μειώνεται σημαντικά επιτρέποντας στους φορολογουμένους να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους ευκολότερα.
Μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών στο ελάχιστο, καθώς δεν χρειάζεται καμία ενέργεια ή αίτηση για να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.


Επιπλέον δόσεις εφόρου επιτρέποντος!

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όσοι εκ των φορολογουμένων δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις που τους αναλογούν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τον προϊστάμενο της εφορίας να πληρώσουν το φόρο σε περισσότερες δόσεις. Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό θα πρέπει η οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη ενώ εναπόκειται στον έφορο εάν θα κάνει δεκτή την αίτηση αδυναμίας πληρωμής. Στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αίτηση οι φορολογούμενοι που δεν θα πληρώσουν τους φόρους θα βρεθούν αντιμέτωποι με διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπουν κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και συντάξεων, περιουσιακών στοιχείων ακόμα και ποινική δίωξη.
Ειδικότερα:
- Για μικρού ύψους οφειλές θα επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων.
- Εάν έχουν πολλά ακίνητα θα εκδίδεται παραγγελία για κατάσχεση του ακινήτου το οποίο δεν έχει βάρη
- Τα προς κατάσχεση ακίνητα θα επιλέγονται ώστε, σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού
- Επί κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή (στο σύνολο τους ή κατά ποσοστό αυτών), ώστε να υπάρχει άμεση είσπραξη της οφειλής.
- Άμεσα κατάσχεση καταθέσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Άσκηση ποινικής δίωξης για όλους τους οφειλέτες άνω των 5.000 Ευρώ με σχετική αίτηση στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Οι εμπρόθεσμοι φορολογούμενοι -εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ- θα κληθούν να καταβάλουν τα ποσά που τους αντιστοιχούν στην εφορία, σε εφτά δόσεις, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου

Σύμφωνα με τη Reporter.gr, στο μεταξύ με πρόστιμα, προσαυξήσεις και άλλες ποινές που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία θα επιβαρυνθούν όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους. Χθες έληξε και η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με το υπουργείο Οικονομικών να μην φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής. Όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις τους εμπρόθεσμα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ, καθώς χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την καταβολή του φόρου σε περισσότερες δόσεις. Επίσης, θα καταβάλλουν μηνιαίο πρόστιμο 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: