Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Επιστρέφει η εργασιακή εφεδρεία...Απολύσεις στο Δημόσιο;!

Το μέτρο της εφεδρείας για 15.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα το 2012 βρίσκεται ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι στις συζητήσεις με την τρόικα εξετάζεται και η περίπτωση της εργασιακής εφεδρείας, αφού προηγουμένως επανέλαβε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν απολύσεις, καθώς πέραν του προφανούς κοινωνικού κόστους αυτές έχουν και δημοσιονομικό βάρος (αποζημιώσεις, ταμείο ανεργίας κ.τλ.).
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η προηγούμενη προσπάθεια εφεδρείας απέτυχε, γιατί δεν εφαρμόστηκε με το σωστό τρόπο.
«Η δική μας πρόταση δεν αφορούσε μόνο ένα χρόνο, αλλά τρία», υπογράμμισε. «Η πρόταση αυτή πρέπει να συνεκτιμηθεί με τα σημερινά δεδομένα και με τις απολαβές που έχουν οι υπάλληλοι σήμερα». Αυτή η πρόταση ετέθη στο τραπέζι με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και κοστολογείται από τους δανειστές. Οι εταίροι θέλουν να την αποτιμήσουν, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει στην υλοποίηση του μέτρου που έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασής του τα επόμενα χρόνια, εάν διαπιστωθεί ότι μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΄΄ΕΘΝΟΣ΄΄ υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, έχει δηλώσει πως χωρίς την εργασιακή εφεδρεία δύσκολα θα βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ των περικοπών δημοσίων δαπανών που πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα έως το τέλος Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: