Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ο Εορτασμός της Παναγίας στο Γαλαξείδι

Η γιορτή της Παναγίας των ανθρώπων

Το Σωματείο «Παναγία Γάλαξα η Θαλασσοκρατούσα» σας προσκαλεί στο Ιερό Καθίδρυμα της Παναγίας στην περιοχή Ανεμοκάμπι στο Γαλαξείδι για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Την παραμονή, Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 και ώρα 20:00, θα τελεστεί Αγρυπνία με την ακολουθία του Επιταφίου της Παναγίας  από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα Κονάνο και νυχτερινή Θεία Λειτουργία μέχρι στις 02:00.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσκυνητών θα λειτουργεί συχνή συγκοινωνία με πούλμαν από τα Μανουσάκια-Γαλαξείδι από τις 20:00 μέχρι στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.
Το Σωματείο «Παναγία Γάλαξα η Θαλασσοκρατούσα» ιδρύθηκε το 1991 στο Γαλαξείδι με την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ.κ. Αθηναγόρου και την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Γαλαξειδίου.
Την επωνυμία «Γάλαξα» έλαβε προς τιμήν της παλαιάς Επισκοπής Γαλάξων (6ος-9ος αιώνας) με έδρα το Γαλαξείδι και προστάτιδα την Παναγία, σύμφωνα με ένα κατάλογο του Βυζαντινού Αυτοκράτορος Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού. Το προσωνύμιο «Θαλασσοκρατούσα»δόθηκε εις ανάμνηση της ναυτικής δόξας του Γαλαξειδίου, που θαλασσοκρατούσε τον 18ο και 19ο αιώνα, με τα περήφανα και ξακουστά ιστιοφόρα του σ’όλη την περιοχή της Μεσογείου και πέραν αυτής, ώσπου ήρθε ο ατμός.
Οι σκοποί του Σωματείου έχουν εθνικό, θρησκευτικό, πνευματικό, κοινωνικό, μορφωτικό και γενικά κοινωφελή χαρακτήρα.
Με την βοήθεια του Θεού το Σωματείο ανεγείρει στην κορυφή της γραφικής χερσονήσου «τράχηλας», στο Γαλαξείδι Φωκίδας το Ιερό Καθίδρυμα της Παναγίας Γάλαξας της Θαλασσοκρατούσας.
Το Ιερό αυτό Καθίδρυμα θεμελιώθηκε στις 13/7/2002 και στις 13/10/2005 έγιναν τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελιστού Λουκά από τον Πρωτοσύγγελο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και τον σεβαστό μας Πατέρα Ανδρέα Κονάνο.
Ευχάριστη έκπληξη θα δοκιμάσει σήμερα ο Προσκυνητής, όταν έρθει στο Γαλαξείδι και αποφασίσει να ανέβει εκεί ψηλά στον λόφο της ελπίδας για να προσκυνήσει τα Ιερά Σκηνώματα της Παναγίας Γάλαξας της Θαλασσοκρατούσας. Ιδιαίτερη χαρά και αγαλλίαση θα νιώσει όταν, περνώντας τον φαρδύ διάδρομο με τα πλατύσκαλα μέσα στα ηλιοκαμένα βράχια, ανεβεί από την κεντρική σκάλα πάνω στην μεγάλη βεράντα με την Εκκλησία της Παναγίας στη μέση και ατενίσει από εκεί το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.
Με δέος θα αντικρύσει αυτή την Ομορφοκκλησιάς με τους δύο εξωτερικούς και τους τέσσερεις εσωτερικούς τρούλους, τις άρτιες καμάρες και θόλους, τα 33 Παράθυρα και τις 7 Θύρες.
Μια Αγιά Σοφιά σε μικρογραφία, αποτελεί πλέον ο Ιερός αυτός Ναός της θείας αρμονίας, ένα ξεχωριστό κόσμημα του Γαλαξειδίου και της ευρύτερης περιοχής, που μελλοντικά θα αποτελέσει ένα ακόμη Πνευματικό Φάρο της Οικουμένης.
Ήδη στο Ισόγειο του μεγαλοπρεπούς αυτού κτηρίου και γύρω από το μικρό παλαιοχριστιανικό Παρεκκλήσι του Ευαγγελιστού Λουκά έχουν σχεδόν διαμορφωθεί οι χώροι, που φιλοξενούν το αρχονταρίκι, την βιβλιοθήκη, την έκθεση και τα γραφεία της Ιεράς Μονής. Κάτω από την μεγάλη βεράντα σε έκταση 230 τ.μ. διαμορφώνονται ήδη οι χώροι που θα στεγάσουν την τράπεζα, την κουζίνα και τα κελιά των Μοναχών.
Μεγάλη τιμή και ευλογία αποτελεί για το Σωματείο η απόφαση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη και Σεβαστού μας Πατέρα κ. Ανδρέα Κονάνου, να εγκαταβιώσει μαζί με την Συνοδεία τουστα Ιερά Σκηνώματα της Παναγίας Γάλαξας της Θαλασσοκρατούσας γι’αυτό και με ιδιαίτερη χαρά το Σωματείο προσέφερε στον Σεβαστό Πατέρα Ανδρέα την επ’ αόριστο χρήση όλων των μέχρι τώρα ανεγερθέντων κτηριακών εγκαταστάσεων της Παναγίας της Γάλαξας.
Την Πέμπτη 16 Αυγούστου, το Σωματείο διοργανώνει χοροεσπερίδα στην πλάζ Καλαφάτη στο Γαλαξείδι στις 21:00.
Δηλώσεις συμμετοχής για το πούλμαν και την χοροεσπερίδα στο Κατάστημα της κας Μίνας Μαρδάκη.  
Η Παναγία η Γάλαξα  είναι η βοήθεια των «εν θαλάσση καλώς πλεόντων».
Ελάτε να συμπροσευχηθούμε να μας καθοδηγεί σε κάθε βήμα της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: