Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ερχονται τρία φορολογικά νομοσχέδια «φωτιά»


Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τουλάχιστον τρία θα είναι τα φορολογικά νομοσχέδια που ετοιμάζεται να φέρει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στους επόμενους μήνες, οι οποίοι θα είναι πραγματικά «φωτιά», αν λάβει κανείς υπόψιν ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση και η ψήφιση των περικοπών ύψους 13,5 δισ ευρώ, η ενεργοποίηση της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται έως τα μέσα Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει όλες τις μεταβατικές διατάξεις έως τη πλήρη κατάργηση του ΚΒΣ, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνει και κάποιες νέες ρυθμίσεις που θα αφορούν π.χ. στη δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων πάσης φύσεως χωρίς την επιβολή προστίμων ή προσαυξήσεων, αλλά και στη παράταση της παραγραφής των χρήσεων 2000- 2006 έτσι ώστε να διενεργηθούν έλεγχοι με βάση το νέο σύστημα.
Αυτό ακριβώς το νέο σύστημα ελέγχων και το νέο ποινολόγιο- πρόστιμα, προσαυξήσεις και άλλες διοικητικές κυρώσεις όπως π.χ. αυστηρότερο «λουκέτο» για αλλεπάλληλες φορολογικές παραβάσεις- θα αποτελεί το περιεχόμενο του δευτέρου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα φτάσει στη Βουλή αμέσως μετά και το ενδιαφέρον στρέφεται αναμφίβολα στο εάν τελικά υιοθετηθεί το αμερικανικό σύστημα των δειγματοληπτικών ελέγχων.
Το τρίτο και... βαρύτερο νομοσχέδιο θα έχει όλες τις αλλαγές που «καίνε» ήτοι τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, στον ΦΠΑ, στη φορολογία των ακινήτων. Οι εισηγήσεις είναι πολλές και ξεκινάνε από τη θεσμοθέτηση μιας πολύ μικρής κλίμακας- κάτι που θα επιβαρύνει τα μεσαία εισοδήματα- περνάνε από τη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (εφόσον υιοθετηθεί το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο με αυτό που θα ισχύσει για τα κοινωνικά επιδόματα) και φτάνουν έως τη ενοποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα επίπεδα του 18% ή 19%, κάτι που θα επιβαρύνει τα είδη ευρείας κατανάλωσης, ενώ από τη δεδομένη ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν επιβαρύνσεις εφόσον το αφορολόγητο τεθεί χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα των 200.000 ευρώ.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βασικό κριτήριο την εικόνα των εσόδων αλλά και τις προβολές που θα γίνουν για τα επόμενα χρόνια, με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το ΑΕΠ. Τα πρώτα μηνύματα ενισχύουν, πάντως, την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα υπάρξουν απώλειες από το φετινό φόρο εισοδήματος, παρά τη δυνατότητα καταβολής έως και σε επτά δόσεις, καθώς υπάρχει συσσώρευση βαρών σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τους φόρους που βεβαιώθηκαν και έπρεπε να καταβληθούν έως το τέλος Ιουλίου, δεν εισπράχθηκαν περίπου 90 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 18,5% των βεβαιωμένων φόρων κι όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, εάν η τάση αυτή ενισχυθεί τον Αύγουστο, που λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων, τότε οι αποκλίσεις στο τέλος της χρονιάς θα είναι εντυπωσιακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: