Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Κτίσμα Πολιτισμού στα αζήτητα εν Γαλαξειδίω

Εφημερίς Φωκίς  17 Απριλίου 2015



 

Επανερχόμαστε στο θέμα μετά το πρώτο δημοσίευμά μας το 2005!  

Ένα κτίσμα στο Γαλαξείδι, κόσμημα άλλης εποχής, παραμένει στα αζήτητα και όχι μόνο.
 
 
Υπάρχει στον αγαπημένο και παραδοσιακό οικισμό του Γαλαξειδίου ένα κτηριακό κόσμημα, θαμπό από τον χρόνο και την περιφρόνηση των ιθυνόντων.
Αναφερόμαστε στο πάλαι ποτέ Καποδιστριακό Διδακτήριο ή μάλλον τα απομεινάρια του. Πρόκειται για ένα κτίσμα – κόσμημα άλλης εποχής, που παραμένει στα αζήτητα εδώ και δεκαετίες…
Ο χώρος έχει διατηρήσει την παλιά του δόξα και επιβλητικότητα σε αρκετά σημεία του οικήματος και είναι ορατός ο σπάνιος αρχιτεκτονικός του ρυθμός.
Το θλιβερό είναι ότι αποτελεί ήδη εστία μόλυνσης και παράλληλα έκφραση χειρίστης εικόνας για τις προθέσεις και την τύχη της παραδοσιακής κληρονομιάς του Γαλαξειδίου. Εκτός από τις σκόνες, τα χώματα, τα ξερά χόρτα, τις αφαιρέσεις από πέτρινα πλαίσια παραθύρων των ανοιγμάτων.

Είναι πραγματικά, αποκρουστικό το θέαμα και όσοι διαθέτουν λίγη, ελάχιστη μνήμη, δακρύζουν και πονούν.
Το ειρωνικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι το κτήριο αυτό γνώρισε άλλοτε μέρες δόξας, τιμής και προσφοράς. Ήταν το Σχολείο, το μοναδικό της περιοχής, όπου μαθήτευσαν σπουδαίοι άνθρωποι του Γαλαξειδίου και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι τίμησαν τον τόπο τους από κάθε γώνια της γης, όσο μακριά και αν βρέθηκαν.
Εκεί δίδαξαν διδάσκαλοι – φυσιογνωμίες, που πέρα από το ήθος και την βαθειά γνώση για την εποχή τους και τον τόπο τους, μεταλαμπάδευσαν την αγάπη και τον σεβασμό για τις αξίες σε γενιές και γενιές.
Ήταν ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ που λειτούργησε από το 1830-1832, ένα  από τα πρώτα πέντε εν Ελλάδι, το όποιο κανείς δεν ξέρει, γιατί και πως πουλήθηκε σε ιδιώτες από ανεγκέφαλη Σχολική Επιτροπή.
Αργότερα, το 2000 αγοράστηκε-απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για να χρησιμοποιηθεί αφού ανακαινισθεί σε Μουσείο που θα εκτίθεντο τα αρχαία ευρήματα – θησαυρός του Γαλαξειδίου και της ευρύτερης περιοχής που σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου Δελφών.
Και διερωτάται κανείς: Ο σκοπός αυτός της απαλλοτρίωσης που κόστισε 60 εκατ. παλιές ελληνικές δραχμές γιατί δεν επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα; Ποιοι αδιαφορούν και γιατί;
Το 2012,  η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείο Πολιτισμού επενέβει με επείγουσες εργασίες, στερέωσης και αποκατάστασης του Καποδιστριακού Σχολείου.
Μετά από τρία χρόνια, γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για την δημόσια περιουσία που ξαναγοράστηκε και περιμένει παραδομένη στην ασέλγεια των ζώων και των ιθυνόντων;
Πώς προστατεύεται κ. αρμόδιοι ένα αξιόλογο μνημείο πολιτισμού του περασμένου Γαλαξειδιού;
Σε άλλες περιοχές της Γης, με σεβασμό, φροντίδα και αγάπη αξιοποιούν κτίσματα με πολύ λιγότερη ιστορία και αξία. Ψάχνουν και δυσκολεύονται να βρουν κάτι να στηρίξουν ιστορικά και κοινωνικά τις μνήμες τους.
 Πολιτισμός δεν είναι μόνο ο Απόλλωνας και η Δελφική Ιδέα, αλλά το πώς συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλο και κατ’ επέκταση πόσο σεβόμαστε την ιστορία και τα μνημεία μας, τα οποία δυστυχώς, στο φαλιρισμένο αυτό τόπο έχουν αφεθεί στο πέρασμα του χρόνου.
Ερωτούμε λοιπόν, τον Υπουργό Πολιτισμού, το Βουλευτή Φωκίδας, το Δήμαρχο Δελφών, δεν αξίζει το Γαλαξείδι μια ιδιαίτερη προσοχή, αφού δεν ιδρύεται κάτι καινούριο , να συντηρηθεί το υπάρχον κτίριο από το ΕΣΠΑ και να γίνει ένα σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο, πραγματικό στολίδι για τον τόπο;
Αν θα είχατε την καλοσύνη να ασχοληθείτε κάποιος, κάπως με το συγκεκριμένο θέμα, ζητάμε να μας ενημερώσετε σχετικά. Εννοείτε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και μάλλον θα πρέπει να το κάνετε μέσω της εφημερίδας, αυτή την φορά…
Εμείς, πάντως, αφού ενημερωθούμε για τις προτάσεις που θα κάνετε στον αρμόδιο φορέα, θα επανέλθουμε… διότι και δυνατή φωνή έχουμε και μνήμη έχουμε και ήθος ποιούμε…
Εμείς θα επανέλθουμε…

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: