Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Reuters: Η Ελλάδα «έκαψε» την καλύτερη ευκαιρία της για συμφωνία



H αναξιοπιστία της Αθήνας κάνει τους δανειστές να φοβούνται το ρίσκο ενός τρίτου μνημονίου
Το δημοψήφισμα και η κυβερνητική αλλαγή
Ακόμη κι αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, παραπατώντας στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα ίσως να «έκαψε» την καλύτερη ευκαιρία της για μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, με την αποξένωσή της από τους εταίρους της ευρωζώνης, τη στιγμή που χρειάζεται περισσότερο την υποστήριξή τους, γράφει το Reuters.

Εξαγορά ομολόγων

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει συντρίψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων, που οι λύσεις που θα μπορούσαν να προσφερθούν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα είναι πια απρόσιτες.» σχολιάζει ο αρθρογράφος Paul Taylor.
«Από τη στιγμή που μία πλήρης άφεση του χρέους είναι πολιτικά αδύνατη, η δεύτερη καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αποπληρώσει τα ακριβά της δάνεια από το ΔΝΤ νωρίς, να εξαγοράσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και να επεκτείνει τη διάρκεια των ομολόγων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για να εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.» προτείνει το αρθρογράφος και θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο το πραγματικό επιτόκιο του ελληνικού χρέους θα έπεφτε κάτω από 2%, πολύ λιγότερο από αυτό που πλήρωνε η Αθήνα πριν από την κρίση το 2009. Παράλληλα θα μείωνε δραστικά το αρχικό ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στην Ελλάδα την «χώρο να αναπνεύσει» προκειμένου να αναβιώσει την οικονομία της.

Η πρόταση στον Σαμαρά και οι πρόωρες εκλογές

«Σε αντίθεση με τις ιδέες του Γιάνη Βαρουφάκη για την ανταλλαγή ομολόγων, η αποπληρωμή των ΔΝΤ και ΕΚΤ νωρίς θα ήταν νόμιμη και υποστηριζόμενη από προηγούμενο», συνεχίζει. Αλλά αν τα οικονομικά έχουν κάποια ουσία για την Ελλάδα, η πολιτική δεν έχει κανένα νόημα πια για τους εταίρους της» σχολιάζει ο Taylor και αποκαλύπτει ότι αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχθηκε ότι υπήρξαν διερευνητικές συνομιλίες με την προηγούμενη κυβέρνηση για αντίστοιχο πλάνο πέρυσι, «πριν ο Αντώνης Σαμαράς επιλέξει να επισπεύσει τις εκλογές που έχασε, αντί να ολοκληρώσει ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα διάσωσης» «Τώρα απλά δεν υπάρχει καμία διάθεση στην ευρωζώνη για να αναλάβει το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ», αναφέρει ο ίδιος.

Δυσπιστία στους δανειστές

Οι καταγγελίες Τσίπρα για την επιβαλλόμενη από την ΕΕ λιτότητα, οι απαιτήσεις για γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και η προσέγγιση του Βλαντιμίρ Πούτιν, η κωλυσιεργία Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και οι αρχικές εκκλήσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχουν κάνει να στερέψει η «δεξαμενή» συμπάθειας για την Αθήνα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Δανειστές όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία είναι αποφασισμένοι να παραμείνει εμπλεκόμενο το ΔΝΤ, ως εφαρμοστής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, γιατί δεν πιστεύουν ότι Ελληνες θα κρατήσουν το λόγο τους, ή ότι η Κομισιόν θα τους συγκρατήσει. Είναι αλήθεια, πως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που είχαν μπει σε πρόγραμμα μετά από την Ελλάδα, πέτυχαν συμφωνία με την ΕΕ για την αποπληρωμή των πιο δαπανηρών τους δανείων του ΔΝΤ ταχύτερα, αυξάνοντας τις ελπίδες της Αθήνας.

Το ρίσκο του τρίτου μνημονίου

Ομως, το Δουβλίνο και η Λισαβόνα κατάφεραν να το κάνουν παίρνοντας πιο φτηνά δάνεια από ιδιώτες δανειστές, αφού ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους και ανέκτησαν την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι στάσιμη και στερείται την πρόσβαση στις αγορές, ο μόνος τρόπος να πληρώσει τα 24 δισ. που χρωστάει στο ΔΝΤ και να εξαργυρώσει τα ομόλογα 27 δισεκατομμυρίων που κατέχει η ΕΚΤ θα ήταν ένα δάνειο από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.
Αυτό με τη σειρά του θα απαιτούσε οι κυβερνήσεις να πείσουν τα δικά τους κοινοβούλια να ρισκάρουν περισσότερα χρήματα φορολογουμένων από τα 170 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δανείσει στην Ελλάδα σε δύο πακέτα διάσωσης συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πολλοί οικονομικοί αξιωματούχοι και της ευρωζώνης πιστεύουν ότι ούτως ή άλλως η Αθήνα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, περίπου 30 δισεκατομμυρίων, αυτή τη χρονιά, ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Δημοψήφισμα ή αλλαγή κυβέρνησης

Ενα δημοψήφισμα, που θα ζητά από τους Έλληνες να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ με τίμημα επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή μία γρήγορη αλλαγή κυβερνητικού εταίρου, που θα φέρει στο σχήμα κεντρώους υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ίσως είναι οι καλύτερες επιλογές για τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη κι αν διασπάσουν το κόμμα του, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στο μεταξύ, καταλήγει το Reuters, οι δανειστές της Ελλάδας είναι διχασμένοι ανάμεσα στην επιθυμία να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη για να αποφύγουν το προηγούμενο της εξόδου μίας χώρας και το φόβο ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να αποφύγει τη λιτότητα και εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, θα μπορούσε να ενθαρρύνει ομοϊδεάτες του πολιτικούς στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: