Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Πρόταση Εξεταστικής επιτροπής στη Βουλη, υπογράφει και ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου

 
Προς τη Βουλή των Ελλήνων
Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων
(σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ.2 Σ και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής)
Τον Μάϊο 2010 υπογράφηκε η πρώτη δανειακή σύμβαση – συνδεδεμένη με το πρώτο Μνημόνιο κατανόησης (MoU) - μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Με την δανειακή σύμβαση επιβλήθηκε στην Ελλάδα η υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που εξουθένωσε την κοινωνία, διέρρηξε τον κοινωνικό ιστό και διέλυσε την οικονομία. Σήμερα και ενώ έχει μεσολαβήσει η υπογραφή δεύτερης Δανειακής Σύμβασης που συνοδευόταν από νέο Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο συνέχιζε και βάθαινε την πολιτική της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών έχει γίνει σαφές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη ότι το πρόγραμμα της υποτιθέμενης διάσωσης της ελληνικής οικονομίας έχει απολύτως αποτύχει.


Μετά από πέντε χρόνια επιτήρησης και Μνημονίων η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι δραματική. Το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ από 127,1% το 2009, το ποσοστό ανεργίας στο 27% από 9,5% το 2009, έχει καταργηθεί κάθε προστασία των εργαζομένων μέσω της συνολικής απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, το κοινωνικό κράτος έχει διαλυθεί και την κοινωνία μαστίζει μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, απόλυτα συνδεδεμένη με την πιο μακροχρόνια ύφεση σε καιρό ειρήνης. Μέχρι την μεγάλη πολιτική αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015, η δημοκρατία και οι θεσμοί είχαν δεχθεί μέγιστη και συστηματική υποβάθμιση, μέσα από τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας, την παράκαμψη του Κοινοβουλίου, τη νομοθέτηση υπέρ της διαπλοκής και τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, την παράδοση δημόσιων αγαθών και περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η Ελλάδα μετατράπηκε σε πειραματόζωο ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου με εργαλείο την εσωτερική υποτίμηση που οδήγησε εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην ανεργία και τη φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώθηκε η δημοκρατία και καταστρατηγήθηκαν και παραβιάσθηκαν βάναυσα τα ατομικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
Η εξεταστική επιτροπή της οποίας τη συγκρότηση ζητούμε οι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές πρέπει να διερευνήσει τα ζητήματα που ανέκυψαν κατά την χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και να αποδώσει τις ευθύνες που αναλογούν στους πολιτικούς πρωταγωνιστές της περιόδου οι οποίοι αποφάσισαν την είσοδο της χώρας στο καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας και υλοποίησαν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και την οικονομία της χώρας και θυματοποίησαν τον ελληνικό λαό.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει:
1. την περίοδο από τον Οκτώβριο 2009 έως τον Μάιο 2010 και την υπογραφή της πρώτης Δανειακής Σύμβασης ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες, τα γεγονότα, οι πράξεις και οι παραλείψεις που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την υπογραφή της (ενδεικτικά τα γεγονότα που πρέπει να διερευνηθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενδεχόμενη παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα του έτους 2009, την κερδοσκοπία σε βάρος των ελληνικών ομολόγων καθώς και το ενδεχόμενο οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων για την διαχείριση των ελληνικών ομολόγων να ευνόησαν την σχετική πρακτική κλπ).
2. την περίοδο από τον Μάιο 2010 έως τον Νοέμβριο 2011 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες που οδήγησαν στην υπογραφή της δεύτερης Δανειακής Σύμβασης.
3. την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία και οδήγησε στην απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την οικονομική καταστροφή των μικροομολογιούχων, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε την ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
4. την περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει ιδίως όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές Τραπεζών, τα κριτήρια επιλογής των συστημικών Τραπεζών, τους λόγους για τους οποίους έγινε αποδεκτό η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τιμή κατώτερη της αρχικής τιμής κτήσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των μετοχών των Τραπεζών αλλά και κάθε άλλο συναφές ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
5. κάθε άλλο ζήτημα που ενδέχεται να προκύψει στο πλαίσιο της διερεύνησης των ανωτέρω θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας οργάνων και μορφωμάτων που προορίσθηκαν νομοθετικά να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση των Μνημονίων και των Μνημονιακών στόχων, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η Γενική Γραμματεία Εσόδων κλπ
Στο πλαίσιο των ερευνών η Επιτροπή οφείλει να εξετάσει και να αξιολογήσει, μεταξύ άλλων, και κάθε διαθέσιμο στοιχείο που περιέχεται στις δικογραφίες που έχουν κατά την προηγούμενη πενταετία διαβιβασθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σχετίζονται με τα ανωτέρω υπό διερεύνηση θέματα.
Στόχος της Επιτροπής είναι η συγκέντρωση στοιχείων ώστε μεταξύ άλλων να διακριβωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης παράνομων πράξεων από πολιτικά ή άλλα πρόσωπα.
Θεωρούμε χρέος μας να ενεργήσουμε προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών-ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές- επιθυμεί και δικαιούται: ουσιαστική αναζήτηση των αιτιών και των ευθυνών για την πρωτοφανή οικονομική κρίση, μια κρίση χρέους που μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία και πλήττει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και την ίδια τη Δημοκρατία.
Με αυτό ακριβώς το πνεύμα και για αυτούς τους λόγους, οι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144επ. του Κανονισμού της Βουλής για την διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων.
Οι Βουλευτές που ζητούν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Οι προτείνοντες Βουλευτές
Τσίπρας Αλέξης
Αθανασίου Νάσος
Ακριώτης Γιώργος
Αμανατίδης Γιάννης
Αμμανατίδου Λίτσα
Αναγνωστοπούλου Σία
Αντωνοπούλου Ουρανία
Αποστόλου Βαγγέλης
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγενά Άννα
Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)
Βάκη Φωτεινή
Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βαρουφάκης Ιωάννης
Βέττας Δημήτρης
Βίτσας Δημήτριος
Βούτσης Νίκος
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου - Σαλτάρη Έφη
Γιαννακίδης Στάθης
Γκαρά Νατάσα
Γρηγόρης Σταύρος
Δέδες Γιάννης
Δελημήτρος Κωνσταντίνος
Δερμιτζάκης Κώστας
Δημαράς Γεώργιος
Δημητριάδης Μίμης
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Διώτη Ηρώ
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Δριτσέλη Παναγιώτα
Εμμανουηλίδης Δημήτρης
Ζάννας Ζήσης
Ζαχαριάς Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεḯν
Ζερδελής Γιάννης
Ήσυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής
Θελερίτη Μαρία
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιγγλέζη Κατερίνα
Ιωαννίδης Ηλίας
Καḯσας Γιώργος
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καματερός Ηλίας
Κανελλοπούλου Μαρία
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καραγιάννης Γιάννης
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Ευαγγελία
Καραναστάσης Απόστολος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Ειρήνη
Κατριβάνου Βασιλική
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κοδέλας Δημήτρης
Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα
Κοντονής Χαράλαμπος-Σταύρος
Κουράκης Τάσος
Κουρεμπές Φάνης
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Κυρίτση Αγλαḯα
Κωνσταντινέας Πέτρος
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Κωστοπαναγιώτου Ηλίας Κώτσιας Θωμάς
Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος
Λάππας Σπύρος
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Λέβα Βασιλική
Λεουτσάκος Στάθης
Μακρή Ραχήλ
Μανιός Νίκος
Μαντάς Χρήστος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μιχαλάκης Νίκος
Μιχελογιαννάκης Γιάννης
Μουσταφά Μουσταφά
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπαλλής Συμεών
Μπαξεβανάκης Δημήτρης
Μπάρκας Κώστας
Ξανθός Ανδρέας
Ξυδάκης Νικόλαος
Ουζουνίδου Ευγενία
Ουρσουζίδης Γιώργος
Παναγούλης Ευστάθιος
Πάντζας Γιώργος
Παπαδόπουλος Θανάσης (Σάκης)
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νικόλαος
Παραστατίδης Θεόδωρος
Πετράκος Θανάσης
Πολάκης Παύλος
Ρίζος Δημήτρης
Σακελλαρίδης Γαβριήλ
Σαμοḯλης Στέφανος
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σέλτσας Κωνσταντίνος
Σηφάκης Γιάννης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκούμας Θανάσης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ)
Σμιας Χρήστος
Σταθάκης Γιώργος
Σταθάς Γιάννης
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στέφος Γιάννης
Στρατούλης Δημήτριος
Συρίγος Αντώνης
Συρμαλένιος Νίκος
Σωτηρίου Ελένη
Τεκτονίδου Βούλα
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζαμακλής Χαρίλαος
Τζήκα Κωστοπούλου Δανάη
Τζούφη Μερόπη
Τόσκας Νίκος
Τριανταφυλλίδης Αλέκος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Τσανάκα Αλεξάνδρα
Τσίρκας Βασίλης
Τσουκαλάς Κωνσταντίνος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης
Χουντής Νικόλαος
Ψαρρέα Ελένη
Ψυχογιός Γιώργος
Καμμένος Παναγιώτης
Δαμαβολίτης Κωνσταντίνος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Καμμένος Δημήτρης
Κάτανας Χαρίσιος
Κόκκαλης Βασίλειος
Κόλλια – Τσαρουχά Μαρία
Κουντουρά Ελενα
Μαυραγάνης Νικόλαος
Νικολόλοπουλος Νικόλαος
Ξουλίδου Σταυρούλα
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος
Χαϊκάλης Παύλος

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: