Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

10η Απριλίου 1821

Ημέρα Σαλωνίτικης Ανάστασης
 
Ιστορική μέρα η 10η Απριλίου 1821. Μεγάλη και αξεχάστη μέρα για την Άμφισσα. Είναι συνυφασμένη με Πανουργιάδες και τα συν αυτώ παλικάρια του.
Είναι ημέρα επικίνδυνων αλλά και παλικαρίσιων αποφάσεων. Και για μεν τους Μωραΐτες το σύνθημα κατά το 1821 ήταν: «Τούρκος μην μείνει στο Μωριά, μηδέ στον κόσμο όλο». Για όλους τους Στερεοελλαδίτες και μάλιστα για τους Σαλωνίτες ήταν: «Ορέ Παλιοτουρκαλάδες, το κάστρο της Ωργιάς για άλλους κτίστηκε και ‘μεις γι’ αυτά τα παλιοσίδερα σας πολεμάμε, ορέ».
Αλλά Αγώνας χωρίς θυσίες γίνεται; Υπάρχει; Όχι βέβαια. Όταν λοιπόν, το κάστρο τούτο της Ωργιάς έπευτε στα χέρια των Ελλήνων (κι ήταν το πρώτο Κάστρο που απελευθερωνόταν) είχαμε και τον πρώτο νεκρό “για του Χριστού την πίστη την Αγία, για της Πατρίδας την Ελευθερία”. Ήταν ο Σταμάτης ο γιός του Προεστού της Αγόριανης Θοδωρή Τράκα, των Κομνηνών απόγονος, από Αυτοκρατορικές ρίζες.

Μαθαίνοντας ο Θοδωρής Τράκας για το θάνατο του γιού του του Σταμάτη είπε με σθένος και πόνο, τα δυο σε ένα ανακατωμένα: «Γάμος χωρίς σφαχτά δε… γένεται».
Ιδού το μεγαλείο της Φυλής μας. Ιδού το μεγαλείο της μέρας τούτης. Να με τι ξεκίνησαν τον Αγώνα οι Ησαΐες, οι Πανουργιάδες, οι Δυοβουνιώτηδες και οι Τρακοθοδωρήδες, Τρακοκομνάδες και τρακοσταμάτηδες.
Κρατήστε, λοιπόν, φίλοι μου, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους και ψάλατε τον πρώτο στίχο, την πρώτη στροφή του Εθνικού μας Ύμνου ευλαβικά.
Η Έλλαδα μας πρέπει να ζήσει και θα ζήσει!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: