Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Πληροφορίες για νέο Euro Working Group το πρωί της Δευτέρας - Ποιες είναι οι “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής κυβέρνησης


Σε αγώνα δρόμου εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ώστε μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου να έχει γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων. Στόχος είναι μέχρι τις 20 Απριλίου να έχει επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τα κλιμάκια των Θεσμών, να παραπεμφθεί για επεξεργασία στο Euro Working Groupκαι στη συνέχεια στο Eurogroupτης 24ης Απριλίου.
Ετσι,οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης αναμένεται να βρεθούν και πάλι στο προσκήνιο από σήμερα, Δεύτερα του Πάσχα, ενώ το Μεγάλο Σάββατο, τηλεδιάσκεψη διάρκειας μιας ώρας πραγματοποίησε το Brussels Group, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Ελλάδος με τους Θεσμούς. Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων μέχρι τις 24 Απριλίου, όταν πραγματοποιηθεί το Eurogroup στη Ρήγα της Λετονίας.
Ευρωπαίοι θεωρούν πιθανό να υπάρξει τελική συμφωνία μετά τις 24 Απριλίου

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πλέον πιο πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία στα τέλη του μήνα και μετά το Eurogroupτης 24ης Απριλίου, αφού η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης αφήνει το χρονικό περιθώριο μέχρι και το τέλος του Απρίλη.
Πάντως,η διαπραγμάτευση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επικεντρωθεί στο πιεστικό αίτημα των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, αίτημα που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.
«Αγκάθια» θεωρούνται:
- Το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού - Η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ - Η απαίτηση των πιστωτών για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων - Οι ομαδικές απολύσεις και - Οι ιδιωτικοποιήσεις.
Πάντως,ειδικά για τις τελευταίες την Κυριακή του Πάσχα, οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη έδειξαν πως η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη, αφού o υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ επανέλαβε την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δηλώνοντας: «Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η απόλυτη ανάγκη να παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ και όλος ο όμιλος της ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία και ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο. Η δημόσια ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να ανασυγκροτηθεί και ανασυγκροτημένη να γίνει ο πυλώνας και η ατμομηχανή για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και τη πορεία των διαπραγματεύσεων, δεν έχουν τελειωμό.
Αυτό που εξόργισε, όμως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι το δημοσίευμα της γερμανικής FAZ,στο οποίο γίνεται λόγος για "σοκαριστικές" διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, με σκληρές εκφράσεις όπως το "οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν σαν ταξιτζήδες".
Το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης, αναφέρει ότι προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, με τον έναν από τους αξιωματούχους αυτούς να διατείνεται πως ο Έλληνας εκπρόσωπος συμπεριφέρθηκε σαν «ταξιτζής».
Το υπουργείο Οικονομικών τόνισε πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα υποστηρίζοντας πως εάν δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά του Euroworking Group, τότε οι αναγνώστες της FAZ θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα και πως η εφημερίδα θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου της. "Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν την διαπραγμάτευση και την Ευρώπη", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: