Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Η χώρα χρειάζεται συμφωνία και 2 δισ. έως τις 12 Μαΐου


Ο ανασχηματισμός της διαπραγματευτικής ομάδας, η μυστική λίστα Τσίπρα και το πολυνομοσχέδιο - σκούπα. Ο αγώνας δρόμου και οι υποχρεώσεις των 2 δισ. ευρώ.
Σε μια σκληρή κούρσα με τον χρόνο έχει αποδυθεί η κυβέρνηση καθώς έως της 12 Μαΐου πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Τα ασφυκτικά περιθώρια ήταν αυτά που οδήγησαν στις αλλαγές της διαπραγματευτικής ομάδας και στην απόφαση για το πολυνομοσχέδιο – σκούπα.
Δραγασάκης: Στόχος η συμφωνία έως τις αρχές Μαΐου
Όπως έγινε γνωστό την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα αφορά σε δημοσιονομικά ζητήματα, στη φορολογική διοίκηση, στις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, στη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, στη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κ.ά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε: «Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι η επιδίωξή μας».

Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς οι υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους για μισθούς, συντάξεις και αποπληρωμές δόσεων μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες, φτάνουν στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα χρειαστεί 1,65 δισ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων. Ακολουθεί στις 6 Μαΐου η πληρωμή τόκων 190 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. Στις 12 Μαΐου θα πρέπει αν καταβάλει 700 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ ως δόση δανείου. Από τα συνολικά 2,6 δισ. Ευρώ που θα χρειαστούν έως τότε, η κυβέρνηση έχει θεωρητικά εξασφαλίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τα υπόλοιπα 2 δισεκατομμύρια αναζητούνται σε μια στιγμή που τα περιθώρια για εσωτερική χρηματοδότηση έχουν ήδη εξαντληθεί.
Ο ανασχηματισμός της ομάδας
Μποστά σε αυτήν την κατάσταση, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα, αναβαθμίζοντας το ρόλο που θα διαδραματίζει στο εξής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ταυτόχρονα την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Θεοχαράκης, ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει τη βάση για τη συμφωνία με τους δανειστές τον Ιούνιο.
Η μυστική λίστα...
H γερμανική εφημερίδα Bild έκανε λόγο για μια μυστική λίστα μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται να μην αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να μην ενισχύσει τα διακαιώματα των εργαζομένων στην εργατική νομοθεσία, να επιβάλει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, να επιβάλει φόρο πολυτελείας στις πολυτελείς διακοπές και να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι δύο κρίσιμες αλλαγές

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: