Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΩΚΙΔΟΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ   ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ   

Του Μητροπολίτη Φωκίδος  κκ.Θ Ε Ο Κ Τ Ι Σ Τ Ο Υ

Πρός:
Τον Ιερό Κλήρο και
τον ευσεβή και φιλόχριστο λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
 Αδελφοί μου, ευλογημένοι Χριστιανοί,
«Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια»
Η Αγία μας Εκκλησία καλεί να γιορτάσουμε το Πάσχα ως τη μόνη βεβαιότητα της πρόσκαιρης ζωής μας. Μας καλεί η κάθε στιγμή της ζωής μας να είναι μια νίκη όχι μόνον ενάντια στο βιολογικό θάνατο, αλλά μια νίκη ενάντια στο σκοτάδι αυτού του κόσμου. Η θλίψη μας και ο πόνος μας, αλλά και τα αδιέξοδά μας είναι το πέρασμά μας από την Μεγάλη Παρασκευή. Η ανάβασή μας στο Γολγοθά του βίου μας. Αλλά αυτή είναι και η θέλησή μας ζώντας εν Χριστώ, να είμαστε γεμάτοι από το φως Του. Αυτό το φως που παίρνουμε από την Εκκλησία μας εικονίζει το ανέσπερο και αιώνιο φως του Αναστημένου Χριστού.

Ο Κύριός μας έρχεται μέσα σ’ αυτό τον ταλαίπωρο βίο να μας μάθει τι είναι και ποια είναι η αληθινή ζωή. Ίσως μας βοηθούν οι δύσκολες μέρες που διερχόμαστε, να φέρουμε στη μνήμη μας εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν μας, όπου ηλικιωμένοι άνθρωποι, που είχαν περάσει από φοβερές δοκιμασίες, οδύνες, κινδύνους, πείνα, έχοντας όμως βαθιά και αληθινή πίστη, ζούσαν πραγματικά το Πάσχα. Προσέρχονταν διαρκώς στην Εκκλησία όλες αυτές τις Άγιες ημέρες, λάμβαναν το Χριστό αφού πρώτα είχαν νηστέψει και με τη βοήθεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είχαν οδηγηθεί στη μετάνοια, πλημμυρισμένοι από το φως του Χριστού, χαρούμενοι και γιορτινοί κάθονταν με την οικογένειά τους σε ένα τραπέζι, όπου με λιγοστά αγαθά γιόρταζαν πραγματικά. Αυτή την πραγματική γιορτή, αυτά τα ολόφωτα πρόσωπα κι’ αυτές τις τρυφερές πασχαλινές εικόνες, αξίζει να αναστήσουμε, γιατί αξίζει η ίδια μας η ζωή να είναι πλημμυρισμένη από το φως της Αναστάσεως, αλλά και τα καταχθόνια της ύπαρξης και της ψυχής μας, εκεί που φωλιάζει το κακό και μας διαστρέφει τόσο εμάς όσο και όλο τον κόσμο.
Μ’ αυτή την ισχυρή θέλησή μας, σας καλώ να αντισταθούμε στο σκοτάδι των καταχθονίων αυτού του κόσμου και να αφανίσουμε τον άρχοντά του με την ακλόνητη πίστη μας στον Αναστάντα Χριστό.
                    Αδελφοί μου και παιδιά μου αγαπητά,
          Χ ρ ι σ τ ό ς  Α ν ε σ τ η !      Α λ η θ ώ ς  Α ν έ σ τ η !
 
Με πατρικές ευχές και ευλογίες
            Ο  Μητροπολίτης
                        Φωκίδος   Θ ε ό κ τ ι σ τ ο ς
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: