Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Εφημερίς Φωκίς 3 Απριλίου 2015


 

   Μια εκδρομή με πολλά οφέλη, ιδιαίτερους συμβολισμούς και πατριωτική ανάταση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία μαθητών του Γυμνασίου Άμφισσας με τους εκπαιδευτικούς τους στην Κύπρο 12 - 15 Μαρτίου. Μετέχοντας σε πρόγραμμα ανταλλαγών Σχολείων Ελλάδας – Κύπρου είχαν υποδεχτεί τον περασμένο Δεκέμβρη στην Άμφισσα αντιπροσωπεία του Τσίρειου Γυμνασίου της Λεμεσού.
Με την υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Φωκίδας και του ιδιαίτερα ευαίσθητου σε θέματα παιδείας αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Μίχου 12 μαθητές και οι 3 συνοδοί εκπαιδευτικοί τους μετέβησαν νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο και πέταξαν το μεσημέρι για τη Λάρνακα. Τους παρέλαβαν απ’ το συμβεβλημένο σχολείο και μετά από σύντομη ξεκούραση σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, πήγαν στο Τσίρειο Γυμνάσιο όπου τους υποδέχτηκαν ο Διευθυντής κ. Ευαγόρας Καραγιώργης, υποδιεθυντές, εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της αντίστοιχης ομάδας του Γυμνασίου της Λεμεσού. Σε κλίμα εγκάρδιο και φιλικό μετέφεραν χαιρετισμούς, αλληλοσυστήθηκαν, αντάλλαξαν ευχές και οι μαθητές του Σχολείου μας παρουσίασαν με κείμενα και προβολή ψηφιακών εικόνων την πρόσφατη μεγάλη καταστροφή του ελαιώνα της Άμφισσας από την πυρκαγιά της 05-08-2013.


 
    Οι ελληνοκύπριοι συμπόνεσαν την περιοχή μας και ζήτησαν με ενδιαφέρον να πληροφορηθούν περισσότερα για την τιμωρία των υπευθύνων και τις προσπάθειες αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένη παράσταση ενός σύντομου θεατρικού έργου που γύρισαν στο σχολείο οι μαθητές του Γυμνασίου μας και αναπαριστά την ιστορία του αρχαίου Επικλή που σύνδεσε με θαυμαστό τρόπο την Κρήτη (αρχ. Όαξο), την Άμφισσα και την Κύπρο. Ο Διευθυντής του Τσίρειου πρότεινε να συνθέσει μουσική για το έργο σε μελλοντικό ανέβασμά του.
    Παραδίδοντας μαθήματα παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας, ο Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων του Τσίρειου (πρόεδρος ο κ. Ευ. Πατσαλίδης) είχε ετοιμάσει εκλεκτά φαγητά και γλυκίσματα που προσφέρθηκαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με προπόσεις για το «καλώς ήρθατε» και υγεία και πρόοδο των μαθητών κι εκπαιδευτικών των 2 Σχολείων και τις καλλίτερες μέρες για τον Ελληνισμό, Ελλαδίτες κι Ελληνοκυπρίους. Οι γόνιμες συζητήσεις για εκπαιδευτικά και εθνικά ζητήματα, αλλά και της σύσφιγξης των σχέσεων των 2 σχολείων και οι ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων κορύφωσαν την από κάθε άποψη συγκινητική βραδυά!

Την επομένη με λεωφορείο οι αντιπροσωπείες των σχολείων μετέβησαν στη Λευκωσία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο όπου 38 σχολεία Ελλάδας και Κύπρου έκαναν την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Χρυσοπράσινο φύλλο». Την ευθύνη της άρτιας διοργάνωσης της εκδήλωσης είχαν οι κα Έλενα Περικλέους και ο δρ. Ανδρ. Χατζηχαμπής. Το Σχολείο μας με το εξαιρετικό πανό του (σε μουσαμά) με το σύνθημα «ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ» και φωτογραφία στο χάρτη των 2 σχολείων ξεχώρισε αποσπώντας δίκαιους επαίνους. Ρίγη συγκίνησης στο τέλος με το ψάλσιμο του εθνικού μας ύμνου. Ακολούθησε ξενάγηση στις φυλακές της Λευκωσίας όπου οι αποικιοκράτες Άγγλοι έκλειναν και απαγχόνιζαν αγωνιστές της ελευθερίας και της Ένωσης της Κύπρου στον αγώνα του 1955-59. Συνέπεσε η επίσκεψη προσκύνημα με την επέτειο εκτέλεσης του τελευταίου ήρωα, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Λίγες μέρες πριν είχε περάσει από κει απ’ τα φυλακισμένα μνήματα κι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας παίρνοντας και  εκείνος δύναμη στο δύσκολο αγώνα που δίνει για την Ελλάδα με τους σύγχρονους «κυρίαρχους».
 
    Με βροχερό καιρό συνεχίστηκε η ξενάγηση στη Λευκωσία στο Μουσείο Κυπριακού Αγώνα απέναντι απ’ το Παγκύπριο Γυμνάσιο και δίπλα στην Αρχιεπισκοπή. Ένα κτίριο με ευφάνταστο τρόπο οικοδομημένο όπου εκτίθενται αυθεντικά στοιχεία μνήμης κι εξαίσιες αναπαραστάσεις – άκρως συγκινητικές του αγώνα των γενναίων για ελευθερία! Το γεύμα στη Λήδρας έφερε τα βήματα ως την πράσινη γραμμή που αγκυλώνει την ψυχή το 40χρονο αίσχος της μόνης με τη βία διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης.
    Επιστροφή το βράδυ στη Λεμεσό, παρακολούθηση της ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου στο νεόδμητο ναό του Πρ. Ηλία και βόλτα στη μαγευτικά διαμορφωμένη μαρίνα της Λεμεσού και κατόπιν στο επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο της πόλης. Παρέα, εγκάρδιοι ξεναγοί κι αμφιτρύωνες ο κ. Άντρος Αγαπίου αστυνόμος με τη σύζυγό του Πηνελόπη μικροβιολόγο και τα 2 θαυμάσια παιδιά τους τον Μάριο και το Νεόφυτο. Η αδελφή της Πηνελόπης έχει παντρευτεί τον κ. Σ. Καραηλιά και είναι γονείς του Δημήτρη και της Μαρίας που βοήθησαν με περισσότερους ρόλους την εκδρομή στην Κύπρο. Συζητήσεις σε πολύ οικείο κλίμα κι αγαλλίαση απ’ τη συνάντηση συντοπιτών, εμβάθυναν την κατανόηση πολλών πραγμάτων στο ταξίδι αυτό στην Κύπρο.
    Νωρίς το πρωί της επομένης (Σάβ. 14/3) με λεωφορείο μέσα από πορτοκαλεώνες, αλυκή και τμήματα της αγγλικής βάσης, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Ακρωτηρίου. Μας υποδέχτηκαν ο δρ. Ανδρ. Χατζηχαμπής κι ο υπεύθυνος κ. Χρύσης Κλεοβούλου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο καλά οργανωμένο ΚΠΕ. Σε πλαϊνό του ΚΠΕ χώρο οι μαθητές έπαιξαν παντομίμα χωρισμένοι σε ομάδες για την οικολογική τους ευαισθητοποίηση, ακούγοντας και για την τεχνητή λίμνη που είχε φτιάξει ένας παλιός επίσκοπος Λεμεσού. Η εξοχική του κατοικία προσφέρθηκε απ’ τον τωρινό για να γίνει το ΚΠΕ! Επιστρέφοντας η ομάδα σταμάτησε και ξεναγήθηκε στον μεσαιωνικό πύργο στο Κολόσσι, ένα εντυπωσιακό μνημείο που στέκει ατραυμάτιστο απ’ το χρόνο με τις ζεματίστρες, τη σκάλα που σηκώνεται και πέφτει στην είσοδό του, τα εντοιχισμένα τζάκια και τη γυριστή σκάλα ανόδου στους δυο ορόφους του –οροφή. Στην ανοιξιάτικη λιακάδα και μέσα στη Λεμεσό το λεωφορείο έφερε τους μικρούς εκδρομείς της Άμφισσας στη Μητρόπολη. Η κανονισμένη συνάντηση με τον Πανιερώτατο Λεμεσού δεν έγινε, λόγω μιας ξαφνικής υποχρέωσής του. Τα παιδιά δέχτηκε ο πρωτοσύγκελος π. Ισαάκ και τους παρατέθηκε γεύμα στη Μητρόπολη. Προσφέρθηκαν δώρα και η αποστολή κατόπιν επέστρεψε στο ξενοδοχείο. Μια δυνατή μπόρα του απογεύματος χάλασε τα σχέδια της τελευταίας βραδιάς στη Μεγαλόνησο.
 
    Νωρίς το πρωί της Κυριακής, το λεωφορείο με τις αποσκευές της επιστροφής πέρασε από το εντυπωσιακό νεολιθικό χωριό της Χοιροκοιτίας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους ανασκαφής κι αποκατάστασης των κυλινδρικών πέτρινων οικημάτων που υπήρχαν από το 7000 π.Χ. Επόμενος και τελευταίος σταθμός η Λάρνακα με το ναό του αναστηθέντα Λαζάρου, απ’ τους χρόνους του βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ του Σοφού και το παραθαλάσσιο κάστρο της με τα κανόνια παλαιότερης και νεότερης εποχής. Πλάι του ένα τζαμί και στην παραλία οι φοινικούδες… Μετά από λίγο σήμανε η ώρα της επιστροφής. Στο αεροδρόμιο, επιβίβαση σε αεροσκάφος και η τελευταία εικόνα της ηλιόλουστης στο δειλινό Κύπρου, που από ψηλά δεν έδειχνε διαιρεμένη, όπως 41 χρόνια βασανίζεται απ’ τους Τούρκους εισβολείς. Το βράδυ με το λεωφορείο η πόλη δέχτηκε πίσω την αποστολή, έτοιμη να ξαναριχτεί στους εδώ ρυθμούς ζωής.
    Το ταξίδι-προσκύνημα σ’ έναν τόπο ελληνικό και δοκιμαζόμενο άφησε στις ψυχές έντονες στιγμές και μνήμες αξέχαστες. Το ζεστό, πολύ εγκάρδιο και φιλόξενο πνεύμα των ελληνοκυπρίων, η φιλική τους διάθεση σε κάθε βήμα, η απλότητα στις συζητήσεις, η προθυμία τους να αφηγούνται γεγονότα που νιώθεις ότι η ιστορία εκεί είναι παρούσα, οι αγωνίες τους, που δεν είναι αλλιώτικες από τις δικές μας, η εύηχη κελαρυστή τους διάλεκτος, όλα σε κάνουν ν’ αγαπάς απ’ την πρώτη στιγμή τον τόπο, να νιώθεις την αδικία που υφίσταται εδώ και 41 χρόνια και να δένεσαι γρήγορα με τους φίλους που εκεί γνωρίζεις. Τα βιβλία-δώρα τους διατηρούν τα εναργή συναισθήματα της επίσκεψης. Η θετική παρουσία των δικών μας μαθητών και οι επαφές τους με τους εκεί συμμαθητές τους, μας κάνουν να πιστεύουμε σε ακόμη δυνατότερη ενότητα του ελληνισμού στο μέλλον.
 

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: