Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Σήμερα το Euroworking Group με τα χρήματα να τελειώνουν


Σήμερα η συνεδρίαση του Euroworking Group, αύριο η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ και μεθαύριο Παρασκευή το Eurogroup.

Με τη χώρα να φτάνει στα όρια της ταμειακής της αντοχής συνεδριάζει σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Euroworking Group, ενόψει και της αυριανής συνάντησης Τσίπρα- Μέρκελ στις Βρυξέλλες -στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό- αλλά και του Eurogroup της Παρασκευής.
Με βάση τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων το μόνο που μπορεί να περιμένει η Αθήνα μέχρι την Παρασκευή είναι μια «έκθεση προόδου» η οποία θα επιβεβαιωθεί την Παρασκευή από τους υπουργούς Οικονομικών -και ενδεχομένως θα συνοδευτεί από μία δήλωση- και θα λειτουργήσει ως βάση για μια ενδεχόμενη συμφωνία έως το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η κυβέρνηση, παρά τη σωρεία δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο για ένα ενδεχόμενο Grexit, παραμένει αισιόδοξη για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα να έρχονται μόλις χθες από το Brussels Group στο Παρίσι, όπου οι εκπρόσωποι των «θεσμών» διαπίστωσαν «πρόοδο» καθώς η ελληνική πλευρά προσήλθε «με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι αόριστες αναφορές». Ωστόσο οι πάντες συμφωνούν ότι η συμφωνία είναι ακόμη μακριά.
Η αυριανή συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Αν ο κ. Τσίπρας βρει ευήκοα ώτα στο πάγιο αίτημά του για «πολιτική» λύση, έχει ήδη ακούγεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup προς το τέλος του μήνα. Αν οι δανειστές επιμένουν στην «παραβίαση» των κυβερνητικών «κόκκινων» γραμμών, τότε τα πάντα είναι ανοιχτά.
Και μπορεί Τρισέ, Ντράγκι, Γιούνκερ, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, να δηλώνουν ότι το grexit δεν είναι επιλογή τους, αλλά οι πάντες γνωρίζουν ότι τα χρήματα τελειώνουν και δύσκολα οι διαπραγματεύσεις μπορούν να «τραβήξουν» μέχρι την 30η Ιουνίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: