Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012


ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!



Την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου μεταξύ των θεμάτων που θα περάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο  για την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδος είναι η αντικατάσταση μελών επιτροπής παρακολούθησης προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Καταγραφή – αποτύπωση – ταξινόμηση – μελέτη της συλλογής των πρωτοτύπων ανθιβόλων του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά. 


ΦΩΚΙΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 Γράφαμε:




ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ
Ικανότητας, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης

Το ενδιαφέρον της εφημερίδας μας για το έργο και τις τοιχογραφίες ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ χρονολογείται από το 1921 και γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι το πόσο χρήσιμα στοιχεία χρησιμοποίησαν από το αρχείο μας.
Ο Ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός της Άμφισσας «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» διακοσμείται από το μοναδικό σε τεχνική και δημιουργία έργο του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ. Ένα έργο που η Άμφισσα έπρεπε και λόγω καλλιτεχνικής αξίας αλλά και εκκλησιαστικής χρησιμότητας να το προσέχει «ως κόρην οφθαλμού». Πολλές οι ζημιές, πολλές οι άσκοπες και άσχετες παρεμβάσεις, πολλές ιδέες, πολλές κριτικές.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε η προσπάθεια διάσωσης και συντήρησης του. Όλοι οι Δήμαρχοι εν σειρά πρότειναν και υπόσχονταν να ξεκινήσει το σοβαρό αυτό εγχείρημα.
Τα τελευταία χρόνια και επί Δημαρχίας Νικολάου Φουσέκη μας δόθηκε η εντύπωση αλλά και η βεβαιότητα ότι το έργο αυτό παίρνει σάρκα και οστά.
Πρώτοι επικροτήσαμε και επαινέσαμε αλλά και βοηθήσαμε την σημαντική αυτή προσπάθεια.
Ημερίδες, ενημερωτικές συναντήσεις, φυλλάδια, λευκώματα, δείπνα και φιέστες, παρουσιάσεις, δεσμεύσεις και ποσά χρηματοδοτήσεων, επισκέψεις υπουργών, φωτογραφήσεις σε ψηφιακή μορφή, της δωρεάς της αείμνηστης Μίνας Παπαλουκά των Ανθιβόλων και το χειρότερο σκαλωσιές και πάλι σκαλωσιές!!
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια δεσμεύσεων, «χρηματοδοτήσεων» αλλά και «ολοκλήρωσης» ακόμη και σε απολογιστικά εκλογικά φυλλάδια μας ενημερώνουν ότι υπάρχει «έντονο πρόβλημα στον Μητροπολιτικό Ναό με την αποκόλληση τμημάτων από τις τοιχογραφίες – αγιογραφίες».
Όλα αυτά τα χρόνια που μας παρουσιάζεται έτοιμες αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές ακόμη και ανάλυση κονιαμάτων, ήταν μια «εικονική» πραγματικότητα που μας παρουσιάσατε;
Που πήγαν (εάν τα πήρατε) τα 1.500.000 ευρώ που έδωσε ο τ. Υπουργός Πολιτισμού Τατούλης;
Τόσα χρόνια και τώρα αντιληφθήκατε τα ρήγματα και τις υγρασίες που δέχεται ο Ναός λόγω, ως φαίνεται, του προβλήματος της στέγης του;
Που πήγαν οι αξιόπιστες μελέτες του Δελφιώτη Καθηγητή αγαπητού φίλου Ιωάννη Λυριντζή;
Που θάφτηκαν οι μελέτες συντήρησης της Ελίζας Πολυχρονιάδου και των συνεργατών της;
Που χαντακώθηκαν οι μελέτες αρχιτεκτονικής της Εύας Βαρουτά – Φλώρου;
Εσείς μας τα λέγατε και εμείς σας τα διαφημίζαμε…!
Γιατί σε συνεργασία με τον «διάδοχο σας» δεν στεγάσατε την ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΝΘΙΒΟΛΩΝ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ (και όχι ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ γιατί τα έργα πέταξαν) στο κτίριο ΚΟΡΔΩΝΗ αφού υπήρχαν «πλήρης αρχιτεκτονικές – στατικές μελέτες και τεύχη δημοπράτησης του έργου;
Από ποιον φίλο σας και πρώην σύμβουλό σας καταγράφηκαν τα Ανθίβολα και πόσα πληρώθηκε ο ίδιος και η ομάδα του;



Σε τι φωτογράφηση «υψηλής ανάλυσης» θα προχωρήσετε όταν ήδη υπάρχει η λεπτομερής φωτογράφηση των Ανθιβόλων από τον φωτογράφο Γεώργιο Μαραβέλια με εποπτεία της Ελίζας Πολυχρονιάδου και του συνεργάτη της Ηλία Μαγκαφά;
Και η παράδοση 349 Ανθιβόλων σε ψηφιακή μορφή από τον Ηλία Μαγκαφά που βρίσκονται σήμερα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας.
Αποτελούν καλλιτεχνική «προίκα σας» οι αγιογραφίες ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ ή θεωρείται ότι οι μόνοι ικανοί που υπάρχουν σ’ αυτό τον τόπο είσαστε εσείς;
Ότι μας είπατε…μας είπατε! Ότι έγινε…έγινε!
Φροντίστε όμως την ύστατη στιγμή να υπάρξει παρέμβαση διάσωσης του μοναδικού ιστορικού και καλλιτεχνικού μνημείου γιατί δεν θα μιλάμε πλέον για αποκόλληση Αγιογραφιών αλλά για «αποκόλληση» ικανότητας, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.   




Παραθέτουμε τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας Ιωάννη Τζαβάρα:

«Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το οποίο έγινε την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στην τροποποίηση του τεχνικού μας προγράμματος, είναι οι δημόσιες επενδύσεις και λέγεται ΚΑΠ 2009, μπήκανε μεταξύ των άλλων και δύο έργα τα οποία αφορούν γενικώς το έργο του Σπύρου Παπαλουκά. Το ένα είναι με τίτλο καταγραφή – αποτύπωση – ταξινόμηση – μελέτη της συλλογής των πρωτοτύπων ανθιβόλων του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, ιδιοκτησίας Δήμου Άμφισσας με σκοπό τη συντήρηση, προβολή και αξιοποίησή τους, ψηφίστηκε με έναν προϋπολογισμό 56.000 ευρώ και έγινε μετά από έγγραφο του Δήμου Άμφισσας που αφορά σχετική δέσμευση την οποία είχε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όταν παρέλαβε από την κ. Μίνα Παπαλουκά τα ανθίβολα μεταξύ των οποίων ήτανε οπωσδήποτε και μία προβολή αυτών. Η κ. Παπαλουκά στη διαθήκη της ξαναέθεσε το θέμα αυτό και αν τελικά αυτή η καταγραφή και η αποτύπωση και γενικά η προβολή των ανθιβόλων, δεν γίνει θα υπήρχε ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το Ίδρυμα Θεοχαράκη να πάρει από τον Δήμο Άμφισσας τα ανθίβολα. Άρα λοιπόν αυτό το θέμα και αυτός ο προϋπολογισμός μπήκε γι’ αυτό το σκοπό. Επίσης στο ίδιο Νομαρχιακό Συμβούλιο πήραμε μία απόφαση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την σύνταξη τεσσάρων μελετών. Για τις τέσσερις αυτές μελέτες είχε αρχίσει η προεργασία και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Άμφισσας. Συγκεκριμένα αφορά την σύνταξη αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης τοιχογραφιών Παπαλουκά, στατική μελέτη του Ναού της Μητρόπολης, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αποκατάστασης τοιχογραφιών και μελέτη ανάλυσης κονιαμάτων.
Οι μελέτες αυτές ξαναέρχονται στην επιφάνεια μετά από ένα έντονο πρόβλημα το οποίο υπάρχει στον Μητροπολιτικό Ναό με την αποκόλληση των κονιαμάτων, δηλαδή με την αποκόλληση τμημάτων από τις τοιχογραφίες – αγιογραφίες. Έχουμε έρθει σε επανηλλημένες επαφές και συσκέψεις και στην Αθήνα και στο Νομαρχιακό Κατάστημα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή με την 24η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την Διεύθυνση του Υπουργείου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και με την Διεύθυνση Συντήρησης. Θα έπρεπε λοιπόν να γίνουν αυτές οι μελέτες για να προβούμε εν συνεχεία στην εξεύρεση των χρημάτων και στην δημοπράτηση για την αποκατάσταση.
Προϋπολογισμοί των μελετών:
Αρχιτεκτονική μελέτη 25.000 ευρώ
Στατική μελέτη 10.000 ευρώ
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη 13.000 ευρώ
Μελέτη ανάλυσης κονιαμάτων 7.000 ευρώ»
Ας σταματήσουν πια οι μελέτες επί μελετών, γιατί θα τρίξουν τα κόκαλα του αείμνηστου Παπαλουκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: