Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Νέο ορόσημο οι αποφάσεις Ντράγκι για τη ρευστότητα


Στον Μάριο Ντράγκι έχει στραμμένο το βλέμμα της η Αθήνα. Tι θα αποφασίσει η ΕΚΤ την Τετάρτη για έντοκα και τράπεζες.
τον Μάριο Ντράγκι έχει στραμμένο το βλέμμα της η ελληνική κυβέρνηση καθώς η ρευστότητα αγγίζει πλέον οριακά επίπεδα. Η ελληνική αντιπροσωπεία στο Brussels Group γνωρίζει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία- έστω επί της αρχής- θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου. Κι αυτό γιατί χωρίς συμφωνία η ΕΚΤ όχι μόνο δεν θα μπορέσει να χαλαρώσει τους όρους χρηματοδότησης προς την Αθήνα αλλά θα βρεθεί στην θέση να πρέπει να ζορίσει ακόμα περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες.
Το Eurogroup στη Ρίγα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση από τη δόση των 7,2 δισ εάν δεν επέλθει «συμφωνία σε όλα». Η μόνη δίοδος για άμεση χρηματοδότηση λοιπόν είναι μια κατ' αρχήν μερική συμφωνία με παράλληλη αύξηση στο πλαφόν των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες. Βασική προϋπόθεση γι αυτό όμως είναι να δοθεί το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ.


Αυτό θα πρέπει να συμβεί πριν από την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωτράπεζας που θα εξετάσει το ζήτημα περαιτέρω κουρέματος των ελληνικών τίτλων.
Σε αυτή την περίπτωση η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτική.
Πριν από λίγες ημέρες ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής των κρατών της ευρωζώνης και ότι η ευθύνη βαραίνει στο Eurogroup. Η απάντησε μάλιστα δόθηκε με αφορμή σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο Ντράγκι σημείωνε πως «η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, τα οποία εκπονούνται και παρακολουθούνται από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αλλά επί των οποίων αποφασίζει το Eurogroup και ο ESM.
Δημοσίευμα της η WSJ ανέφερε πάντως ότι το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα εάν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα». Ο κ. Κερέ έκανε τη δήλωση αυτή στην διάρκεια συνάντησης ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης το βράδυ της Τετάρτης, όπου όμως ζήτησε πλήρη πολιτική κάλυψη. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε πως αν η Ελλάδα έρθει κοντά σε συμφωνία με τους πιστωτές για τους όρους που θα συνοδεύουν μια βιώσιμη βοήθεια και υπάρξουν ξεκάθαρες προοπτικές για άλλες πηγές χρηματοδότησης, το όριο για τα έντοκα μπορεί να αυξηθεί.Η αύξηση του ορίου στα έντοκα είχε εφαρμοστεί ξανά υπέρ της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2012 με απόφαση της ΕΚΤ.
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: