Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Εισήγηση Δημάρχου Δελφών για την απόφαση υποβολής υποψηφιότητας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης οι Δελφοί

 
Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο να συμβάλει στην προσέγγιση των λαών της Ευρώπης, είναι μια κοινοτική δράση για την ανάδειξη του πλούτου της ποικιλομορφίας, των κοινών πτυχών των ευρωπαϊκών πολιτισμών και τη βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.
Ο εν λόγω θεσμός καθιερώθηκε, κατόπιν πρότασης της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985, ως διακυβερνητική πρωτοβουλία. Η κοινοτική δράση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες, γνωρίζοντας ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Η χώρα μας έχει ήδη φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τρεις (3) φορές (Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997 και Πάτρα 2006).
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στις ανακηρυχθείσες πόλεις από το 2010 και μετά απονέμεται βραβείο «προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη», ύψους 1.500.000€. Κάθε έτος δύο πόλεις από διαφορετικό κράτος μέλος της Ε.Ε., δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο.

Ο διαγωνισμός για τη φιλοξενία του θεσμού ξεκινάει έξι (6) έτη νωρίτερα, ώστε οι πόλεις να διαθέτουν επαρκή χρόνο να προετοιμαστούν πριν την έναρξη του έτους εορτασμού.
Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον θεσμό το 2021, μαζί με τη Ρουμανία και μία πόλη από τις υποψήφιες ή δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε χώρες, η οποία θα γνωστοποιηθεί το 2017.
Η επίδραση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην πόλη ή περιοχή που τον αναλαμβάνει έχει προεκτάσεις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές. Ο τίτλος της ΠΠΕ εκτοξεύει από μόνος του την πολιτιστική παραγωγή μιας πόλης, ενώ οι τοπικοί πολιτιστικοί οργανισμοί βελτιώνουν τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες τους. Προωθείται επίσης η κοινωνική συνοχή και ο διαπολιτισμικός διάλογος. Σε οικονομικό επίπεδο θα αναφέραμε την αύξηση των τουριστικών ροών, την χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπλασης και τις διάφορες αλυσιδωτές επιδράσεις στους περισσότερους τομείς της τοπικής οικονομίας.
Ο Δήμος Δελφών διαθέτει τεράστια πνευματική και ιστορική βάση ώστε να αποτελέσει ισόβια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ωστόσο, η κληρονομιά από μόνη της δεν είναι αρκετή ώστε να κερδίσεις έναν τέτοιο τίτλο. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί κίνητρο και επιβράβευση μιας σύγχρονης και συντονισμένης διαδικασίας αλλαγής της εικόνας μιας πόλης ή ολόκληρης περιφέρειας προς τον «έξω» κόσμο.
Αυτήν την αλλαγή οραματιζόμαστε να κάνουμε. Οι Δελφοί, που αποτελούν ένα διαχρονικό σύμβολο πολιτισμού πρέπει να μπουν στον χάρτη του σύγχρονου πολιτιστικού και δημιουργικού γίγνεσθαι. Η Τοπική Κοινότητα Δελφών ομόφωνα διατύπωσε την επιθυμία διεκδίκησης της Π.Π.Ε. Εμείς ως Δημοτική Αρχή του μοναδικού τόπου των Δελφών θα επιχειρήσουμε να δράξουμε την ευκαιρία που δίνεται μέσω αυτού του θεσμού. Βεβαίως, προσδοκούμε την ανταπόκριση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην πρόκληση αυτή.
Εκπέμπουμε σύνθημα ομοψυχίας και  συντονισμένης δράσης. Μόνο ένα τέτοιο κλίμα θα κάνει πραγματικότητα αυτό που μοιάζει με όνειρο.
Εισηγούμαστε την έναρξη της διαδικασίας διεκδίκησης του τίτλου Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 για τους Δελφούς και το Δήμο Δελφών με την στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην οποία θα απευθύνουμε αμέσως αίτημα στήριξης.
Προτείνουμε την σύσταση μίας ομάδας εργασίας με Απόφαση Δημάρχου, με αρμοδιότητες την επιδίωξη του συγκεκριμένου στόχου. Προτείνουμε επίσης να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταρτιστεί ένας πλήρης και ανταγωνιστικός φάκελος για την υποψηφιότητά μας, έως την καταληκτική ημερομηνία της 23ης Οκτωβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: