Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Επί τάπητος οι λεπτομέρειες για το σχηματισμό της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Διαφωνίες για μετενέργεια και μεταναστευτικό
Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων συνεδρίασαν και αυτοί προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.
«Αγκάθι» στις συνομιλίες φέρεται να αποτελεί το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά της μετενέρειας σε ισχύ, τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας καθώς παραμένουν επίσης οι διαφορές για το μεταναστευτικό.

Τα επιμέρους της προγραμματικής συμφωνίας
Πάντως, ο κεντρικός κορμός της προγραμματικής συμφωνίας έχει οριστικοποιηθεί, με σαφή διάθεση συνεργασίας εκ μέρους των τριών κομμάτων προκειμένου να επιτύχει στο έργο της και να μην καταρρεύσει υπό το βάρος των εξελίξεων σε χρόνο μικρότερο της διετίας.
Άμεση προτεραιότητα όπως αναφέρεται σαφώς στο κείμενο του κοινού προγραμματικού πλαισίου είναι η επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου με κορυφαία ζητήματα την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, την ελάφρυνση των μικρομεσαίων εισοδημάτων με ρητή αναφορά ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.
Διαφωνίες προκύπτουν στη φορολόγηση των επιχειρήσεων καθώς η θέση της ΝΔ είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η μείωση του συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα με ανώτατο όριο το 32%. Η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και της διατήρησης στα σημερινά επίπεδα των φορολογικών συντελεστών.
Διάσταση απόψεων επίσης υπάρχει στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, της κατάργησης του νόμου Ραγκούση και των αλλαγών στον εκλογικό νόμο, αλλά προκειμένου να αποφευχθεί η ρήξη μεταξύ των κομμάτων η επεξεργασία για την τελική θέση στα θέματα αυτά, έχει «παγώσει».
Η τριμερής επιτροπή συμφωνεί στην ανάγκη να σταματήσουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, να καταργηθεί το «χαράτσι» στα ακίνητα και να αντικατασταθεί από ένα νέο τέλος που θα λαμβάνει υπόψη του τα εισοδήματα των πολιτών και να υιοθετηθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.
Έμφαση δίνεται στο θέμα ων αποκρατικοποιήσεων και της ανάπτυξης με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ειδικότερα του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: