Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Καύσωνας εν όψει…Πώς να τον αντιμετωπίσω ανώδυνα και αποτελεσματικά

Το Καλοκαιράκι έφτασε και οι ζέστες μέρα με την μέρα ανεβαίνουν στα ύψη!
Ο ήλιος όμως για να μην γίνει από φίλος μας εχθρός μας, πρέπει να αντιμετωπίζεται σωστά καθημερινά και με μέτρο


Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι η  αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως, η αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών, η προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, η κάλυψη του κεφαλιού μας (καπέλο, ομπρέλα κ.λπ.), η αποφυγή κάθε βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο ιδιαίτερα κατά τις ώρες υψηλής ηλιοφάνειας 11:00 με 15:00.
Αναλυτικότερα, πρέπει να πίνετε πιο πολλά υγρά, που να μην περιέχουν αλκοόλ, ανεξάρτητα από το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε υγρά! Αν ο γιατρός, σας περιορίζει την ποσότητα υγρών που πρέπει να πίνετε ή λαμβάνετε διουρητικά, ρωτήστε τον πόσο νερό πρέπει να πίνετε, όσο διαρκεί ο καύσωνας. Μην πίνετε υγρά που περιέχουν καφεΐνη ή μεγάλες ποσότητες ζάχαρης καθώς σας κάνουν να χάνετε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα υγρών. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τα πολύ κρύα ποτά.
Μείνετε σε εσωτερικό χώρο και αν είναι δυνατόν, σε χώρο με air-condition. Αν το σπίτι σας δεν έχει κλιματιστικά, πηγαίνετε σε ένα εμπορικό κέντρο ή σε κάποιο δημόσιο κλειστό χώρο με κλιματισμό. Ακόμα και η παραμονή λίγων ωρών σε χώρο που κλιματίζεται μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να παραμείνει δροσερό όταν επιστρέφετε στη ζέστη.
Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορεί να παράσχουν ανακούφιση αλλά όταν η θερμοκρασία φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα πιθανόν δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν τη θερμοπληξία. Το να κάνετε μπάνιο ή ντους με δροσερό νερό ή το να μετακινηθείτε σε χώρο με κλιματισμό είναι καλύτερος τρόπος για να δροσιστείτε.
Να φοράτε ελαφριά ρούχα, ανοιχτόχρωμα και χαλαρά στο σώμα.
Να μην αφήνετε ποτέ κάποιον σε κλειστό, παρκαρισμένο αυτοκίνητο.
Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως η πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, η κατανάλωση γευμάτων που θα περιλαμβάνουν κυρίως φρούτα και λαχανικά πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών, πολλά και συχνά ντους.
Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη, να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως νερό κ.λπ.
Αν πρέπει να βγείτε έξω
Θα πρέπει να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας, τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Περιορίστε την άσκηση. Αν πρέπει να ασκηθείτε, να πίνετε κάθε ώρα δυο ποτήρια υγρά, χωρίς αλκοόλ. Να αναπαύεστε σε σκιερά μέρη. Πρέπει να προστατευτείτε από τον ήλιο με το να φοράτε καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό υψηλής προστασίας.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο.
Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με:
• Αυξημένη θερμοκρασία του σώματος
• Σπασμούς
• Εμετούς
• Διάρροια
• Διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος
• Απουσία εφίδρωσης
• Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου
• Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λπ.
Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του καύσωνα, που είναι:
• Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
•Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.
•Τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
• Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: