Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΒΟΜΒΑ Πολ Κρούγκμαν: Εκτός ευρώ η Ελλάδα, το προσεχές 12μηνο

Έκπληξη αν η Ελλάδα καταφέρει να μείνει άλλον ένα χρόνο στο ευρώ

Μεγάλη έκπληξη θα αποτελεί, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, Paul Krugman εάν η Ελλάδα καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη για πάνω από έναν ακόμα χρόνο.
«Η κρίση στην ευρωζώνη ήταν αναπόφευκτη, από την στιγμή που υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992», τόνισε σε συνέντευξή του στην Independent.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, απάντησε ότι, κάτι πρέπει να γίνει και αυτό πρέπει να είναι να βγει η χώρα από το ευρώ. «Θα με εξέπληττε εάν συνεχίσουν για πάνω από 2 χρόνια να βρίσκονται εντός ευρωζώνης», τόνισε.
Κατά τον Krugman το γεγονός που θα αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα, είναι όταν η ΕΚΤ σταματήσει τον έκτακτο δανεισμό προς τις τράπεζες. «Κανείς δεν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά από ένα σημείο και μετά είναι αναπόφευκτο», δήλωσε.
Επιπλέον σημείωσε ότι, αν ήταν Έλληνας καταθέτης θα προσπαθούσε να βγάλει τα χρήματά του από τις τράπεζες, «θα ανησυχούσα ότι μετά από ένα Σαββατοκύριακο ο λογαριασμός μου θα μπορούσε να έχει μετατραπεί σε δραχμές με αξία μειωμένη κατά 50% ή 30%».
Εν συνεχεία ερωτώμενος αν η χώρα θα είναι καλύτερα εκτός ευρώ, ο οικονομολόγος τόνισε ότι, υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης, μια από τις οποίες είναι κατά τον ίδιο, ο τουρισμός. «Το σκηνικό στη χώρα θα ήταν άσχημο για έξι μήνες με έναν χρόνο, αλλά μετά ένας μεγάλος αριθμός Βρετανών τουριστών θα θέλει να επισκεφτεί τα ελληνικά νησιά».
Σύμφωνα με τον Krugman, μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται απαίσιο, αλλά συγκριτικά με το 50% της ανεργίας στους νέους ανθρώπους, ενδέχεται τελικά να μην είναι και τόσο κακό. Ωστόσο, όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα τι θα γίνει στο μέλλον.
Στο ερώτημα της Independent για τις συνέπειες που θα είχε η έξοδος της χώρας στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ο καθηγητής τόνισε ότι, δεν είναι η Ελλάδα αυτό που προκαλεί την ανησυχία στην περιοχή, αλλά οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα προκληθούν από αυτή.
«Αν αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ξέρουμε ότι η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, αφού θα ακολουθήσει bank run σε Ιταλία και Ισπανία», πρόσθεσε.
Για τον καθηγητή, στο σταυροδρόμι που έφτασε η ευρωζώνη, οι επιλογές είναι δύο. «Είτε ο δανεισμός της ΕΚΤ θα αυξηθεί και επιπλέον η δημοσιονομική πολιτικής θα επεκταθεί τοποθετώντας υψηλότερο τον στόχο του προϋπολογισμού ή μια πλήρη διάλυση».
Σύμφωνα με τον ίδιο και τα δύο σενάρια μοιάζουν αδύνατα, αλλά ένα από τα δύο θα συμβεί και θα είναι αυτό που θα επιλέξει στο τέλος η Γερμανία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

απο το στομα σου και στου θεου το αυτι. προσπαθουν να μας τρομοκρατησουν για να ψηφισουμε νδ και να μας εχουν οι ευρωπαιοι σηκω πανω κατσε κατω? νομιζουν οτι φοβομαστε; τι να φοβιθουμε; αν θα παιρνουμε τον μισθο μας σε δραχμες ή ευρω; αφου ειμαστε ανεργοι, δεν εχουμε μισθο και αυτοι που εχουν θα φτασει σε επιπεδα βουλγαριας. οπως και να το κανεις δηλαδη φτωχοι θα ειμαστε, τι νομισμα θα εχουμε μας νοιαζει;