Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ορκίστηκε η νέα Βουλή των 2 ημερών!


Οι βουλευτές δεν θα λάβουν αποζημίωση δεκαπενθήμερου

48 ώρες, τόσο θα μείνουν βουλευτές οι 300 που ορκίζονται σήμερα. Δε θα πάρουν αποζημίωση και θα μείνουν στην ιστορία ως οι βουλευτές της μιας μέρας…
Όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, ο Βύρων Πολύδωρας θα ασκήσει καθήκοντα προσωρινού Προέδρου καθώς ήταν αντιπρόεδρος στην προηγούμενη Βουλή και επανεξελέγη. Ο κ. Πολύδωρας αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της βουλευτικής περιόδου, θα ανακοινώσει στη Βουλή τον κατάλογο των βουλευτών και στη συνέχεια θα καλέσει τους βουλευτές να δώσουν το οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο.

Η στιγμή όπου η Χρυσή Αυγή μπαίνει στη Βουλή:
Λίγα λεπτά πριν τις 10 έφτασαν στην Βουλή όλοι μαζί οι 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Μπροστά πήγαινε ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και δίπλα του η σύζυγός του, επίσης βουλευτής Ελένη Ζαρούλια. Όταν ο Β. Πολύδωρας ζήτησε από τους βουλευτές να σηκωθούν όρθιοι, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής παρέμειναν καθιστοί.
O Βύρωνας Πολύδωρας διαβάζει προεδρικό διάταγμα και τις επιστολές των προέδρων των Κ.Ο. για το ποια από τις 2 περιφέρειες που εξελέγησαν προτιμούν να είναι βουλευτές:
Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε τη Μεσσηνία αντί για τη Μαγνησία
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε Α΄ Αθήνας αντί για Αχαΐα
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Α’ Θεσσαλονίκης αντί για Ηράκλειο
Ο Πάνος Καμμένος τον Έβρο αντί για Β’ Αθηνών.
Η Αλέκα Παπαρήγα τη Β΄ Αθηνών αντί Α’ Θεσσαλονίκης
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος την Α’ Αθηνών αντί Β΄ Αθηνών
Ο Φώτης Κουβέλης τη Β΄ Αθηνών αντί της Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν θα πάρουν αποζημίωση οι νέοι βουλευτές:
Η απόφαση ήταν ομόφωνη από όλα τα κόμματα. Oι νεοεκλεγέντες βουλευτές δεν θα διεκδικήσουν την αποζημίωση τους για το δεκαπενθήμερο από την 6η Μαΐου των εκλογών έως και την 19η Μαΐου την ημέρα διάλυσης της βουλής με σκοπό την προκήρυξη των νέων εκλογών. Το ποσό των 2.500 ευρώ λοιπόν δεν θα τους καταβληθεί, εν όψει βαθιάς οικονομικής κρίσης και πολιτικής αστάθειας. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος είχε ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες από την προηγούμενη Δευτέρα.

Γλίτωσαν 900.000 ευρώ
Ένα θέμα, το οποίο… ταλάνιζε τους επικεφαλής της Βουλής, ήταν το αν θα πληρωθούν οι νέοι βουλευτές! Σε άλλες… εποχές, οι βουλευτές ξεκινούσαν να αμείβονται από την επομένη των εκλογών και μέχρι τη διάλυση της Βουλής. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό θα έπρεπε να γίνει για 12 ημέρες, από τις 6 Μαΐου μέχρι τις 18, οπότε και αναμένεται να διαλυθεί το Κοινοβούλιο. Όπερ σημαίνει περίπου 900.000 ευρώ συνολικά για τους 300 βουλευτές.

Η δύναμη των κομμάτων, όπως διαμορφώθηκε από την κάλπη της 6ης Μαΐου, έχει ως εξής:
*ΝΔ: 108 βουλευτές, εκ των οποίων οι 37 εκλέγονται για πρώτη, 14 επανέρχονται στα έδρανα, στα οποία θήτευσαν κατά το παρελθόν, αλλά δεν ήταν στην τελευταία Βουλή και 57 επανεκλέγονται
*ΣΥΡΙΖΑ: 52 βουλευτές, εκ των οποίων 39 νέα πρόσωπα, τρεις επανελθόντες και 10 παραμένοντες
*ΠΑΣΟΚ: 41 βουλευτές, εκ των οποίων 32 νέοι,
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 33 βουλευτές, εκ των οποίων 21 νέοι, δύο επανελθόντες και 10 παραμένοντες.
*ΚΚΕ: 26 βουλευτές, εκ των οποίων 11 νέοι, δύο επανελθόντες και 12 παραμένοντες.
*Χρυσή Αυγή: 21 βουλευτές, όλοι νεοκλεγέντες.
*ΔΗΜΑΡ: 19 βουλευτές, εκ των οποίων 13 νέοι, μια επανελθούσα και 5 παραμένοντες.
Συγκεντρωτικά, οι νέοι είναι 149, οι επαενελθόντες 25 και οι παραμένοντες 126.

Δεν υπάρχουν σχόλια: