Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα!



Χωρίς καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κανένα κόμμα, όπως έδειξαν οι κάλπες των χθεσινών εκλογών στη χώρα μας.
Τα κόμματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις ευθύνες τους! Οι αγανακτισμένοι Έλληνες του Μνημονίου, της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ, τιμώρησαν τους πολικούς τους για τα τραγικά λάθη των τελευταίων ετών που έφεραν τη χωρά στο χείλος της καταστροφής.
Μεγάλος νικητής το ΣΥΡΙΖΑ που μπαίνει στη Βουλή ως κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ μεγάλος χαμένος το ΠΑΣΟΚ που χάνει όπως φαίνεται έδρες που ιστορικά ανήκαν στην παράταξη του και μένουν εκτός Βουλής μεγάλα ονόματα της παράταξης όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Φίλιππος Πετσάλνικος.
Χαρακτηριστικό των εκλογών είναι το «σπάσιμο» του δικομματισμού που τυραννούσε την ελληνική κοινωνία από τη μεταπολίτευση, αλλά και η παρουσία της Χρυσής Αυγής, ενός νεοναζιστικού κόμματος στην ελληνική Βουλή!
Εντυπωσιακή ωστόσο, είναι η παρουσία στη Βουλή ενός πολύ νέου κόμματος αυτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου.
Για την ακρίβεια στο 98,37% της Επικράτειας, τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα και οι έδρες που καταλαμβάνουν στη Βουλή, όπως καταγράφονται στα αποτελέσματα του υπουργείου εσωτερικών είναι:

ΝΔ ποσοστό                                     18,85%       και         108 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ                                          16,78%       και         52 έδρες

ΠΑΣΟΚ                                          13,18%       και         41 έδρες

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ             10,60%       και        33 έδρες

ΚΚΕ                                                8,48%         και         26 έδρες

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ                                  6,97%         και        21 έδρες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ             6,11%         και        19 έδρες

Δεν μπαίνουν στη Βουλή

Εκτός Βουλής μένουν το ΛΑΟΣ με ποσοστό 2,90%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2,93% και η Δημοκρατική Συμμαχία με ποσοστό 2,56%.
Η αποχή έφτασε το 35%

Το μεγάλο στοίχημα!

Έχασε το μεγάλο στοίχημα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ζήτησε από το λαό καθαρή εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Εντούτοις σήμερα το μεσημέρι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ζήτημα είναι πως, αφού ακόμα και να συνάψει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και οι δύο μαζί δεν βγάζουν πάνω από 150 έδρες.
Τα τελικά αποτελέσματα θα παραδοθούν στον κύριο Παπούλια από τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, κύριο Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος δεν εκλέγεται τελικώς και παραμένει εκτός Βουλής.
Ο κύριος Σαμαράς βάσει του Συντάγματος έχει διορία μέχρι την Πέμπτη το πρωί να σχηματίσει κυβέρνηση με τις όποιες συνεργασίες βρει. Αν δεν τα καταφέρει τότε εντολή σχηματισμού παίρνει το δεύτερο κόμμα και σε περίπτωση αδυναμίας και αυτού η εντολή σχηματισμού πηγαίνει στο τρίτο κατά σειρά κόμμα.
Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά. Κορυφαία στελέχη μιλούν για αδυναμία σχηματισμού από όλα τα κόμματα με αποτέλεσμα να ξαναβρεθούμε στις κάλπες στα μέσα Ιουνίου για επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς μίλησε για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας χθες το βράδυ, απευθύνοντας πρόταση συνεργασίας σε όσες δυνάμεις δέχονται την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.
Την πρόταση συνεργασίας δε δείχνει να αποδέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στη χθεσινοβραδινή του ομιλία τόνισε ότι δεν είναι δυνατή μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού.
Αρνητικοί με συνεργασίες φαίνονται να είναι το ΚΚΕ από τις δηλώσεις της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, που διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με κανέναν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάνος Καμμένος, που απέκλεισε συνεργασία με τη ΝΔ αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα αντιμνημονιακά κόμματα.

Υπό το βλέμμα της Ευρώπης

Τα βλέμματα όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Η πολιτική αστάθεια πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της χώρας να λάβει την οικονομική βοήθεια, ενώ το Reuters επαναφέρει τα σενάρια για έξοδο μας από την ευρωζώνη.
Την ίδια στιγμή ωστόσο τα βλέμματα της Γερμανίας είναι στραμμένα με καχυποψία και στη Γαλλία, όπου και εκεί οι χθεσινές κάλπες έδωσαν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος όπως δήλωσε "η λιτότητα δεν μπορεί να είναι το πεπρωμένο της Ευρώπης και είναι αποστολή μου η ανάπτυξη, να δοθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μια διάσταση στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την ευημερία και εν συντομία στο μέλλον".


Δεν υπάρχουν σχόλια: